Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Οι “103 ναύαρχοι”, ο Ερντογάν και η “ιρανοποίηση” της Τουρκίας

Η επιστολή ή διακήρυξη κατ’ άλλους των «103 ναυάρχων» της Τουρκίας κατά του Ερντογάν κάθε άλλο παρά ως κεραυνός εν αιθρία έσκασε σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι το χρονικό μια προαναγγελθείσας κρίσης, η οποία θα έχει διεθνή αντίκτυπο. Ένας οικονομικός Παγκόσμιος Πόλεμος, αφού δεν είναι μόνο οι χώρες – συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης του Μοντρέ που θίγονται άμεσα, όσο και η παγκόσμια οικονομία δεδομένου ότι από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια διέρχονται πλοία όλων των χωρών.

Η επιστολή

Είναι η σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Τουρκία από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αφού για πρώτη φορά εμφανίζονται μαζικά και δη απόστρατοι ναύαρχοι να αμφισβητούν ευθέως την πολιτική Ερντογάν κάνοντας λόγο για «ισλαμοποίηση» των ενόπλων δυνάμεων και της χώρας κατ’ επέκταση.Οι 103 απόστρατοι ναύαρχοι, που σήκωσαν μπαϊράκι κατηγορούν ευθέως τον Ερντογάν για την κατάργηση της συνθήκης του Μοντρέ. Η συνθήκη των Στενών, όπως αποκαλείται αλλιώς, αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, βάσει της οποίας παραχωρείται στη Τουρκία ο πλήρη έλεγχος των Στενών και εγγυάται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Υπεγράφη το 1936 στην Ελβετική πόλη Μοντρέ με συμβαλλόμενα μέρη τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία και Γιουγκοσλαβία.

Σε συνδυασμό με την δημιουργία του νέου καναλιού της Κωνσταντινούπολης, του φαραωνικού σχεδίου του Ερντογάν, λένε οι ναύαρχοι ότι η Τουρκία μπορεί να αποχωρήσει από την συνθήκη, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει προ ημερών και ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και έμπιστος του Ερντογάν, Μουσταφά Σεντόπ.

Η συνθήκη του Μοντρέ μαζί με την συνθήκη της Λωζάνης θεωρούνται οι διεθνείς ιδρυτικές πράξεις της Τουρκικής Δημοκρατίας και οι συνθήκες με τις οποίες κατοχυρώθηκε η πλήρης ανεξαρτησία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους κυριαρχίας του τουρκικού κράτους στα Στενά.

Στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν κατηγορούν τους «103 ναυάρχους» για απόπειρα πραξικοπήματος.

Διακαής πόθος

Το ότι η Τουρκία δεν αισθάνεται άνετα με την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων και τον μη έλεγχο των στρατιωτικών πλοίων από τα Στενά είναι γεγονός.Ήδη, τον Νοέμβριο του 1994 όταν τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ζητήθηκε στα πλαίσια εφαρμογής της η επαναδιατύπωση της Συνθήκης του Μοντρέ, ώστε να είναι συμβατή με το καθεστώς που διέπει τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει μέχρι και σήμερα να μην υπογράψει την UNCLOS, κάτι που σημαίνει ότι η Συνθήκη του Moντρέ, παραμένει σε ισχύ χωρίς περαιτέρω τροποποιήσεις.

Η Τουρκία δυσκολεύεται στο κοστούμι της Συνθήκης του Μοντρέ, το οποίο θεωρεί πολύ στενό, θέλει να το ξηλώσει και να ράψει ένα καινούριο πάνω της, που θα της επιτρέπει να απολαμβάνει πρωτόγνωρα έσοδα από την παγκόσμια οικονομία.

Με απλά λόγια, η Τουρκία – ορμώμενη από το καθεστώς της διώρυγας του Σουέζ – θέλει να βάλει διόδια στα στενά, τα οποία θα της επιτρέψουν να βγει και από το οικονομικό αδιέξοδο. Στην Αίγυπτο, τα πλοία που διέρχονται του Σουέζ καταβάλλουν στο αιγυπτιακό δημόσιο τέλη διέλευσης (διόδια) κατά κόρο καθαράς χωρητικότητας που υπολογίζεται με βάση τη «χωρητικότητα διώρυγας Σουέζ» (Suez Canal Tonnage) περίπου 23% παραπάνω των βρετανικών υπολογισμών. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι προωθεί και ο Ερντογάν στην περιοχή και γι’ αυτό τον λόγο θέλει να δημιουργήσει και δεύτερο κανάλι ώστε να ρυθμίζει πλήρως την «κυκλοφορία».

«Ιρανοποίηση»

Κατά πολλούς αναλυτές, αυτή η κίνηση του Ερντογάν εάν συμβεί θα είναι και το κύκνειο άσμα του, πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες τραβήξουν την πρίζα που κρατά με ανάσες την εύθραυστη οικονομία, επιφέροντας ακαριαίο θάνατο στην πολιτική του Ερντογάν, με ένα ντόμινο αστάθειας να σαρώνει την χώρα.

Όμως, φαίνεται ότι ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν με παίζει με όρους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που ακολουθεί η Δύση, καθιστώντας τον εκτός από αφερέγγυο και πλήρως απρόβλεπτο. Ο διαρκής εναγκαλισμός με την Ρωσία, μέσω των S-400 και των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η ύποπτη σιωπή της Ρωσίας για την διάθεση Ερντογάν να ανατρέψει την Συνθήκη του Μοντρέ, δημιουργεί συνειρμούς περί μετατροπής της Μαύρης Θάλασσας σε Ρωσο-τουρκική λίμνη.

Η «ισλαμοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων, που μεταξύ άλλων κατηγορούν οι «103 Ναύαρχοι» του Ερντογάν έρχεται να προστεθεί στην διαρκή προσπάθεια άλωσης κάθε μορφής κοσμικής δραστηριότητας στη χώρα.

«Αυτή η περιγραφή είναι προσβλητική για τη θρησκεία μας. Δεν υπάρχει μετριοπαθές Ισλάμ. Το Ισλάμ είναι το Ισλάμ, τελεία και παύλα» έλεγε το 2007 ο «μετριοπαθής» όπως τον χαρακτήριζε η Δύση τότε Ερντογάν, ο οποίος όμως έδινε το στίγμα της πραγματικής πολιτικής που είχε σκοπό να ακολουθήσει εν αντιθέσει με το «μετριοθές Ισλάμ» που προωθούσαν οι «κεμαλιστές». Σύμφωνα με αναφορές, αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει πάνω από 3.500 τεμένη, κάτι που την ανεβάζει στην κορυφή των χωρών του μουσουλμανικού κόσμου με τα περισσότερα τζαμιά.

Η Τουρκία, όπως το Ιράν το 1979 με την «Επανάσταση» του Αγιατολάχ Χομεϊνί, οδηγείται στην αρχή του ενός ανδρός με την Σαρία να υποκαθιστά τους νόμους της άλλοτε κοσμικής ζωής. Άλλωστε, το βαθύ παρακράτος έχει ριζώσει τόσο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, που η Τουρκία αυτή τη στιγμή ακόμη και σε περίπτωση ανατροπής του Ερντογάν, θα χρειαστεί ίσως και δεκαετίες για να επανέλθει στην τροχιά της δεκαετίας του ’90.

*η φωτογραφία είναι από αφιέρωμα των Financial Times με τίτλο «Η οικονομική αναταραχή της Τουρκίας»​
Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε… όρθιος, εν μέσω της ολιγοήμερης στρατιωτικής θητείας του, και την...

Λευτέρης Κουσούλης: Οι πολλές ρωγμές ως κρίση

Τέμπη. Ενας τόπος φυσικού κάλλους. Τέμπη. Ενας τόπος τραγωδίας. Μια ρωγμή στη μνήμη του σύγχρονου Ελληνα, ο οποίος ακόμη και αν ποτέ δεν φαντάστηκε...

Πληθωρισμός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει – Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να νικήσουν το...

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμoύ στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά ήταν απογοητευτικά, για άλλη μια φορά έπεσαν έξω οι επίσημες...

Η κοινωνία δεν έχει βρει ακόμη τον «Κανένα» που θα την εκπροσωπήσει

Έχει γραφτεί ήδη αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή ανερχόμενος πολιτικός στη χώρα μας είναι ο «Κανένας» και κόμμα με τη μεγαλύτερη δυναμική το «Τίποτα». Αυτό...

Τι έχουν τα έρμα της αντιπολίτευσης και ψοφάνε;

Η λογική ανέμενε μεγάλη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, καθώς η ακρίβεια αλλά και το νομοθετικό της έργο, αποτελούν συμπληγάδες μέσα από τις οποίες θα...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά...

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που ανακυκλώνονται στην ελληνική οικονομία… Με δεκανίκι στηρίζεται η εθνική οικονομία από...

Ευρωεκλογές πολιτικών ανατροπών και λόγω woke ασυδοσίας

Κατά την τρέχουσα ειδησεογραφία, η πολιτική ανατροπή των τελευταίων ημερών αφορά την αμφισβήτηση της δεύτερης θέσης στην οποία είχε σκαρφαλώσει το… ΠΑΣΟΚ από τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι λέξεις – κλειδιά και η αποκωδικοποίησή τους – Το παρασκήνιο και τα δώρα με συμβολισμό

Οι υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διακήρυξη των Αθηνών...

Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα – Οι προετοιμασίες η ατζέντα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με...

Ερντογάν: Ανατροπή με την επίσκεψη στην Αθήνα – Χωρίς την Εμινέ και για λίγες ώρες στην Ελλάδα

Ανατροπή με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου καθώς...

Η ατζέντα του ραντεβού με τον Ερντογάν – Η ιδιωτική επίσκεψη που προγραμματίζει στην Θράκη ο Τούρκος Πρόεδρος

Τι θα συζητηθεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου. Οι επιδιώξεις Αθήνας και Άγκυρας...