Ο Τσίπρας και οι τέσσερις άξονες για τη διαχείριση του προσφυγικού

76
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση για τα μέτρα στήριξης του Τύπου

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό η οποία ως αποκλειστικό θέμα είχε το προσφυγικό. Την ώρα που η Ειδομένη «βουλιάζει», η κατάσταση στα hot spots είναι απελπιστική και στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται πάνω από 3.000 πρόσφυγες, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε συναντήθηκαν εκτάκτως με στόχο να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου που ξεκίνησε στη μια και μισή την Πέμπτη, συζητήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική Κυβέρνηση αναμένεται να προσέλθει στην κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας την Δευτέρα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση από τους Υπουργούς που έχουν άμεση σχέση με το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα εξαιτίας των κλειστών συνόρων.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό, είπε ότι η κατάσταση δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τον κορμό των ελληνικών θέσεων που διατυπώθηκαν και δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1)Διαχείριση του Προσφυγικού:

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

Διαβάστε επίσης:  «Μακεδονία του Ίλιντεν»: Αυτό είναι το νέο όνομα που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

2)Μετεγκατάσταση

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3)Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4)Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Σχετικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη την ερχόμενη Τρίτη, σημείωσε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Χαρακτήρισε «κομβικό» τον ρόλο της Ελλάδας για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και ανέφερε πως η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα καθώς, όπως είπε, ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς πως «είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά».

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, πως «είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας».