Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες

22
Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες

Παρέμβαση στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και στα όσα αυτή αναφέρει έκαναν οι ΗΠΑ μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας πως τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα.

Όπως αναφέρουν, η νομική ανάλυση των ΗΠΑ αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης διαφέρει από αυτήν της Άγκυρας, με το οποίο επιχειρείται η εξαφάνιση της υφαλοκρηπίδας νησιών όπως το Καστελόριζο.

Ο κ. Πάιατ μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους και αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, είπε ότι «σύμφωνα με τη δική μας νομική ανάλυση, που ολοκληρώθηκε αφού λάβαμε όλο το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, θεωρούμε ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα».

Διαβάστε επίσης:  Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης

Παράλληλα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν την ανατολική Μεσόγειο ως ένα χώρο σταθερότητας και συνεργασίας.

Πηγή του Στέιτ Ντιπάρμεντ που βρέθηκε στην Αθήνα δήλωσε ότι η ελπίδα της Ουάσινγκτον είναι να βρεθεί μια θετική ατζέντα για την ανατολική Μεσόγειο καθώς η σταθερότητα της περιοχής βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η ίδια πηγή, παρότι απέφυγε να τοποθετηθεί για τη στάση που θα υιοθετήσει ο Λευκός Οίκος στο απευκταίο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας- Τουρκίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήδη είναι παρούσες στην Ελλάδα, προβάλλοντας το παράδειγμα ότι στην αμερικανική βάση της Σούδας ναυλοχεί ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά υποβρύχια του αμερικανικού στόλου.