Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021
14.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 Δεκεμβρίου το πρώτο φύλο της Washington Post

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877.... Κυκλοφορεί της εφημερίδας Washington Post.

Οι Τούρκοι περικυκλώνουν την Κύπρο! Έρευνες στην θάλασσα – Ενημερώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας


Σε κινήσεις περικύκλωσης της Κύπρου προβαίνει η κατοχική Τουρκία, σε μια προσπάθεια προώθησης των επεκτατικών της σχεδιασμών, πρωτίστως στη θάλασσα.

Οι ενέργειες στηρίζονται στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και καλύπτουν τις περιοχές βορείως, νότια και δυτικά της Κύπρου, θέτοντας το νησί σε πολιορκία και συνεχή πίεση.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, παρά τις όποιες αντιδράσεις τρίτων, που είναι χαμηλών τόνων, δεν επηρεάζονται και κινούνται σε δύο πεδία. Στο έδαφος και τη θάλασσα. Η προσοχή εστιάζεται στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι φαίνεται πως δεν ορρωδούν προ ουδενός και θα προχωρήσουν με την τακτική του βήμα προς βήμα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Οι περιορισμένες εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο και αφορούν το 3,5 % της περίκλειστης περιοχής, αποτελούν κομμάτι του παζλ και η συνέχεια θα εξαγγελθεί μετά το άνοιγμα και αυτής της περιοχής.

Σε ό,τι δε αφορά την ΑΟΖ, οι έρευνες νοτίως της Κύπρου θα γίνονται παράλληλα με εκείνες -τουλάχιστον- της Exxon Mobil ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσουν όταν -αρχές του 2022- θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις η κοινοπραξία ENI-TOTAL, στο θαλασσοτεμάχιο 6. Το Oruc Reis στάλθηκε βορείως της Κύπρου στην περιοχή «η οποία καθορίστηκε από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την (παράνομη) ‘’ΤΔΒΚ’’ το 2011 και των οποίων τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Τα σκάφη Barbaros Hayrettin Paşa Seismic Research Fatih, Kanuni Drilling και το πλοίο Denar-2 ερευνούν στη Μαύρη Θάλασσα. Συνεπώς ο στόλος της Turkish Petroleum Corporation και των γεωτρητικών βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, αν και θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να εισέλθει σε συζητήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδιασμών. Σχεδιασμοί, οι οποίοι είναι μεν διαχρονικοί, αφορούν το κράτος και όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά την περίοδο, που διανύουμε, ενδεχομένως να συνδέονται και με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στην εξουσία.

Στο διπλωματικό πεδίο το κενό διαδικασίας αλλά και πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, αφήνει γήπεδο στους Βρετανούς να κινούνται μόνοι τους. Ιδιαίτερα όταν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να έχουν παγώσει τις διεργασίες.

Ο απεσταλμένος του αγγλικού ΥΠΕΞ, αρμόδιου για το Κυπριακό, Ajay Sharma, ο οποίος πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Κύπρο, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του προεδρικού γραφείου μαζί με τον εδώ πρέσβη, Στίβεν Λίλλι. Πραγματοποίησε και μια σειρά από άλλες επαφές, ένθεν κακείθεν της γραμμής Αττίλα ενώ συνάντησε και πολιτικούς αρχηγούς.

Το βρετανικό αφήγημα είναι πως επείγει να υπάρξουν κινήσεις ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, προβάλλοντας την άποψη πως «το παιχνίδι θα τελειώσει» εάν γίνουν κι άλλα βήματα στην Αμμόχωστο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Λονδίνο περιγράφει την κατάσταση στην Τουρκία ότι περίπου το καθεστώς είναι υπό κατάρρευση και τούτο καθιστά -όπως υποστηρίζουν- τον Ερντογάν πολύ επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας τον «μπαμπούλα» ενός θερμού επεισοδίου, ως αποτέλεσμα της πίεσης που βρίσκεται ο Ερντογάν (οικονομία, δημοσκοπήσεις), η επόμενη αναφορά τους είναι πως θα πρέπει να επιδειχθεί από την πλευρά της Λευκωσίας ευελιξία και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ποιες είναι αυτές; Εκείνες που προβάλλονται από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την πλειοψηφία, που τον έχει επιλέξει! Προκύπτει από τις επαφές στη Λευκωσία πως το Λονδίνο θεωρεί πως το μείζον είναι να αρχίζει η διαδικασία και ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγηθούν οι συζητήσεις στο επιδιωκόμενο.

Λίγο- πολύ, σημειώνεται πως μετά που θα ικανοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι αξιώσεις της κατοχικής Τουρκίας, για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, μέσα από μια εξελικτική πορεία θα καταλήξουν οι συζητήσεις σε ομοσπονδία. Παράλληλα, αξιοποιώντας τα όσα αναφέρονται από τη Λευκωσία σε αποκεντρωμένη ομοσπονδία, παραπέμπουν εμμέσως σε δυο εσωτερικές κυριαρχίες και μια εξωτερική, που θα αφορά την εκπροσώπηση της χώρας.

Την ίδια ώρα, αν και γνωρίζουν την τύχη της πρότασης τους, συντηρούν ακόμη τη φόρμουλα σύμφωνα με την οποία να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ανταλλαγή επιστολών από τους Αναστασιάδη και Τατάρ, στις οποίες να καταγράφονται οι προθέσεις τους με στόχο να δίνει η μια πλευρά κίνητρο στην άλλη για να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

Στην περίπτωση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μπορεί να εξηγηθούν, όπως υποδείχθηκε, τα «έμφυτα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, που θα παραπέμπουν στα θέματα της κυριαρχίας των «συνιδρυτών» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ιδέα των επιστολών απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και στο διεθνές πεδίο οι πρωτοβουλίες και ιδέες του Φόρεϊν Όφις δεν φαίνεται να «περπατούν». Ακόμη και οι Γερμανοί, που θεωρούσαν πάντα πως το Λονδίνο έχει την πατέντα του Κυπριακού, δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να ακούσουν τις… ευφάνταστες τους ιδέες.

Σημειώνεται συναφώς ότι αύριο Δευτέρα στο Λονδίνο θα βρίσκεται για συνομιλίες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό.

ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ

Η επιβολή επί του εδάφους τετελεσμένων εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση για την παραχώρηση περιοχής στην Καρπασία από το ΕΒΚΑΦ στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους.

Πρόκειται για μια κίνηση που συνδέεται με τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής, που θα αναλάβουν να ασκούν αντί του κατοχικού στρατού, οι «δυνάμεις» των Τουρκοκυπρίων.

Όπως έχει επισημανθεί ήδη, αυτό είναι ένα παιχνίδι, που συνδέεται με το αφήγημα των δύο κρατών. Η Τουρκία έχει παραχωρήσει στο ψευδοκράτος σκάφη για τον έλεγχο της περιοχής, στα πρότυπα λιμενικής αστυνομίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ενημερωθεί γραπτώς από την Κυπριακή Δημοκρατία για τα νέα παράνομα έργα της κατοχικής δύναμης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία ενημερώνει για την έναρξη από το κατοχικό καθεστώς εργασιών στην περιοχή εκείνη της περίκλειστης, που καλύπτει το 3,5% του συνόλου της.

Η ενημέρωση εντάσσεται σε αυτό που αποφασίσθηκε από το Σ.Α., ότι δηλαδή θα κρατείται ενήμερο για τα όσα διαδραματίζονται στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης. Κι αυτό πράττει η Λευκωσία με την επιστολή του πρέσβη της στη Νέα Υόρκη.

Γιατί, όμως, επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή από τους Τούρκους; Σημειώνεται συναφώς ότι υπάρχει «απόφαση» του «επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου» ότι το 95% της περίκλειστης περιοχής ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Απόφαση που ουδόλως έχει σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στο 3,5%, όπως έχει αναφερθεί, δεν εντοπίζονται περιουσίες του ΕΒΚΑΦ και για προφανείς λόγους δόθηκε προτεραιότητα. Για να παραπλανήσουν τους πρόσφυγες και να τους οδηγήσουν ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυτό είναι το νέο σχέδιο της Τροχαίας για να αντιμετωπιστεί το μποτιλιάρισμα

Ειδικά συνεργεία για να αντιμετωπιστεί το μποτιλιάρισμα στην Αθήνα. Επανέρχονται οι τροχονόμοι. Έλεγχοι και πρόστιμα. Η κυκλοφοριακή ασφυξία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και στη...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νοίκιασε ταξί για να μεταφέρει συμμορία ανηλίκων που λήστευε μαγαζιά

Είναι απερίγραπτοι πλέον οι τρόποι και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί για να παρανομούν χωρίς να κινούν υποψίες και να κινδυνεύουν από την...

Λακωνία: Λογομάχησαν και την έπνιξε – Οι πρώτες πληροφορίες για τη νέα γυναικοκτονία

Μια νέα γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στη Λακωνία συγκλονίζει την τοπική κοινωνία και το πανελλήνιο. Ένας 40χρονος, αλβανικής καταγωγής, ομολόγησε ότι έπνιξε τη γυναίκα του...

Τραγωδία: Απανθρακώθηκε οδηγός στην Αθηνών – Κορίνθου

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας οδηγός αυτοκινήτου, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων Λουτρακίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, το συμβάν έγινε νωρίς...
Αγρίνιο: Μάνα και κόρη έκλεψαν τον πατέρα και συνελήφθησαν

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: “Αστακός” η Αθήνα με 4.000 αστυνομικούς επί ποδός

“Αστακός” γίνεται η Αθήνα τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της επετείου των 13 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Από τη ΓΑΔΑ έχουν...

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 3.526 κρούσματα

Ιδιαιτέρως μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες είναι σήμερα, Κυριακή, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τις μολύνσεις στη χώρα μας να...
Στην Αττική εντοπίστηκαν 774 κρούσματα και 179 στη Θεσσαλονίκη Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 18 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 120 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 7 ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6 ΑΡΤΑΣ 2 ΑΧΑΪΑΣ 36 ΒΟΙΩΤΙΑΣ 18 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 84 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 7 ΔΡΑΜΑΣ 2 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 57 ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 82 ΕΒΡΟΥ 1 ΕΥΒΟΙΑΣ 21 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 1 ΖΑΚΥΝΘΟΥ 8 ΗΛΕΙΑΣ 18 ΗΜΑΘΙΑΣ 8 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 32 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 8 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 179 ΘΗΡΑΣ 1 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 22 ΚΑΒΑΛΑΣ 3 ΚΑΛΥΜΝΟΥ 5 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 13 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 6 ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 214 ΚΕΡΚΥΡΑΣ 11 ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1 ΚΙΛΚΙΣ 6 ΚΟΖΑΝΗΣ 23 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 15 ΚΩ 4 ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2 ΛΑΡΙΣΑΣ 47 ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1 ΛΕΣΒΟΥ 5 ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 8 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1 ΜΗΛΟΥ 1 ΜΥΚΟΝΟΥ 11 ΝΗΣΩΝ 8 ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 92 ΞΑΝΘΗΣ 2 ΠΑΡΟΥ 1 ΠΕΙΡΑΙΩΣ 117 ΠΕΛΛΑΣ 20 ΠΙΕΡΙΑΣ 7 ΠΡΕΒΕΖΑΣ 3 ΡΕΘΥΜΝΟΥ 8 ΡΟΔΟΠΗΣ 1 ΡΟΔΟΥ 5 ΣΑΜΟΥ 2 ΣΕΡΡΩΝ 19 ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1 ΤΡΙΚΑΛΩΝ 6 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 22 ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 20 ΧΑΝΙΩΝ 12 ΧΙΟΥ 3 ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 35

Κορωνοϊός: Έκρηξη– Στους 715 οι διασωληνωμένοι, 3.526 νέα κρούσματα και 79 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.526 , εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αντέδρασε η Ελλάδα στην καμπάνια των Τούρκων;

Προ ημερών δόθηκε μεγάλη έμφαση στην επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην Τουρκία...

Έτσι σουλατσάρουν στο Αίγαιο οι Τούρκοι! Δεν υπολογίζουν το ΝΑΤΟ και εκμεταλλεύονται τις ελληνικές ελλείψεις

Τα τουρκικά αεροσκάφη CN-235 & ART-72, το πρώτο ηλεκτρονικού πολέμου/ κατασκοπείας και το δεύτερο...

Βατικανό: Σε Κύπρο και Ελλάδα ο Πάπας τον Δεκέμβριο – Ποιες περιοχές θα επισκεφτεί

Η επίσκεψή του στην Λέσβο θα είναι η δεύτερη μετά από αυτή του 2016Ο...

Κωνσταντινούπολη: Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν και προπηλάκισαν Αμερικανούς στρατιώτες

Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν σε Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν βγει με άδεια στην Κωνσταντινούπολη και...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή