Οι νέες αποκαλύψεις για τον θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν

60
Γκαγκάριν, αποκαλύψεις, θάνατο,

Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ με αφορμή τον εορτασμό 55 χρόνων από την πρώτη πτήση του Γιούρι Γκαγάριν στο διάστημα, έδωσε μια συνέντευξη στο Ρώσικο τηλεοπτικό κανάλι «Ζβεζντά», οπού αποκάλυψε, πως σκοτώθηκε στην πραγματικότητα ο πρώτος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν και γιατί οι συνθήκες της τραγωδίας ήταν κρυμμένες για τόσο καιρό.

Την ημέρα του θανάτου του Γκαγάριν, στης 27 Μαρτίου 1968, ο Αλεξέι Λεόνοφ ήταν επίσης στο αεροδρόμιο Κιρζάτς στην περιοχή Βλαντίμιρσκαγια. Σύμφωνα με το σχέδιο της εκπαιδευτικής πτήσης, ο Γκαγκάριν έπρεπε να πετάξει σε υψόμετρο τεσσάρων χιλιάδων μέτρων. Όπως είπε ο Αλεξέι Λεόνοφ, μια έκρηξη ακούστηκε στο αεροδρόμιο.
«Ήμασταν κοντά στο πύργο ελέγχου, όταν ακούστηκε μια διπλή έκρηξη και ήχος από το υπερηχητικό. Το διάστημα μεταξύ της έκρηξης και του ήχου του υπερηχητικού ήταν ενάμιση ή δύο δευτερόλεπτα.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός και οι παρευρισκόμενοι πιλότοι αμέσως είπαν ότι ο υπερηχητικός ήχος και η έκρηξη προέρχονται από δυο διαφορετικά αντικείμενα. Διορίστηκε μια επιτροπή, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η αιτία του ατυχήματος ήταν μια σύγκλιση και μετά μία απότομη απόκλιση από το άλλο αεροσκάφος, με αποτέλεσμα το ένα να πέσει και να βρεθεί σε μια οριζόντια περιδίνηση.

Παρόλα αυτά ο Αλεξέι Λεόνοφ είναι σίγουρος ότι για το θάνατο του πρώτου κοσμοναύτη και το συναδέλφου του πιλότου-εκπαιδευτή Βλαντιμίρ Σερέγκιν φταίει το άλλο αεροπλάνο, που βρέθηκε κοντά στο αεροπλάνο του Γκαγκάριν.

Διαβάστε επίσης:  Αεροσυνοδός έπιασε στα πράσα ζευγάρι στις τουαλέτες του αεροσκάφους (βίντεο)

«Σίγουρα η αιτία του θανάτου, ήταν ο πιλότος που πετούσε κάτω από 400 μέτρα, κάτω από τα σύννεφα, ο οποίος ενεργοποίησε μετακαυστήρα και πέρασε κοντά από το αεροπλάνο του Γκαγκάριν, χωρίς να τον βλέπει. Και ήταν το υπερηχητικό Su-15, που πέρασε σε απόσταση 5 με 10 μέτρων και με την δυνατή ροή της υπερηχητικής ταχύτητας, διατάραξε και περιέστρεψε το αεροπλάνο του Γκαγκάριν. Τα παιδιά είχαν χρόνο μόνο μιάμιση ή δύο δευτερόλεπτα για να επαναφέρουν το αεροπλάνο», εξήγησε ο Λεόνοβ.

Επίσης, ανέφερε μία επιστολή που έλαβε τις ημέρες της έρευνας όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν έπρεπε: «να δημοσιοποιήσει την έκθεση για τις συνθήκες της τραγωδίας που κετέστρεψε μια ανθρώπινη ζωή του πιλότου Su-15, ο οποίος ήταν στην ομάδα του Ανδρέι Τούπολεφ». Σύμφωνα με τον Λεόνοφ, ο ίδιος κράτησε το γράμμα αυτό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το πλήρωμα (o Γκαγκάριν και ο εκπαιδευτής Βλαντιμίρ Σερέγιν), λόγω αλλαγής της κατάστασης της κυκλοφορίας (λεπτομέρειες δεν διευκρινίζoνται) έκαναν απότομο ελιγμό και έπεσε σε περιδίνηση. Παρά τις προσπάθειες των πιλότων να επαναφέρουν το αεροσκάφος στο επίπεδο πτήσης, το αεροσκάφος συγκρούστηκε με το έδαφος και το πλήρωμα σκοτώθηκε. Το πόρισμα της ειδικής επιτροπής και η απουσία αντικειμενικών στοιχείων, έδωσαν αφορμή για πολλές εικασίες και ανεπίσημες εκδοχές για τον θάνατο των πιλοτών.