Ο Ζάεφ “εδωσε” τον Τσίπρα για το «Βόρεια Μακεδονία»: Αποδέχθηκε την «μακεδονική εθνική ταυτότητα»

26
Αλέξης και Ζόραν άφησαν το Νομπέλ και πάνε για βραβείο… Βεστφαλίας

Ο Ζάεφ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό, όμως απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση.

Στην αποκάλυψη ότι δέχθηκε την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε την «μακεδονική εθνική ταυτότητα» προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας που είχε με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Ζάεφ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό, όμως απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση.

Στην συνέχεια θριαμβολόγησε για την «μακεδονική ταυτότητα»: «Η Μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων σε όλο τον κόσμο, στην Διασπορά και στην πατρίδα. Είναι η επίσημη γλώσσα που αναγνωρίζεται παντού. Είναι μέρος της ταυτότητας του Μακεδονικού λαού όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα. Η επιγραφή της Μακεδονικής γλώσσας και της Μακεδονικής ταυτότητας, λάμπουν στον ΟΗΕ, όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά στην Ελβετία στην Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν το κόμμα του σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ότι το VMRO-DPMNE είχε από την αρχή ξεκάθαρη θέση πως η συμφωνία συνιστά συνθηκολόγηση.

Διαβάστε επίσης:  Σε παρέλαση η επίσημη πρώτη του Εθνικού Τυφεκίου (φωτό)

«Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις συνολικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας και δεν θα πάψουμε ποτέ να το κάνουμε», είπε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE και τόνισε ότι και άλλες χώρες συνθηκολόγησαν αλλά μετά από χρόνια ενωμένες ανέκτησαν την ισχύ τους.

Επίσης, κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι «φοβάται να πει ότι οι Μακεδόνες στην Βόρεια Ελλάδα, στην Μακεδονία του Αιγαίου, μιλούν την μακεδονική γλώσσα», με τον Ζάεφ Πνα απαντά ότι επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα είναι η ελληνική, ότι κανείς δεν θα τον εξωθήσει να μαλώσει με την Ελλάδα.

Στο τέλος της τηλεμαχίας ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE πρόσφερε στον Πρωθυπουργό Ζάεφ μία καρφίτσα πέτου με τη σημαία της χώρας που έγραφε από κάτω «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τον κάλεσε να το φορέσει.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αν δεν αναγνωρίζετε το Σύνταγμα, φορέστε το εσείς», είπε ο Ζάεφ στον Μίτσκοσκι με τον Πρόεδρο του VMRO-DPMNE να τοποθετεί στο πέτο του την καρφίτσα.