O Tσίπρας ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ στη εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα τα κρυφά χαρτιά του, για να κυβερνήσει

138
Τσίπρας, Σμύρνη, συνομιλίες, Τουρκία,

Η Ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα σχολιάζει τα της ελληνικής Κυβέρνησης και εξηγεί ποιος είναι ο «άσσος» στο μανίκι του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το χέρι βοηθείας σε περίπτωση ανάγκης για την Κυβέρνηση θα είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και οι 9 βουλευτές του.
«Στην Αθήνα κυβερνά ο ρεαλισμός, ο Τσίπρας απέφυγε την κατά μέτωπο σύγκρουση», γράφει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, στο άρθρο που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον θα παιχτεί μέσα στους επόμενους τρεις καυτούς μήνες», γράφει ο απεσταλμένος Έτορε Λιβίνι και εξηγεί: «Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο εμπόδιο: την έγκριση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του φορολογικού, με την κατάργηση της ευνοϊκής μεταχείρισης των αγροτών. Ιδιαίτερα λεπτά θέματα τόσο όσον αφορά στην κοινωνική στήριξη όσο και για τις ισορροπίες του κόμματος».

Η Λα Ρεπούμπλικα τονίζει πως «η ελπίδα είναι να μπορέσει να αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία». Ο Ιταλός αναλυτής δεν εκτιμά ότι υπάρχει ένα «εναλλακτικό σχέδιο» και εξηγεί:
«Το κρυφό χαρτί, σε περίπτωση ανάγκης, είναι η στήριξη της κυβέρνησης από τους εννέα βουλευτές της Ένωσης Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη. Μετά, η Αθήνα στοχεύει στην άμεση έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους (τον Φλεβάρη, προσδοκά ο Τσακαλώτος). Κανείς, κάτω από την Ακρόπολη, δεν περιμένει ολικές διαγραφές. Όλοι, όμως, ακόμη και τα γεράκια της λιτότητας, συμφωνούν στην επιμήκυνση της λήξης των δανείων και στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, δωρίζοντας στη χώρα το αναγκαίο οξυγόνο για την οικονομική ανάκαμψη και για να πέσει οριστικά η αυλαία όσον αφορά στον κίνδυνο του Grexit».

Διαβάστε επίσης:  Η ευκαιρία της Πολεμικής Αεροπορίας για ιπτάμενα τάνκερ και οι προβληματισμοί

Η ιταλική εφημερίδα προβλέπει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «το Βερολίνο θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα στη διάθεσή του για να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί μέχρι τέλους τις δεσμεύσεις της», αλλά θεωρεί, παράλληλα, ότι «ο Παρθενώνας κρύβει τουλάχιστον δύο άσους στο μανίκι: ο ένας είναι η αντοχή της οικονομίας, με πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη, από μέρους της κυβέρνησης, στα μέσα του 2016.

Ο δεύτερος άσος είναι «η μεταμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού πλαισίου», αφού «οι σοσιαλιστές βρίσκονται στην κυβέρνηση στην Πορτογαλία, ο Ματέο Ρέντσι ξεκίνησε μια ζωηρή διαλεκτική αντιπαράθεση με την Μέρκελ και στο Παρίσι είναι στην εξουσία ένας αριστερός πρόεδρος».

Σύμφωνα με τη Λα Ρεπούμπλικα, κατά συνέπεια, «η ιδέα ενός ενωμένου μετώπου κατά της λιτότητας αποτελεί σήμερα κάτι περισσότερο από μια αυταπάτη» και «είναι κάτι στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται».