Ο ΤΡΟΜΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ένας νεκρός, 10 τραυματίες σε τζαμί στο Λονδίνο

24
Λονδίνο, επίθεση, μαχαίρι, τρία άτομα,

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός και δέκα έχουν τραυματιστεί αφού ένα όχημα έπεσε, σκοπίμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω σε πεζούς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο βορειοανατολικό Λονδίνο κοντά σε ένα τέμενος.

Το νοικιασμένο μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε μια ομάδα πεζών που έφευγαν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ μετά το τέλος της προσευχής, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βρετανίας, ενώ η επίθεση σημειώνεται στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 48χρονος οδηγός του βαν, συνελήφθη, αφού είχε ακινητοποιηθεί από το πλήθος και θα εξεταστεί από ψυχιάτρους, προκειμένου ν’ αξιολογηθεί η ψυχική του υγεία.

Για δύο νεκρούς κάνει λόγο η εφημερίδα SUN, ενώ άλλα ΜΜΕ αναφέρουν ότι από το όχημα βγήκε άτομο που μαχαίρωσε κάποιον, και άλλοι να αναφέρουν ότι οι τραυματίες είναι 10 -οι 3 τουλάχιστον σοβαρά.

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας δηλώνει ότι ο οδηγός του βαν έπεσε σκόπιμα πάνω στους πιστούς κοντά στο τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο. Σύμφωνα με το συμβούλιο, το περιστατικό αυτό, αποτελεί μία ένδειξη ισλαμοφοβίας και καλεί τις αρχές ν’ αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας έξω από τα τεμένη στην Βρετανία.

Διαβάστε επίσης:  Πάνω από 350 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε εμπόλεμες ζώνες

Σύμφωνα με τον Guardian την υπόθεση ερευνά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για ατύχημα ή για σκόπιμη ενέργεια.

Ωστόσο, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι το βαν οδηγήθηκε εσκεμμένα, πάνω σε ομάδα ανθρώπων που έβγαιναν από το τέμενος, ενώ υπάρχον μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ο οδηγός του βαν προσπάθησε να διαφύγει.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι σκέψεις της είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Λονδίνο, ενώ ανακοίνωσε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι, θα προεδρεύσει σε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «Απόλυτα συγκλονισμένος από το νέο αυτό περιστατικό της επίθεσης στο τέμενος».

O δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρόσθετες αστυνομικές μονάδες έχουν διατεθεί για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινότητες του Λονδίνου και ειδικά σε αυτές που γιορτάζουν το Ραμαζάνι. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίθεση στο πάρκο Φίνσμπουρι ως μία επίθεση κατά όλων των κοινών αξιών, για ανοχή, ελευθερία και σεβασμό.