Ο Τσίπρας δεν …ξεκολλάει από τον Καμμένο

Ανετανόητος ο πρωθυπουργός

25
ο Τσίπρας δεν ...ξεκολλάει από τον Καμμένο

Με έπαρση και αλαζονεία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέκρυψε τις αρνητικές πτυχές της συμφωνίας στο Σκοπιανό, κομπάζοντας πως είναι το «δεύτερο μεγαλύτερο επίτευγμά του», κατά την συνέντευξή του στο Open.

Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών, υπερασπίστηκε των διαπραγματεύσεών του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα εξευτελιστεί η χώρα εάν δεν ψηφιστεί», ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο το μπαλάκι στις… αδέσποτες ψήφους της Βουλής, οι οποίες θα κρίνουν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Αν μετά από την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ κλπ, έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Καμμένος θα έχει πρόβλημα με το εκλογικό του ακροατήριο, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις όσον αφορά τις προκλήσεις που έρχονται τόσο από πολιτικούς στα Σκόπια όσο και τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ σε μία αποστροφή του λόγου χαρακτήρισε «ακροδεξιούς» όλους όσοι δεν συμφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις που έχει αποφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή η σύγκρουση με τους ΑΝΕΛ και το ενδεχόμενο «διαζύγιο» της συγκυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία πως «ο κ. Καμμένος δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Αν το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει».

Μάλιστα έφερε στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποκαλύπτοντας πως εάν χάσει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και εάν δεν την λάβει, τότε θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εν ευθέτω χρόνω.

Ο πρωθυπουργός διαφαίνεται πως είναι όμηρος του συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου, αφού όπως είπε, θα τον καλέσει ευθαρσώς να πει εάν στηρίζει την συγκυβέρνηση. Ενόψει, λοιπόν, του «καυτού» τετ α τετ που θα έχουν την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται έχει ήδη πιάσει την «καυτή πατάτα» της αριθμολογίας. Οι 151 είναι ένας αριθμός που θα βγει μετά από πολλές διαπραγματεύσεις στους διαδρόμους και τα κλειστά γραφεία της Βουλής και η αντιπολίτευση περιμένει στην γωνία για να ξεκινήσει το στενό μαρκάρισμα σε περίπτωση που επέλθει ο… χωρισμός.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Η ύφεση δεν είναι μονόδρομος

Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και αυτό φάνηκε όχι μόνο από τις παραπάνω αναφορές του πρωθυπουργού αλλά και από τις δηλώσεις του για την Οικονομία. Μιλώντας μόνο στο πρώτο ενικό ο κ. Τσίπρας είπε «η οικονομία είναι το ατού μου. Πήρα μία χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, και όχι μόνο την έβγαλα από τα μνημόνια, αλλά αύξησα τις θέσεις εργασίας και την έφερα στην κανονικότητα».

Ο πρωθυπουργός, όμως, μάλλον σκόπιμα ξέχασε να πιστώσει στον εαυτό του ότι κατάφερε να κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων όπως φάνηκε από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μόλις, πρόσφατα στις 5 Δεκεμβρίου 2018, ο ΟΟΣΑ αποκάλυψε πως παρά την διεθνή τάση για μείωση των φόρων, η Ελλάδα του κ. Τσίπρα ακολούθησε την αντίθετη οδό.

Στην υπόθεση της Novartis και την προκλητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη του Παύλου Πολάκη ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να στενοχωρήσει τον φίλο του λέγοντας ότι έκανε ένα λάθος αλλά δεν συνιστά αυτό παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα για να επιχειρηματολογήσει πάνω σε αυτό αναφέρθηκε και στην προσφυγή του Αντώνη Σαμαρά στη Δικαιοσύνη.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Επίσης, ο πρωθυπουργός, ξέχασε να πιστώσει στον εαυτό του ότι κατάφερε επί κυβέρνησής του να επιδεινώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, αφήνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν και κάθε στέλεχος της κυβέρνησής του να εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας, με αναφορές στην Μικρασιατική Καταστροφή, επιτρέποντας δε, τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών μας υδάτων να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Τώρα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απειλή την Τουρκία του Ερντογάν, αλλά λησμόνησε να πει πως η κρίση στις σχέσεις μας με την γείτονα ξεκίνησε να κορυφώνεται την επομένη της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.

Μάλιστα τόνισε ότι στις αρχές του Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Τουρκία χωρίς όμως να ανακοινώσει ημερομηνία καθώς το συγκεκριμένο ραντεβού εδώ και μήνες επιχειρείται να προετοιμαστεί αλλά ακόμη αυτό δεν έχει γίνει εφικτό.