Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα ήττα

Τελειωμό δεν έχουν οι σφαλιάρες που δέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία των πολιτών ακόμη και σε ζητήματα που λίγα χρόνια πριν (και σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση) αποτελούσαν προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη της αυτοαποκαλούμενης «αριστερής πολιτικής», όπως είναι τα Πανεπιστήμια και οι σταθερές περί το άσυλο και την αστυνόμευση.

«Χαμένες υποθέσεις» και οι δύο πλέον για την καθ’ ημάς αριστερά, καθώς η ζωή ξεπέρασε, όταν έφτασε το πλήρωμα το χρόνου, τις ιδεοληψίες δεκαετιών, έχουν εξελιχθεί σε «Βατερλώ» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και απειλούν ευθέως να τον «εξαφανίσουν» από τον προνομιακό χώρο των πανεπιστημίων και των ΑΕΙ γενικώς.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά απλή και κυριαρχικά δυναμική. Το σχέδιο νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοίδη συναντά την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις με μια δυναμική μορφή και αυξανόμενη κάθε εβδομάδα επιρροή, γεγονός που δείχνει καθαρά ότι η κοινωνία είναι τόσο μπροστά από τις αριστερές ιδεοληψίες που έχει πάρει τι αποφάσεις και εξακολουθεί να μην ακούει καν τις κομματικές παλαβομάρες των ΣΥΡΙΖΑίων ειδικά των πανεπιστημιακών κάθε είδους και φυράματος.

Το μήνυμα μιας κοινωνίας που εμφανίζεται αποφασισμένη να δεχθεί τις πλέον προχωρημένες και τολμηρές τομές και να καταρρίψει, με μια απίστευτη ευκολία τους μύθους της παραδοσιακής νεοκομμουνιστικής ορθότητας δεν φαίνεται να μπορεί να περάσει από τους τοίχους των γραφείων της Κουμουνδούρου, εντός των οποίων κυριαρχούν ακόμη οι μύθοι του αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος και της μεγάλης πανεπιστημιακής παράδοσης, όπως ακριβώς γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του πενήντα και παραδόθηκαν, μετά τη χούντα, στους Έλληνες προς λαϊκή κατανάλωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει (και είναι) σταθερά προσηλωμένος σε αυτή την παράδοση και υπερασπίζεται σκληρά το καθεστώς που η αριστερά δημιούργησε και αναπαρήγαγε συστηματικά στα ΑΕΙ τόσες δεκαετίες με αποτέλεσμα αυτά να είναι, στην ουσία, εργοστάσια παραγωγής κομματικών στελεχών μιας ιδεολογίας που έχει προ πολλού πεθάνει και συντηρείται μόνο τεχνητά, σε χώρες όπως η δική μας με ιδιαίτερες επιδόσεις στους κάθε είδους μύθους.

Ο Τσίπρας εμφανίζεται να έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του ύπαρξης στις αντιδράσεις όλων των καθεστωτικών των ΑΕΙ και για το λόγο αυτό στηρίζει χωρίς καμία αντίρρηση τις κάθε είδους κινητοποιήσεις, ελπίζοντας πως μέσα από αυτές τόσο ο ίδιος όσο και ο χώρος του θα επανακάμψουν στην πολιτική επικαιρότητα και θα καταφέρουν να προσδιορίσουν οι ίδιοι την ατζέντα.

Στην εμμονική τους διασύνδεση με τη μυθολογία (και τα ειδικά συμφέροντα) της πανεπιστημιακής αριστεράς και πιεζόμενοι από τις ιδεοληψίες άλλων, παρελθουσών εποχών δεν μπορούν να δουν ούτε ότι αυτό το τμήμα του κόμματος και της παράταξης συνολικά έχει σχεδόν αυτονομηθεί, έχει αποκτήσει και διακινεί ένα δικό του αφήγημα που συνδέεται άμεσα με τις θέσεις και τις αποδοχές, παλεύει μόνο για τα στενά του οικονομικά συμφέροντα, υπερασπίζεται τον σκληρό πυρήνα της απαραίτητης αναπαραγωγής του και κάπου στο βάθος όλων αυτών των προτεραιοτήτων προκύπτει και ένα κόμμα, ως απλός υποστηρικτής των αιτημάτων του πανεπιστημιακού χώρου.

Ο Τσίπρας είναι απολύτως αδύναμος (κατ’ άλλους ανίκανος) να αρνηθεί την πραγματικότητα αυτή, να σχεδιάσει μια νέα προσέγγιση και να «ακούσει» τις προτεραιότητες της κοινωνίας των πολιτών, όπως αυτές καταγράφονται από τις έρευνες γνώμης. Σύρεται καθημερινά σε μια πολιτική που είναι αφετηριακά χαμένη από χέρι, καθώς η κυβέρνηση που τη διαχειρίζεται συνομιλεί με την κοινωνία και τους πολίτες κι ο ΣΥΡΙΖΑ με μια αυτονομημένη κάστα ειδικών συμφερόντων που βλέπουν «το κακό» για τα ίδια να έρχεται και δεν μπορούν (ούτε πρόκειται να μπορέσουν) να το σταματήσουν.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο τραγική που πολύ λίγοι είναι εκείνοι, οι οποίοι μπορούν σήμερα να παρακολουθήσουν την πολιτική συγκυρία και να συνομιλήσουν μαζί της, χωρίς τις παρωπίδες των αριστερών αντανακλαστικών και χωρίς τις ιδεοληψίες που έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό η ελληνική κοινωνία.

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ισορροπίες ή να διαμορφώσουν την πολιτική πρόταση του κόμματος, παραμένουν ελάχιστη μειοψηφία και αδύναμοι να ακουστούν ή, πολύ περισσότερο, να επιβάλλουν την άποψη τους που δεν διαφέρει ουσιαστικά από την άποψη της κυβέρνησης και της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα ήττα, την οποία δεν μπορεί να αποτρέψει, επειδή αρνείται να ακούσει την κοινωνία και να ταιριάξει την πολιτική του πρόταση με τις πραγματικές ανάγκες της.

Την βέβαιη ήττα θα τη χρεωθεί ο Τσίπρας με το περιβάλλον του, με ό,τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη στην εσωκομματική μάχη για την εξουσία που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλες τις οργανώσεις και κερδισμένη μέχρι σήμερα την παρέα των 53+» με τους «γέροντες» του κόμματος.
Του Χρήστου Υφαντή

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λευτέρης Κουσούλης: Οι πολλές ρωγμές ως κρίση

Τέμπη. Ενας τόπος φυσικού κάλλους. Τέμπη. Ενας τόπος τραγωδίας. Μια ρωγμή στη μνήμη του σύγχρονου Ελληνα, ο οποίος ακόμη και αν ποτέ δεν φαντάστηκε...

Πληθωρισμός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει – Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να νικήσουν το...

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμoύ στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά ήταν απογοητευτικά, για άλλη μια φορά έπεσαν έξω οι επίσημες...

Η κοινωνία δεν έχει βρει ακόμη τον «Κανένα» που θα την εκπροσωπήσει

Έχει γραφτεί ήδη αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή ανερχόμενος πολιτικός στη χώρα μας είναι ο «Κανένας» και κόμμα με τη μεγαλύτερη δυναμική το «Τίποτα». Αυτό...

Τι έχουν τα έρμα της αντιπολίτευσης και ψοφάνε;

Η λογική ανέμενε μεγάλη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, καθώς η ακρίβεια αλλά και το νομοθετικό της έργο, αποτελούν συμπληγάδες μέσα από τις οποίες θα...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά...

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που ανακυκλώνονται στην ελληνική οικονομία… Με δεκανίκι στηρίζεται η εθνική οικονομία από...

Ευρωεκλογές πολιτικών ανατροπών και λόγω woke ασυδοσίας

Κατά την τρέχουσα ειδησεογραφία, η πολιτική ανατροπή των τελευταίων ημερών αφορά την αμφισβήτηση της δεύτερης θέσης στην οποία είχε σκαρφαλώσει το… ΠΑΣΟΚ από τον...

Η Ρωσία νίκησε και έθεσε 3 όρους στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία ενώ έστειλε...

Τρία μηνύματα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη συνέντευξή του στον Dmitry Kiselev, γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου ομίλου ρωσικών ΜΜΕ Rossiya Segodnya...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βορίδης: Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών

Ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία...

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη: Τα στελέχη αναρωτιούνται τι θα λένε στον κόσμο εάν χάσουν με 20 μονάδες διαφορά

Εσωκομματική γκρίνια για τις ασυναρτησίες που εκστομίζει ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εσωκομματικός...

Ο Ανδρουλάκης ενημέρωσε για την πρόταση δυσπιστίας ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ

Για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που καταθέτει...

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα για την κατοχύρωση της 2ης θέσης μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Το γεγονός ότι φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θέση...