Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Οι κίνδυνοι που κρύβει η αφρικανική σκόνη – Πως μπορείς να προστατευτείς!

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση .

Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει έντονη παρουσία της αφρικανικής σκόνης σε όλη την Κρήτη με την σημερινή ημέρα να είναι η χειρότερη καθώς το φαινόμενο θα βρίσκεται στο… ζενίθ του. Αφρικανική σκόνη που έχει εμφανιστεί και στην Αθήνα άλλωστε.

Όλοι οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Κρήτης έχουν επηρεαστεί με την συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη.

«Όπως κάθε αιωρούμενο σωματίδιο, έτσι και η αφρικανική σκόνη, μπορεί να επιβαρύνει τους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Κυρίως τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι επικίνδυνα στα άτομα που έχουν αναπνευστικά και χρόνια καρδιολογικά νοσήματα όπως το βρογχικό άσθμα, το ΧΑΠ καθώς και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ο.κ.», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση.

«Η αφρικανική σκόνη στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία, να επιδεινώσει τα συμπτώματα που ήδη υπάρχουν, να εμφανίσουν δύσπνοια, βήχα, ρινική συμφόρηση κτλ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τζανάκης ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

«Δεν θα πρέπει να γυμνάζονται ή να δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο ώστε να μην εκτίθενται στην αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη

Υπάρχει μία άποψη από πολλούς κατοίκους της Κρήτης ότι τελευταία είναι πολύ συχνή η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στο νησί.

Ο γνωστός μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας, ξεκαθαρίζει – μιλώντας στο cretapost – πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η μόνη αλλαγή είναι η… ενημέρωση του κοινού!

«Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή με παλαιότερα. Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί μελέτες, ιδιαίτερα των Ιταλών και των Σκανδιναβών, που αποδεικνύουν πολύ πιο έντονες μεταφορές ποσοτήτων σκόνης που έφτανε μέχρι και την Σκανδιναβία. Εκείνο που νομίζω ότι έχει διαφοροποίηση είναι ότι πλέον ενημερωνόμαστε. Το ακούμε και μας στιγματίζει. Παλαιότερα διαπιστώναμε μία θολότητα στην ατμόσφαιρα αλλά δεν γνωρίζαμε το σωματιδιακό μίγμα. Από τι δηλαδή αποτελούνταν η σκόνη. Σήμερα, έχοντας όργανα και προγνωστικά μοντέλα μπορούμε να διαπιστώνουμε τις μεταφορές. Αυτές τις διαπιστώσεις τις δημοσιεύουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ο κόσμος πλέον γνωρίζει», ανέφερε μιλώντας σχετικά στο cretapost ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο είναι ευνοϊκή ή όχι η αφρικανική σκόνη.

«Μιλώντας με γεωπόνους και παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια η συγκεκριμένη σύσταση της σκόνης είναι πολύ ευνοϊκή για την φύση. Ιδιαίτερα για το έδαφος γιατί περιέχει κάποια ιχνοστοιχεία που βοηθούν. Αντίθετα, αν η αφρικανική σκόνη παρουσιαστεί σε περίοδο ανθοφορίας της ελιάς ή κάποιου άλλου φυτού τότε ίσως κάνει ζημιά. Αυτό συμβαίνει και στους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κρήτη: Η αφρικανική σκόνη κάλυψε το νησί – Οδηγίες προστασίας των κατοίκων

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της εφιστά την προσοχή στους...

Βόλος: H πόλη πνίγεται στη σκόνη (φωτο)

Μέσα στη σκόνη «πνίγεται» η πόλη του Βόλου. Δείτε φωτογραφίες που ανάρτησε η Επιτροπή...

Καιρός: Αποπνικτικό “κοκτέιλ” από σκόνη, λασποβροχές και άνοδο της θερμοκρασίας

Ένα «κοκτέιλ» από σύννεφα σκόνης, λασποβροχές και άνοδο της θερμοκρασίας θα περιέχει ο καιρός...

Καιρός: Έρχεται σκόνη στα δυτικά και νότια

Αίθριος θα είναι ο καιρός και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο στα...