Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ: Δεν έχει λύση στις 20 Μαρτίου – Στόχος οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου

40
Ο Τσακαλώτος παραδέχθηκε στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Αυξήσαμε τον ΕΝΦΙΑ

Διευκρινίσεις για την διαπραγμάτευση έδωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση για μια πρώτη συζήτηση για όλα τα θέματα στο Εurogroup της Δευτέρας, με στόχο την οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου. 

Επιβεβαίωσε, έτσι, ότι στην ουσία ”χάνεται” η ευκαιρία του Eurogroup της 20ης Μαρτίου και ότι πλέον ο στόχος είναι το κλείσιμο στις 7 Απριλίου

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ”στόχος τη Δευτέρα πηγαίνοντας στο Eurogroup να έχουμε συνολική λύση για όλα τα θέματα. Ένα μπορεί να μην λυθεί, αυτό για τα πλεονάσματα. Νομίζω ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα πει ότι ”στα πιο πολλά ζητήματα θεσμοί και Ελλάδα τα έχουν βρει”. Τώρα είναι η μπάλα στο δικό σας το γήπεδο”.

Πρόσθεσε, δε, ότι την Δευτέρα είναι ”πολύ πιθανόν να γίνει πρώτη συζήτηση για όλο το πακέτο. Μεταρρυθμίσεις, καλά κακά μέτρα, πακέτο για το χρέος, σε όλα αυτά για να έχουμε οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα 7 Απριλίου. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Είναι ένας εφικτός στόχος”.

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, αύριο θα υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς σε επίπεδο υπουργών, με στόχο ”να κλείσουμε όσο πιο πολλά πράγματα μπορούμε και να πάμε στο Eurogroup με ελάχιστα πράγματα ανοιχτά”.

Ερωτώμενος για το πως θα χαρακτήριζε την συμφωνία απάντησε : ”Θα είναι μια συμφωνία με δυσκολίες, αλλά και θετικές εκπλήξεις, η οποία ύπο όρους, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το QE και θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και τη χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη”.

Διαβάστε επίσης:  "Έφοδος" της εφορίας σε δάνεια και θυρίδες από τον Μάρτιο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

”Ήταν λάθος αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης” 

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ”υπάρχει ένα πρόβλημα με τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup για τα καλά και τα κακά μέτρα. Ηταν λάθος αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Το 2018 αν ξεχάσουμε τα καλά και τα κακά μέτρα, 2%, το καλοκαίρι θα υπάρχει μια πρόβλεψη για το 2019. Ας πούμε ότι είναι για 3,5%,  τότε θα πάνε και τα κακά και τα καλά μέτρα”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο : ”Θα πρέπει η ΝΔ και οι οικονομολόγοι της να πάρουν κάποια θέση. Να μας πείτε στη ΝΔ με ποια θέση είστε”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ”Κυβέρνηση και Ντάισελμπλουμ λένε το ίδιο πράγμα. Αν το 18 είναι 3,5% συν 2 τα κακά, μας κάνει 5,5%.

Παράλληλα παραδέχτηκε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ελλάδας είναι υφεσιακό. «Είναι ναι, περιοριστικό! Θα πρέπει να κατηγορήσετε όχι εμένα αλλά να πάτε στο ΕΛΚ και να πείτε ο κ. Μητσοτάκης πως αυτό είναι σφιχτό πλαίσιο που δεν βοηθά την ευρωζώνη. Αντί να με κατηγορείτε που λέω ότι είναι πολύ δύσκολο πλαίσιο. Είναι δύσκολη η κατάσταση! Δεν είπα ποτέ ότι τα πράγματα είναι εύκολα» ανέφερε απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη και συνέχισε: «Είναι δύσκολη η συμφωνία δεν τελειώνει η λιτότητα! Δεν έχω ποτέ προσπαθήσει να ωραιοποιήσει αλλά με υπεύθυνο τρόπο να σας εξηγήσω πως κατανοώ τη συμφωνία» ​