Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021
26.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1912.... Από κατάρρευση γέφυρας στο Νιαγάρα, σκοτώνονται 47 άνθρωποι.

O υπ. Άμυνας Π. Καμμένος τίμησε βετεράνους απονέμοντας μετάλλια στρατιωτικών επιχειρήσεων και εξόχου πράξεως

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, απένειμε μετάλλια σε βετεράνους του Στρατού Ξηράς που συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα και στην Κύπρο. Επίσης, απένειμε μετάλλιο εξόχου πράξεως στον θανόντα Στρατιώτη (ΠΖΝ) Ευστάθιο Κρόκο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Αγαπητοί βετεράνοι,

Αγαπητοί συγγενείς των παλαίμαχων πολεμιστών μας,

Κυρίες και Κύριοι,

Ο Περικλής, στον περίφημο «Επιτάφιό» του, λέει: «Θα αρχίσω από τους προγόνους». Είναι αλήθεια, δίκαιο μαζί και ταιριαστό σε τέτοια τελετή να τους δίνεται η τιμή αυτής της μνημόνευσης. Γιατί ζώντας στη χώρα αυτή, οι ίδιοι πάντα, η µια γενιά ύστερα απ’ την άλλη, χάρη στην αντρεία τους, µας την παρέδωσαν ελεύθερη ως σήμερα».

Κάθε φορά που το χρέος μας καλεί να τιμήσουμε αυτούς που έγιναν προσφορά θυσίας, με την απώλεια της ζωής ή της σωματικής αρτιμέλειας, πρέπει να μνημονεύουμε τους λόγους μεγάλων ανδρών, διότι μόνον αυτών η φωνή μπορεί να υψωθεί ως το οριακό σημείο, στο οποίο καταλήγει «ο τραχύς και δύσκολος της αρετής δρόμος», όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Κάλβος.

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, δέους και εθνικής περηφάνιας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, σε αυτή τη σεμνή τελετή, για να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό στους πρόμαχους της κάθε εθνικής προσπάθειας.

Για να υποκλιθούμε για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές εκείνων που χάθηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας. Και αποτελεί ιδιαίτερο προνόμιο για μένα, να είμαι σε αυτή τη θέση και να αντικρίζω από τόσο κοντά τη ζωντανή ιστορία της χώρας μας, τους βετεράνους μας.

Εσείς πολεμήσατε, στους αγώνες του έθνους του περασμένου αιώνα, στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της μακρινής Κορέας και της μαρτυρικής Κύπρου μας.

Ανάμεσα σε αυτούς, μνημονεύουμε και απονέμουμε μετάλλιο Εξόχου Πράξεως στον πεζοναύτη Κρόκο Ευστάθιο που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Στον διαρκή αγώνα για τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να εκπαιδεύονται εν καιρώ ειρήνης για να ενεργούν σε συνθήκες πολέμου.

Κυρίες και κύριοι,

Στην εποχή του υλικού ευδαιμονισμού, τέτοιες στάσεις ζωής παραμένουν ορόσημα, πνευματικοί ταγοί, καθοδηγητές της ζωής μας, μιας ζωής ουσιαστικής όχι κίβδηλης, μιας ζωής με προοπτική προόδου, που να διακρίνεται για τον ηρωισμό και την αξιοπρέπεια, έννοιες που τείνουν να απαξιωθούν τα τελευταία χρόνια.

Με τέτοια ιδανικά οφείλουμε εμείς οι γονείς να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Τέτοια πρότυπα πρέπει να προβάλλονται στο χώρο της παιδείας.

Το χρέος μας  δεν εκπληρώνεται μόνο από τη σημερινή εκδήλωση.

Είναι ιερό καθήκον μας να δικαιώσουμε τη θυσία τους, υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα, τις αξίες και τον πολιτισμό μας.

Είμαστε δέσμιοι αυτής της ιερής υποχρέωσης και η εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης ταυτίζεται με την εθνική επιβίωση.

Ως πολιτεία και ως κυβέρνηση θεωρούμε υψίστης σημασίας έργο την απόδοση των οφειλομένων τιμών σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, γι’ αυτό άλλωστε το θέσαμε στην κορυφή της ατζέντας μας από τον Ιανουάριο του 2015.

Θεωρούμε, επίσης, ηθικό χρέος μας, την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος. Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα γεγονότα της Κύπρου. Και θα το πράξουμε.

Απαντώντας σε ερώτημα ενός εκ των αγωνιστών που σήμερα τιμούνται, σας λέω ότι θα τιμήσουμε και όλους αυτούς που δεν είναι σήμερα εδώ.

Εγώ, πέραν του ηθικού χρέους και την αποκατάσταση των αδικιών, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλω και ένα μεγάλο συγγνώμη, απέναντι σε εσάς που πολεμήσατε για την πατρίδα και που μέχρι σήμερα η πατρίδα δεν απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές ή τον οφειλόμενο δημόσιο σεβασμό.

Ήδη οι ανάπηροι πολέμου, αγωνιστές του 1974, παρέλασαν στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αποκαθιστώντας σε ένα βαθμό την 41χρονη κωλυσιεργία της πολιτείας στο θέμα αυτό. Τιμήσαμε τον Κυβερνήτη της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» Πλοίαρχο Δημήτριο Μητσάτσο. Σήμερα, με την τελετή αυτή, δείχνουμε σε όλους, ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αποτίνουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες και στους αγωνιστές, που μάχονται για τα ιδανικά του Έθνους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσα στις 26 Μαΐου 2016, στην εκδήλωση για το Κίνημα του Ναυτικού και το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ», τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Βετεράνων, που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διοίκηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας θέλω να πω, ότι όλος ο Ελληνισμός χρωστά πολλά σε εκείνους που τιμούμε σήμερα.

Από αυτούς μαθαίνουμε ότι δεν μπορούν τα διεθνή συμφέροντα και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί να υπερισχύουν της διεθνούς νομιμότητας. Πως δεν υποκλινόμαστε στο δίκαιο της ισχύος, αλλά στην ισχύ του δικαίου. Για εμάς υπάρχουν οι ιερές αξίες, υπάρχει η ιστορία, υπάρχουν οι συμβολισμοί, υπάρχουν οι κοινές θυσίες.

Αξίες ζώσες και αθάνατες, που διακηρύσσουν ότι η ελευθερία δεν υπάρχει ως σταθερή κατάσταση και μόνιμα εξασφαλισμένο αγαθό, αλλά ως αδιάκοπη και συνεχής προσπάθεια για την κατάκτησή της.

Για αυτό, όπως βλέπετε σήμερα, είναι εδώ μαζί μας παρόντες, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και οι τρεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αποκατάστασης της εθνικής μας υποχρέωσης.

Σας ευχαριστώ».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συνελήφθη ο βιαστής των Πετραλώνων

Συνελήφθη πριν από λίγο στη Νέα Φιλαδέλφεια ο 35χρονος που βίασε την 50χρονη καθαρίστρια στο σπίτι του στα Κάτω Πετράλωνα. Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς...
Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό στο Μετρό

Μετρό: Ένα ακόμη βήμα προς την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της γραμμής...

Ένα ακόμη βήμα προς την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας έγινε το βράδυ της Τρίτης καθώς...

Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο συζυγοκτόνος, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

Τον δρόμο για τις φυλακές παίρνει μετά τη μαραθώνια απολογία του ο 33χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, για τη δολοφονία της συζύγου Καρολάιν, μέσα στο...
Κορωνοϊός : 2.353 νέα κρούσματα και 23 θάνατοι – Στους 422 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοιός: 406 κρούσματα, 16 θάνατοι και 277 διασωληνωμένοι

Άλλα 406 νέα κρούσματα κορωνοιού και 16 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 277 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της...

Κρήτη: Ακούγονται εκρήξεις από βλήματα ενώ μαίνεται η φωτιά στο πεδίο βολής Γουβών (βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, στο πεδίο βολής, στην περιοχή των Γουβών του Δήμου Χερσονήσου της Κρήτης. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής...
"Μίνι" καλοκαίρι - Θερμή εισβολή από την Αφρική

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες εν όψει του καύσωνα στη χώρα

Οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το Έκτακτο...
Καλλιάνος, κύμα καύσωνα,

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ: Από 38 έως 41 βαθμούς Κελσίου – Πότε θα...

Την ανηφόρα παίρνει το θερμόμετρο αρχής γενομένης από την Πέμπτη. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, λόγω του επερχόμενου καύσωνα, εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Τρίτης. Ειδικότερα: Οι...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: Που θα γίνονται δωρεάν έλεγχοι την Τετάρτη 23 Ιουνίου

Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται την Τετάρτη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1912.... Από κατάρρευση γέφυρας στο Νιαγάρα, σκοτώνονται 47 άνθρωποι.

Συνελήφθη ο βιαστής των Πετραλώνων

Συνελήφθη πριν από λίγο στη Νέα Φιλαδέλφεια ο 35χρονος που βίασε την 50χρονη καθαρίστρια...

Κεραμέως – ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συζήτησαν το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Το επερχόμενο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συζητήθηκε στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή