Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
13 C
Athens

Οι κίνδυνοι που κρύβει η αφρικανική σκόνη – Πως μπορείς να προστατευτείς!

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση .

Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει έντονη παρουσία της αφρικανικής σκόνης σε όλη την Κρήτη με την σημερινή ημέρα να είναι η χειρότερη καθώς το φαινόμενο θα βρίσκεται στο… ζενίθ του. Αφρικανική σκόνη που έχει εμφανιστεί και στην Αθήνα άλλωστε.

Όλοι οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Κρήτης έχουν επηρεαστεί με την συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη.

«Όπως κάθε αιωρούμενο σωματίδιο, έτσι και η αφρικανική σκόνη, μπορεί να επιβαρύνει τους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Κυρίως τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι επικίνδυνα στα άτομα που έχουν αναπνευστικά και χρόνια καρδιολογικά νοσήματα όπως το βρογχικό άσθμα, το ΧΑΠ καθώς και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ο.κ.», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση.

«Η αφρικανική σκόνη στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία, να επιδεινώσει τα συμπτώματα που ήδη υπάρχουν, να εμφανίσουν δύσπνοια, βήχα, ρινική συμφόρηση κτλ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τζανάκης ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

«Δεν θα πρέπει να γυμνάζονται ή να δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο ώστε να μην εκτίθενται στην αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη

Υπάρχει μία άποψη από πολλούς κατοίκους της Κρήτης ότι τελευταία είναι πολύ συχνή η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στο νησί.

Ο γνωστός μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας, ξεκαθαρίζει – μιλώντας στο cretapost – πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η μόνη αλλαγή είναι η… ενημέρωση του κοινού!

«Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή με παλαιότερα. Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί μελέτες, ιδιαίτερα των Ιταλών και των Σκανδιναβών, που αποδεικνύουν πολύ πιο έντονες μεταφορές ποσοτήτων σκόνης που έφτανε μέχρι και την Σκανδιναβία. Εκείνο που νομίζω ότι έχει διαφοροποίηση είναι ότι πλέον ενημερωνόμαστε. Το ακούμε και μας στιγματίζει. Παλαιότερα διαπιστώναμε μία θολότητα στην ατμόσφαιρα αλλά δεν γνωρίζαμε το σωματιδιακό μίγμα. Από τι δηλαδή αποτελούνταν η σκόνη. Σήμερα, έχοντας όργανα και προγνωστικά μοντέλα μπορούμε να διαπιστώνουμε τις μεταφορές. Αυτές τις διαπιστώσεις τις δημοσιεύουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ο κόσμος πλέον γνωρίζει», ανέφερε μιλώντας σχετικά στο cretapost ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο είναι ευνοϊκή ή όχι η αφρικανική σκόνη.

«Μιλώντας με γεωπόνους και παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια η συγκεκριμένη σύσταση της σκόνης είναι πολύ ευνοϊκή για την φύση. Ιδιαίτερα για το έδαφος γιατί περιέχει κάποια ιχνοστοιχεία που βοηθούν. Αντίθετα, αν η αφρικανική σκόνη παρουσιαστεί σε περίοδο ανθοφορίας της ελιάς ή κάποιου άλλου φυτού τότε ίσως κάνει ζημιά. Αυτό συμβαίνει και στους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσελέντης: Περιμένω μεγάλο σεισμό σε βάθος 5ετίας στις Αλκυονίδες

Έντονη ανησυχία για έναν μεγάλο σεισμό στις Αλκυονίδες εκφράζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά «με τις Αλκυονίδες...
Kλειστά θα παραμείνουν αύριο νηπιαγωγεία και δημοτικά νους δήμους της Αττικής, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός. Την απόφαση αυτή έλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων δήμων. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μετά τη σημερινή έντονη χιονόπτωση, είναι όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία * στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου * στις δημοτικές ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα * στις δημοτικές ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Η Περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση αύριο το πρωί, ενώ συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Μετά από σχετικά αιτήματα των δήμων της Αττικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να είναι έντονα και να σημειώνονται χιονοπτώσεις και να επικρατεί ισχυρός παγετός, προχωρήσαμε στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία».

Σκόπελος: Κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

Με απόφαση του Δημάρχου Σκοπέλου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας και  Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σκοπέλου για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου. Η...

Κιβωτός του Κόσμου: Στο στόχαστρο το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας

Ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης της μέχρι πρότινος προέδρου του ΔΣ της ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου, συζύγου του πατέρα Αντωνίου, τίθεται στις προτεραιότητες...
Υπουργείο Εργασίας: Επιχείρηση "Ανοιχτός Δρόμος"

Αυστηρότερα πρόστιμα για όσους παρκάρουν σε ράμπες ΑΜΕΑ

Τσουχτερά πρόστιμα θα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ για τους ασυνείδητους οδηγούς που σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε ράμπες ΑΜΕΑ ή διόδους τυφλών, όπως διαβεβαίωσε...
Κακοκαιρία: Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις

Κακοκαιρία: Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία – Μήνυμα από το 112

Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας Αριελ και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί...

8 στους 10 Έλληνες έκοψαν τη διασκέδαση – Το 20% δεν πληρώνει λογαριασμούς

Αντιμέτωποι με την ακρίβεια βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι εν μέσω ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά προσπαθούν να βρουν από...

Η φωτογραφία της ημέρας: Τα Χριστούγεννα έρχονται σιγά σιγά στο κέντρο της Αθήνας

Τα Χριστούγεννα έρχονται σιγά σιγά στο κέντρο της Αθήνας 30 Νοεμβρίου 2022

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καιρός: Αποπνικτικό “κοκτέιλ” από σκόνη, λασποβροχές και άνοδο της θερμοκρασίας

Ένα «κοκτέιλ» από σύννεφα σκόνης, λασποβροχές και άνοδο της θερμοκρασίας θα περιέχει ο καιρός...

Καιρός: Έρχεται σκόνη στα δυτικά και νότια

Αίθριος θα είναι ο καιρός και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο στα...

Online dating: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν τα “μοντέρνα” ραντεβού – Τι είναι το doxing

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες συνήθειες της καθημερινότητας των ανθρώπων περνούν στον ψηφιακό...

Περίπου 5.200 τόνοι εξωγήινης σκόνης μικρομετεωριτών πέφτουν στη Γη κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο ο πλανήτης μας συναντιέται με ουκ ολίγη σκόνη προερχόμενη από κομήτες και...