Ο Τσίπρας για το «Σκοπιανό»: Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες, στόχος η εθνική γραμμή

Παυλόπουλος: «η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα που θέτουμε εμείς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση»

35
Τσίπρας: Νέα σελίδα για τη χώρα η συμφωνία
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για να χαράξουμε την εθνική γραμμή. Άλλωστε η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια» και έκανε λόγο για εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. «Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού.Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποπίηση των προσπαθειών μας» συμπλήρωσε.

Παυλόπουλος: «η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα που θέτουμε εμείς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα που θέτουμε εμείς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνοντας ότι όταν πρωτοδημιουργήθηκε ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας αντίδραση για το ζήτημα του αλυτρωτισμού υπήρχε και από ΗΠΑ και προσθέτοντας ότι «υπερασπιζόμαστε την ιστορία, υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε με νόημα ότι «η ιστορία το έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Ενα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα».
Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε συγκληθεί μίνι-υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθούν οι εξελίξεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Διαβάστε επίσης:  Καμμένος: Οι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ εξαγοράστηκαν με υπουργικούς θώκους