Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές, στο πλαίσιο της ομιλίας του στον ΣΕΒ, για την μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή επενδυτική πολιτική σημειώνοντας: «Οι 4 μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Γιούνκερ ο πρωθυπουργός σημείωσε : «Το πρόγραμμα, που έγινε γνωστό με το όνομα του Προέδρου της Κομισιόν, (EFSI) αποτελεί θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο έπακρον ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόσφατα εγκρίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δις.€ που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με το ρυθμό που επιθυμούμε. Προϋπόθεση, είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων».
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους εγχώριους οικονομικούς παράγοντες να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία σημειώνοντας: «Οι εγχώριες δυνάμεις που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και την δυναμική των επιχειρήσεων τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως πλέον δημιουργούνται στο εσωτερικό της χώρας οι απαραίτητες συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων αναφέροντας: «Η πρωταρχική συμφωνία για το χρέος δημιουργεί θετικές προσδοκίες στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την προοπτική της χώρας.Από την πλευρά μας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας».
Μιλώντας για τη σημερινή εικόνα της αγοράς εργασίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, παρά τα σημάδια βελτίωσης που δείχνουν τα στοιχεία. Η αγορά εργασίας είναι κατακερματισμένη. Η αγορά εργασίας δεν χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ρύθμιση, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά βρίσκεται μακριά από τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα. Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Από αυτό το βήμα, καλώ τους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο διάλογο για την βελτίωση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.Για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των παραγωγικών φορέων. Αν το καταφέρουμε, οι εταίροι μας δε θα μπορούν παρά να σεβαστούν το πεδίο σύγκλισής και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, τις αιτίες για την αναζωπύρωση των εθνικών στρατηγικών και του απομονωτισμού, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων.
«Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση και συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Διαρθρωτικές ανισότητες παγιώνουν τις εισοδηματικές, τον δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά–Νότο και τελικά τις θεσμικές ανισότητες όταν προκύψει κρίση. Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της.