Ο ΤΕΜΕΡ ΖΗΤΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ : Στη φόρα δωροδοκία, οι Βραζιλιάνοι του λένε «fora»*

79

Θρίλερ με γρήγορη πλοκή θυμίζει το πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για μίζες, δωροληψίες και εξαγορά σιωπής. Καταγεγραμμένη συνομιλία του, όπου συζητά την πληρωμή χρημάτων σε φυλακισμένο πολιτικό για να μη μιλήσει, «πρέπει να εκτιμηθεί», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ, που ζητά αναστολή της έρευνας σε βάρος του.

Την Πέμπτη, εφημερίδα του Ρίο ντε Τζανέιρο δημοσίευε φωτογραφίες που έδειχνε βουλευτή και συγγενή γερουσιαστή, να μεταφέρουν σάκους με χρήματα σε εστιατόρια και στο αρχηγείο της εταιρίας –κολοσσού, επεξεργασίας κρέατος, JBS SA. Την Παρασκευή, μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν βίντεο με καταθέσεις των αδελφών Μπατίστα, σχετικά με το πώς δωροδοκούσαν βουλευτές, στελέχη του ταμείου συντάξεων, υπουργούς και κυβερνήτες.

Μίζα για τη σιωπή Κούνα

Παλαιότερη φωτογραφία του Τζόσλι Μπατίστα με τον Τεμέρ

Οι καταθέσεις των αδελφών, φέρεται να έγιναν μετά από συμφωνία με τις αρχές. Οι Μπατίστας, στα πλαίσια της συμφωνίας , συμφώνησαν και να πληρώσουν πρόστιμα, ύψους 69 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, έδωσαν στους εισαγγελείς και καταγεγραμμένη συνομιλία τους με τον πρόεδρο Τεμέρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo, ο Τεμέρ ακούγεται να εγκρίνει πληρωμή στο φυλακισμένο Κούνα, η ποινή φυλάκισης του οποίουα αφορά και ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Στο επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο, που καταγράφηκε στη διάρκεια συνάντησής του με τον Τζόσλι Μπατίστα, πρόεδρο της εταιρίας συσκευασίας κρέατος, JBS, ο Τεμέρ ακούγεται να συζητά μίζες για τον πρώην πρόεδρο της κάτω βουλής Εντουάρντο Κούνα, ο οποίος είναι στη φυλακή για διαφθορά.  Τα χρήματα, θα δίνονταν για να εξασφαλιστεί η σιωπή του, σχετικά με την εμπλοκή του Τεμέρ στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που είναι γνωστό ως επιχείρηση «Car Wash».

“Δεν παραιτούμαι”, επιμένει ο Τεμέρ

Διαβάστε επίσης:  Αίγυπτος: Τα σχέδια σεισμικών ερευνών της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση της αιγυπτιακής ΑΟΖ
Διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Τεμέρ

Ο Τεμέρ είπε ότι θα ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να σταματήσει την έρευνα, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία που προέκυψαν, είναι «πειραγμένα». Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος θεωρείται ύποπτος για διαφθορά και παρακώλυση δικαιοσύνης, αν και ο ίδιος αρνείται αμφότερες τις κατηγορίες. Και παρότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνσή του, ο ίδιος δηλώνει πως δεν θα παραιτηθεί.Η έρευνα που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2014 επικεντρώνει σε εταιρίες στις οποίες δόθηκαν συμφωνίες με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras, με αντάλλαγμα μίζες, οι οποίες κατέληξαν είτε σε τσέπες πολιτικών, είτε στα μαύρα ταμεία κομμάτων.

Το ένα τρίτο της κυβέρνησης Τεμέρ, εμπλέκεται στο σκάνδαλο που διερευνάται. Τόσο ο Τεμέρ, όσο και ο Κούνα, έπαιξαν ρόλο κλειδί στην πτώση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία απομακρύνθηκε κατηγορούμενη για κακοδιαχείριση κυβερνητικών λογαριασμών.

Εγκαταλείπουν το πλοίο

Με το αίτημα αναστολής της έρευνας, ο Τεμέρ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αλλά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ήδη ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του αποφάσισε χθες να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και τα άλλα μέλη του συνασπισμού διερωτώνται αν ήρθε ο καιρός να «εγκαταλείψουν το πλοίο». Σύμφωνα με ανάλυση στο BBC,  οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ συζητούν ήδη την επόμενη μέρα και τα πιθανά σενάρια είναι να παραιτηθεί ο Τεμέρ, να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ή να ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014. Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

*Fora -Έξω, Παραιτήσου