Ο Τύπος της Τετάρτης 2/3

92

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “ΟΜΗΡΟΙ! Αποστολή στην Ειδομένη των δακρύων με τους 9.000 πρόσφυγες”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “μια μικρή πολιτεία, πρόχειρα φτιαγμένη, μοιρασμένη σε δύο κόσμους, έτοιμη να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτή την αίσθηση δίνει ο καταυλισμός των προσφύγων που έχει στηθεί μια ανάσα μετά την Ειδομένη, το μικρό χωριό με τα πλινθόκτιστα σπίτια”.

ΕΘΝΟΣ: “Με αποβατικά η επιστροφή μεταναστών”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “αποβατική δύναμη του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία. Στόχος των κοινών επιχειρήσεων με τη Frontex στο Αιγαίο είναι η επιτήρηση, η αποτροπή, η περισυλλογή ναυαγών και η επαναπροώθηση στα παράλια της Τουρκίας”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Ψαλίδι έως 12% σε κύριες-επικουρικές”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα 1.200 ευρώ και άνω ή από τα 1.400 ευρώ και άνω επεξεργάζεται η κυβέρνηση με ποσοστά μειώσεων μεταξύ 5% και 12% παράλληλα με την επιβολή χαμηλότερου πλαφόν τόσο για τις σημερινές όσο και για τις νέες συντάξεις”.

ΕΣΤΙΑ: “Οδός διαφυγής από το Ιόνιο. Το κλείσιμο των συνόρων και η έξοδος των προσφύγων”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “κάθε ημέρα που περνά καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη και σύνθετη την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος, που διογκώθηκε εξ αιτίας των τραγικών χειρισμών της Κυβερνήσεως καθ΄όλη την διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά και λόγω της αδυναμίας της ΕΕ να χαράξει και να εφαρμόσει μια ενιαία και ρεαλιστική στρατηγική”.

Η ΑΥΓΗ: “Τα φοβικά σύνδρομα οδηγούν σε αδιέξοδα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ο φόβος κρατών και εγχώριων δυνάμεων έναντι των προσφύγων, αλλά και ο φόβος του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έναντι των εταίρων-δανειστών μας είναι , όσο κι αν φαίνεται περίεργο , οι δύο όψεις του απομονωτισμού, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός για τη συνοχή της Ευρώπης αλλά και για τα συμφέροντα της χώρας”.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: “Πωλείται ελπίς στη μαύρη αγορά”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “πόσο πάει το εισιτήριο από το κέντρο της Αθήνας ώς την Ειδομένη: 150 ευρώ, σύμφωνα με τους αετονύχηδες. Απίστευτα φαινόμενα αισχροκέρδειας παρατηρούνται όπου κινούνται τα καραβάνια των προσφύγων. Το υπουργείο Ανάπτυξης βάζει σε διατίμηση συγκεκριμένα είδη και συντονίζει παραγωγικούς και εμπορικούς φορείς στην παροχή αγαθών”.

Διαβάστε επίσης:  Εποχική γρίπη: Στους 53 οι νεκροί

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Δείπνο αποφάσεων για την αξιολόγηση”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “μία ακόμη συνάντηση κορυφαίων στελεχών των θεσμών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, έπειτα από εκείνες στη Σαγκάη και τη Φρανκφούρτη. Στόχος είναι να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους διαφορές και να προχωρήσει η αξιολόγηση”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες αντίθεση στην πολιτική ΕΕ-ΝΑΤΟ-κυβέρνησης”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “μεγάλη ανταπόκριση από συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και άλλους φορείς του κινήματος συναντά η έκκληση του ΠΑΜΕ για υλική βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Μαχαίρι σε μεγάλες και μικρές συντάξεις”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “ξεθωριάζουν σιγά σιγά οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για τις κύριες συντάξεις, καθώς η τρόικα απαιτεί λύση “εδώ και τώρα” με περικοπές, ώστε να βρεθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016. Εμμέσως πλην σαφώς προϊδέασε σχετικά ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη, κάνοντας λόγο και για φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλότερα εισοδήματα”.

Kontranews: “Αλλάζουν οι πρόσφυγες την Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “τα προσφυγικά κύματα , μπορεί να αλλάξουν τη μορφή της γηρασμένης Ευρώπης που αντιμετωπίζει μάλιστα, τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα αφού η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Φορο-επιβαρύνσεις. Πρώτη φορά ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “έξτρα φόρους για όσους διαθέτουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ φέρνουν οι φορολογικές ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τοποθέτησε τη διαχωριστική γραμμή ελαφρύνσεων-επιβαρύνσεων τις 30.000 ευρώ”.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Κούρεμα αφορολόγητου απαιτούν οι δανειστές”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών αισθητά κάτω από το επίπεδο των 9.545 ευρώ ζητούν επιτακτικά οι δανειστές, βάζοντας κυριολεκτικά βόμβα στη διαπραγμάτευση και απειλώντας την τύχη της 1ης αξιολόγησης”.