Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021
28.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Σεπτεμβρίου σκοτώνεται ο θρυλικός λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  To 1925... Σκοτώνεται σε συμπλοκή με άνδρες της Χωροφυλακής στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου, ο θρυλικός λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας.

Οι φρεγάτες και η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Η διήμερη επίσκεψη του γερουσιαστή Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ στην Αθήνα και οι επαφές που είχε με τον Πρωθυπουργό αλλά και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έφερε στο προσκήνιο τις φρεγάτες και το πρόγραμμα ναυπήγησης του Πολεμικού Ναυτικού.

Ένα πρόγραμμα που όπως έχουμε ξαναγράψει δεν περιλαμβάνει μόνο τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων πλοίων αλλά και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ καθώς και την παραχώρηση 2 πλοίων ως ενδιάμεση λύση, που θα μπορέσει να καλύψει το κενό από την μία ΜΕΚΟ που θα αναβαθμίζεται κάθε φορά αλλά και την σταδιακή απόσυρση των τριών μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών “S”.

Φρεγάτες

Τα Ticonderoga

Και μπορεί επίσημα η αμερικανική κυβέρνηση να μην έχει προσφέρει τα θηριώδη καταδρομικά Ticonderoga, όμως είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο – που επιβεβαιώθηκε και κατά την διάρκεια της επίσκεψης Μενέντεζ – ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κλείνουν το μάτι προς την Ελλάδα.

“Big toys for big boys” είναι το σλόγκαν που έχουν χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στο περιθώριο των συζητήσεων για τα Tico οι Αμερικανοί, και δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η παραχώρηση 2 μονάδων θα καταστήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ισχυρότερο της Μεσογείου.

Με τα 122 κελιά που φέρουν, και τις αυξημένες δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου (σ.σ. που δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή το ΠΝ), οι ΗΠΑ βγαίνουν επίσης κερδισμένες, αφού θα έχουν δίπλα τους ένα αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος θα μπορεί ανά πάσα ώρα να συνδράμει στα πλοία του 6ου Στόλου.

Η παραχώρηση των Tico δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως πολλοί εκτιμούν. Πρόκειται για τα κορυφαία καταδρομικά πλοία του αμερικανικού ΠΝ (US NAVY), που οι ΗΠΑ αποσύρουν σταδιακά λόγω επένδυσης στα Arleigh Burke.

Τα υποψήφια πλοία για το ΠΝ είναι ηλικίας περίπου 30 ετών και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα ξέραμε. Μία από τις λύσεις παραχώρησης που μελετάται είναι αυτή του δανεισμού με δυνατότητα παραχώρησης σε δεύτερο χρόνο.

Φρεγάτες

Κι αυτό διότι η απόσυρση από την υπηρεσία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δε σημαίνει και τον αφοπλισμό τους, αλλά την μακρά αποθήκευσή τους με ενδεχόμενο ενεργοποίησής τους σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί από τις εξελίξεις.

Η παραχώρηση στην Ελλάδα δίνουν ένα πλεονέκτημα διατήρησης των πλοίων στην υπηρεσία – θα διευκολύνει ταυτόχρονα τους Αμερικανούς νομοθέτες να πουν «ναι» στην απόσυρσή τους από την υπηρεσία – και οι ΗΠΑ θα ξέρουν ότι στην Μεσόγειο θα έχουν έναν πολύτιμο σύμμαχο, έτοιμο να συνδράμει, που θα «μιλά» την ίδια γλώσσα σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Οι φρεγάτες


Μαζί με αυτά, η αμερικανική πλευρά παραθέτει και τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει το ΠΝ με την ένταξη των προσφερόμενων φρεγατών HF2, που έρχονται «πακέτο» με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.

Η προσφορά του συστήματος μάχης AEGIS και στους δύο τύπους θα δημιουργήσει έναν συμπαγή στόλο συνολικά 10 μονάδων, που θα έχει υλικοτεχνικά οφέλη για το ΠΝ (κοινά μέρη, κοινή εκπαίδευση, απρόσκοπτη υποστήριξη μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού των ΗΠΑ), αλλά θα δημιουργήσει μία κοινή δύναμη με αυτή του Έκτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Με απλά λόγια, η Αμερική, επενδύει στο πρόγραμμα των φρεγατών του ΠΝ παρέχοντας την δυνατότητα δημιουργίας του δεύτερου ικανότερου στόλου στο ΝΑΤΟ, που θα φέρει τα ελληνικά χρώματα.

Φρεγάτες

Στρατηγικό όφελος


Όμως, η Ελλάδα, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προχωρά απλά στην ναυπήγηση νέων φρεγατών αλλά στην εξασφάλιση Στρατηγικών Ανταλλαγμάτων.

Και αυτά δεν είναι μόνο τα οικονομικά, δηλαδή της ναυπήγησης σε ελληνικά ναυπηγεία, με την δημιουργία θέσεων εργασίας και βαριάς βιομηχανίας στην χώρα, που είναι προαπαιτούμενο.

Είναι και στρατηγικό. Η Ελλάδα πληρώνει πολλά και «αγοράζει» και στρατηγική συνεργασία, όσο κι αν αυτό δεν ακούγεται τόσο κομψό.

Τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ακολουθήσει πολιτικές που τορπιλίζουν τις σχέσεις με την ΗΠΑ, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον αντιδυτικό άξονα με μπροστάρη την Ρωσία, ανοίγεται διάπλατα μία ιστορική ευκαιρία ενδυνάμωσης των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ με άρρηκτους πλέον δεσμούς.

Τη στιγμή που η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία στην Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο για να προβάλει τα συμφέροντά της, η Ελλάδα εμφανίζεται ως μοναδικός πυλώνας σταθερότητας που θα μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Και με τις προκλήσεις που εμφανίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία με τις ΗΠΑ στο κομμάτι των φρεγατών δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα για να ενισχύσει τόσο την ασφάλεια όσο και τα οικονομικά της συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, ο δυνητικός πλούτος του πετρελαίου και του ορυκτού βυθού εντός της ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να προστατεύεται με μεγάλες μονάδες του Ναυτικού και οι ΗΠΑ να παρέχουν τόσο ρητή όσο και σιωπηρή διπλωματική υποστήριξη στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Όλα αυτά βέβαια χωρίς εκπτώσεις στα «θέλω» της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που επιθυμεί πλοία οπλισμένα σαν αστακούς, που να μπορούν να φέρουν σε πέρας πολλαπλές αποστολές (ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας περιοχής κτλ).

Κι αυτό φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά το αντιλαμβάνεται πλήρως που εκτός από τα υπερεξοπλισμένα HF2 και την αναβάθμιση με κορυφαία συστήματα των ΜΕΚΟ φαίνεται να είναι πλέον έτοιμη να προσφέρει τα Ticonderoga, με ότι αυτά συνεπάγονται.
Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας: Αυτονόητη πράξη το κλείσιμο των Συνόρων

ΔΕΘ – Τσίπρας: Δηλώνει έτοιμος για εκλογές

Έτοιμος να αντιμετωπίσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Α. Τσίπρας, προκαλώντας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να κάνει...
Κορωνοϊός: Μαύρη μέρα με 3.465 κρούσματα, 56 θανάτους και 630 διασωληνωμένους

Κορωνοϊός: 689 νεκροί σε 18 μέρες

Θερίζει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, που μέσα σε μόλις 18 μέρες, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 18 του ίδιου μήνα, μετρά 689...
Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020

ΥΠ.ΟΙΚ.: Επέκταση της πλατφόρμας arogi.gov.gr και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους

Το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης,...
Τσίπρας από Κοζάνη: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ

Η προστασία της εργασίας αποτελεί προτεραιότητα της «Νέας Αρχής», που αποτελεί και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως το ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος,...
Κορωνοϊός - Αττική: Μόλις 24 κρεβάτια ΜΕΘ κενά

Κορωνοϊός: 2.190 νέα κρούσματα – 37 θάνατοι – 348 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.190 νέα κρούσματα σήμερα, Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 348 διασωληνωμένοι στα...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1944...Οι Ναζί

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο ζιγκολό που πρόδωσε Άγγλους αξιωματικούς στους καραμπινιέρους

Έδρασε επί κατοχής με την ηθοποιό Ντιριντάουα, τον ανακάλυψαν στην Ιταλία Άγγλοι πράκτορες και τον εκτέλεσαν   Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη  akontogiannidis@yahoo.gr Επί γερμανικής κατοχής, κάποια αποβράσματα της...
ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

Διάβημα προς την Άγκυρα για τη τουρκική παρενόχληση κατά του Nautical Geo

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε η Αθήνα αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

AUKUS: Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις...

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο νομοσχεδίου οι Γκρίζοι Λύκοι

Τη λεπτομερή καταγραφή της αντιαμερικανικής δράσης των Γκρίζων Λύκων αλλά και το ενδεχόμενο της...

AUKUS: Κοινό μέτωπο ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν την τριμερή συνεργασία...

Εταιρεία βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ θέλει να αναδημιουργήσει τα μαμούθ

Την επιστροφή των μαλλιαρών μαμούθ, ενός είδους που εξαφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια, στα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή