Οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν ότι η υπερ-απόδοση του προϋπολογισμού ήταν συγκυριακή

23
συνάντηση, θεσμούς, μέτρα,

Μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί τους δανειστές ότι καθιστούν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» τα προληπτικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ και να υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι η εφαρμογής τους με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζεται, ωστόσο υπηρεσιακά σημειώματα που φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δείχνουν πως η υπερ-απόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός το 2015 ήταν συγκυριακή και δεν θα επαναληφθεί εφέτος και το 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία που φέρεται να έχει εξεργαστεί το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών η πορεία των δημοσίων εσόδων το 2015 ήταν «αφύσικη», δεδομένου ότι υπό το φόβο του κουρέματος καταθέσεων –κυρίως προ των capital controls- δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προσέτρεξαν να καταβάλουν και να εξοφλήσουν φόρους που σε διαφορετική περίπτωση θα ρύθμιζαν ή θα αποπλήρωναν σταδιακά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, ενώ τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 ήταν 88,5 δισ. ευρώ, το 2014 ήταν 83,46 δισ. ευρώ και το 2015 ήταν 84,66 δισ. ευρώ, οι απλήρωτοι φόροι (ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο) το 2013 ήταν 9,2 δισ. ευρώ, το 2014 στα 13,7 δισ. ευρώ και το 2015 στα 13,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  "Κούρεμα" για 81.000 δάνεια του πρώην ΟΕΚ - Όλη η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Αυτό δείχνει πως παρά το γεγονός πως οι απλήρωτοι φόροι το 2015 παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι στα επίπεδα του 2014 (κατά μέσον όρο συσσωρευόταν ανεξόφλητο χρέος 1,1 δισ. ευρώ μηνιαίως), τα συνολικά έσοδα ήταν κατά 1,2 δισ. ευρώ μεγαλύτερα (με σημαντικότερα τα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 844 εκατ. ευρώ).

Αν και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δημοσίου αναγνωρίζουν πως αυτό είναι κάτι έκτακτο που δεν θα επαναληφθεί, ωστόσο στο δημόσιο διάλογο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζει το ΔΝΤ να πέφτει διαρκώς έξω στις προβλέψεις του και να είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξο.