Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Οι Τούρκοι περικυκλώνουν την Κύπρο! Έρευνες στην θάλασσα – Ενημερώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας


Σε κινήσεις περικύκλωσης της Κύπρου προβαίνει η κατοχική Τουρκία, σε μια προσπάθεια προώθησης των επεκτατικών της σχεδιασμών, πρωτίστως στη θάλασσα.

Οι ενέργειες στηρίζονται στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και καλύπτουν τις περιοχές βορείως, νότια και δυτικά της Κύπρου, θέτοντας το νησί σε πολιορκία και συνεχή πίεση.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, παρά τις όποιες αντιδράσεις τρίτων, που είναι χαμηλών τόνων, δεν επηρεάζονται και κινούνται σε δύο πεδία. Στο έδαφος και τη θάλασσα. Η προσοχή εστιάζεται στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι φαίνεται πως δεν ορρωδούν προ ουδενός και θα προχωρήσουν με την τακτική του βήμα προς βήμα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Οι περιορισμένες εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο και αφορούν το 3,5 % της περίκλειστης περιοχής, αποτελούν κομμάτι του παζλ και η συνέχεια θα εξαγγελθεί μετά το άνοιγμα και αυτής της περιοχής.

Σε ό,τι δε αφορά την ΑΟΖ, οι έρευνες νοτίως της Κύπρου θα γίνονται παράλληλα με εκείνες -τουλάχιστον- της Exxon Mobil ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσουν όταν -αρχές του 2022- θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις η κοινοπραξία ENI-TOTAL, στο θαλασσοτεμάχιο 6. Το Oruc Reis στάλθηκε βορείως της Κύπρου στην περιοχή «η οποία καθορίστηκε από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την (παράνομη) ‘’ΤΔΒΚ’’ το 2011 και των οποίων τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Τα σκάφη Barbaros Hayrettin Paşa Seismic Research Fatih, Kanuni Drilling και το πλοίο Denar-2 ερευνούν στη Μαύρη Θάλασσα. Συνεπώς ο στόλος της Turkish Petroleum Corporation και των γεωτρητικών βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, αν και θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να εισέλθει σε συζητήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδιασμών. Σχεδιασμοί, οι οποίοι είναι μεν διαχρονικοί, αφορούν το κράτος και όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά την περίοδο, που διανύουμε, ενδεχομένως να συνδέονται και με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στην εξουσία.

Στο διπλωματικό πεδίο το κενό διαδικασίας αλλά και πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, αφήνει γήπεδο στους Βρετανούς να κινούνται μόνοι τους. Ιδιαίτερα όταν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να έχουν παγώσει τις διεργασίες.

Ο απεσταλμένος του αγγλικού ΥΠΕΞ, αρμόδιου για το Κυπριακό, Ajay Sharma, ο οποίος πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Κύπρο, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του προεδρικού γραφείου μαζί με τον εδώ πρέσβη, Στίβεν Λίλλι. Πραγματοποίησε και μια σειρά από άλλες επαφές, ένθεν κακείθεν της γραμμής Αττίλα ενώ συνάντησε και πολιτικούς αρχηγούς.

Το βρετανικό αφήγημα είναι πως επείγει να υπάρξουν κινήσεις ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, προβάλλοντας την άποψη πως «το παιχνίδι θα τελειώσει» εάν γίνουν κι άλλα βήματα στην Αμμόχωστο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Λονδίνο περιγράφει την κατάσταση στην Τουρκία ότι περίπου το καθεστώς είναι υπό κατάρρευση και τούτο καθιστά -όπως υποστηρίζουν- τον Ερντογάν πολύ επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας τον «μπαμπούλα» ενός θερμού επεισοδίου, ως αποτέλεσμα της πίεσης που βρίσκεται ο Ερντογάν (οικονομία, δημοσκοπήσεις), η επόμενη αναφορά τους είναι πως θα πρέπει να επιδειχθεί από την πλευρά της Λευκωσίας ευελιξία και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ποιες είναι αυτές; Εκείνες που προβάλλονται από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την πλειοψηφία, που τον έχει επιλέξει! Προκύπτει από τις επαφές στη Λευκωσία πως το Λονδίνο θεωρεί πως το μείζον είναι να αρχίζει η διαδικασία και ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγηθούν οι συζητήσεις στο επιδιωκόμενο.

Λίγο- πολύ, σημειώνεται πως μετά που θα ικανοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι αξιώσεις της κατοχικής Τουρκίας, για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, μέσα από μια εξελικτική πορεία θα καταλήξουν οι συζητήσεις σε ομοσπονδία. Παράλληλα, αξιοποιώντας τα όσα αναφέρονται από τη Λευκωσία σε αποκεντρωμένη ομοσπονδία, παραπέμπουν εμμέσως σε δυο εσωτερικές κυριαρχίες και μια εξωτερική, που θα αφορά την εκπροσώπηση της χώρας.

Την ίδια ώρα, αν και γνωρίζουν την τύχη της πρότασης τους, συντηρούν ακόμη τη φόρμουλα σύμφωνα με την οποία να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ανταλλαγή επιστολών από τους Αναστασιάδη και Τατάρ, στις οποίες να καταγράφονται οι προθέσεις τους με στόχο να δίνει η μια πλευρά κίνητρο στην άλλη για να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

Στην περίπτωση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μπορεί να εξηγηθούν, όπως υποδείχθηκε, τα «έμφυτα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, που θα παραπέμπουν στα θέματα της κυριαρχίας των «συνιδρυτών» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ιδέα των επιστολών απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και στο διεθνές πεδίο οι πρωτοβουλίες και ιδέες του Φόρεϊν Όφις δεν φαίνεται να «περπατούν». Ακόμη και οι Γερμανοί, που θεωρούσαν πάντα πως το Λονδίνο έχει την πατέντα του Κυπριακού, δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να ακούσουν τις… ευφάνταστες τους ιδέες.

Σημειώνεται συναφώς ότι αύριο Δευτέρα στο Λονδίνο θα βρίσκεται για συνομιλίες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό.

ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ

Η επιβολή επί του εδάφους τετελεσμένων εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση για την παραχώρηση περιοχής στην Καρπασία από το ΕΒΚΑΦ στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους.

Πρόκειται για μια κίνηση που συνδέεται με τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής, που θα αναλάβουν να ασκούν αντί του κατοχικού στρατού, οι «δυνάμεις» των Τουρκοκυπρίων.

Όπως έχει επισημανθεί ήδη, αυτό είναι ένα παιχνίδι, που συνδέεται με το αφήγημα των δύο κρατών. Η Τουρκία έχει παραχωρήσει στο ψευδοκράτος σκάφη για τον έλεγχο της περιοχής, στα πρότυπα λιμενικής αστυνομίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ενημερωθεί γραπτώς από την Κυπριακή Δημοκρατία για τα νέα παράνομα έργα της κατοχικής δύναμης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία ενημερώνει για την έναρξη από το κατοχικό καθεστώς εργασιών στην περιοχή εκείνη της περίκλειστης, που καλύπτει το 3,5% του συνόλου της.

Η ενημέρωση εντάσσεται σε αυτό που αποφασίσθηκε από το Σ.Α., ότι δηλαδή θα κρατείται ενήμερο για τα όσα διαδραματίζονται στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης. Κι αυτό πράττει η Λευκωσία με την επιστολή του πρέσβη της στη Νέα Υόρκη.

Γιατί, όμως, επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή από τους Τούρκους; Σημειώνεται συναφώς ότι υπάρχει «απόφαση» του «επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου» ότι το 95% της περίκλειστης περιοχής ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Απόφαση που ουδόλως έχει σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στο 3,5%, όπως έχει αναφερθεί, δεν εντοπίζονται περιουσίες του ΕΒΚΑΦ και για προφανείς λόγους δόθηκε προτεραιότητα. Για να παραπλανήσουν τους πρόσφυγες και να τους οδηγήσουν ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1831: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικα κορίτσια και τούς έκλειναν ραντεβού με πελάτες σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Μια υπόθεση που προκαλεί φρίκη αποκαλύφθηκε μετά...

Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην...

Κυψέλη: Ανήλικοι απείλησαν με κατσαβίδι 42χρονο και του άρπαξαν το κινητό

Στιγμές τρόμου για έναν 42χρονο στην Κυψέλη όταν δέχτηκε επίθεση από ανήλικους με σκοπό να τον ληστέψουν. Συγκεκριμένα δύο μαθητές Γυμνασίου, 14 και 15 ετών,...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1823.... Ελληνική Επανάσταση: Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας η περίφημη ομώνυμη μάχη...

Αρτέμιδα: Στην φυλακή οι δύο Τούρκοι υπήκοοι που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην φονική ενέδρα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι...

Σύλληψη δύο Τούρκων στον Πόρο – Παρακολουθούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις με drone

Στη σύλληψη δύο Τούρκων με την κατηγορία της κατασκοπείας προχώρησαν Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι...

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται για σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Το σχέδιο για τον τρόπο που η Κωνσταντινούπολη θα αντιμετωπίσει έναν πιθανώς μεγάλο σεισμό...