Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
31.6 C
Athens

ΟΗΕ: Εξαπλώνεται παγκόσμια η πείνα με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους 

Καθώς οι τιμές των τροφίμων και η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνονται παγκοσμίως, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «βαδίζουν προς την κατάσταση της ακραίας ένδειας» —αυξάνοντας την πιθανότητα μαζικών αποτρέψιμων θανάτων, εμφυλίων αναταραχών και πολιτικής βίας τους επόμενους μήνες— προειδοποίησε ο επικεφαλής του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα της εβδομάδας.

Μιλώντας από την Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ David Beasley δήλωσε ότι οι «τρομακτικές» ελλείψεις βασικών τροφίμων θέτουν δεκάδες εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν κράτη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Καταστροφικός πόλεμος

«Ακόμη και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, αντιμετωπίζαμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω του Covid και των αυξήσεων των τιμών στα καύσιμα», δήλωσε ο Beasley.
«Τότε, πιστεύαμε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερο, αλλά αυτός ο πόλεμος ήταν καταστροφικός».

Οι εξαγωγές από την Ουκρανία

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία -που είναι υπεύθυνες για το 9% του παγκόσμιου σιταριού, το 16% του καλαμποκιού και το 42% του ηλιελαίου της- έχουν μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας εκατομμύρια τόνοι αποθηκευμένων σιτηρών στο έλεος της καταστροφής.

Ο πόλεμος διέκοψε επίσης τη φετινή περίοδο φύτευσης, εγείροντας φόβους ότι η συγκομιδή αυτού του καλοκαιριού, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί επαρκής εργατική δύναμη και αποθηκευτικός χώρος, θα είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από το 2021.

Ο πληθωρισμός στις τιμές

Ως εκ τούτου, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά -ξεπερνώντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του 2007-08, όταν η αύξηση του κόστους του ψωμιού συνέβαλε στην εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης- και έθεσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο ακραίας φτώχειας.

Τα νούμερα του τρόμου

Αναφερόμενος στο αυξημένο κόστος της ναυτιλίας, των λιπασμάτων και των καυσίμων που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19, την κλιματική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Beasley είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από «χρόνια πείνα» έχει αυξηθεί από 650 εκατομμύρια σε 810 εκατομμύρια. τα τελευταία πέντε χρόνια.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από ππαντελή έλλειψη ειδών διατροφής – βιώνουν ένα διατροφικό΄σοκ, τον οποίο ο Beasley όρισε ως τον πληθυσμό που δεν γνωρίζει «από πού θα προέρχεται το επόμενο γεύμα του», έχει αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 325 εκατομμύρια την ίδια χρονική περίοδο.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί την παγκόσμια πείνα, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2021 και έχει επιδεινωθεί από τότε.

Οι παράγοντες

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από το WFP και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κατέστησε σαφές ότι οι ένοπλες συγκρούσεις, οι ολοένα και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική έκτακτη ανάγκη λόγω των ορυκτών καυσίμων και οι παρατεινόμενες οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης ττης πανδημίας —παρατείνονται από την άνιση πρόσβαση στα εμβόλια , εξετάσεις και θεραπείες— επιδεινώνουν επίσης την επισιτιστική ανασφάλεια.

Αδυνατεί ο ΟΗΕ

Απαντώντας στην έκθεση, η οποία προειδοποιούσε ότι το υψηλό όλων των εποχών 49 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 46 χώρες χαμηλού εισοδήματος κινδυνεύουν τώρα από λιμό, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ilhan Omar δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «αυτό θα πρέπει να το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα στον κόσμο αυτή τη στιγμή». Καθώς η παγκόσμια επισιτιστική κρίση γίνεται πιο σοβαρή, η ικανότητα του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει την εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική καταστροφή μειώνεται ταυτόχρονα.

Το WFP προμηθεύεται το 70% του σιταριού για τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα του πολέμου, το λειτουργικό κόστος του προγράμματος για τα τρόφιμα έχει εκτοξευθεί κατά 70 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, αναγκάζοντάς το να μειώσει τις προμήθειες έως και κατά το ήμισυ σε πολλά έθνη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, από τα σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους που κινδυνεύουν από λιμό παγκοσμίως, 750.000 βρίσκονται ήδη σε «κατάσταση μη επιδεχόμενη βοήθειας»—την πιο τρομερή φάση της κλίμακας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Οι άνθρωποι στην Αιθιοπία, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη—χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο και την ξηρασία και εισάγουν μεγάλες ποσότητες σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία —είναι μεταξύ εκείνων που βιώνουν τη χειρότερη πείνα.

Ένα άλλο hotspot της επισιτιστικής κρίσης που αναφέρεται στην έκθεση είναι το Αφγανιστάν, του οποίου τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση Biden.

Οι τρομακτικές συνέπειες

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό κραχ που ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε με ταραχές σε δεκάδες χώρες, ο Beasley είπε ότι «οι οικονομικοί παράγοντες που έχουμε σήμερα είναι πολύ χειρότεροι από αυτούς που είδαμε πριν από 15 χρόνια».

Η αποτυχία να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση, προειδοποίησε, θα οδηγήσει σε «πείνα, αποσταθεροποίηση των κρατών και μαζική μετανάστευση».

«Βλέπουμε ήδη ταραχές στη Σρι Λάνκα και διαδηλώσεις στην Τυνησία, το Πακιστάν και το Περού και είχαμε αποσταθεροποίηση σε μέρη όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και το Τσαντ», είπε ο Beasley. «Αυτό είναι μόνο ένα σημάδι για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν».

«Είναι μια πολύ, πολύ τρομακτική στιγμή», συνέχισε ο Beasley. Θα δημιουργηθεί η κόλαση στη Γη εάν δεν ανταποκριθούμε αμέσως.Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να τερματίσουμε τον πόλεμο στη Ρωσία και την Ουκρανία και να ανοίξουμε το λιμάνι στην Οδησσό”, σημείωσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό (βίντεο)

Μια πλανητική ευθυγράμμιση δεν έχει συμβεί από τις 5 Μαρτίου 1864 - πριν από 158 χρόνια Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και...

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική...

Βουλγαρία: Άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Βόρειας Μακεδονίας

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε σήμερα υπέρ της άρσης του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ένωση,...

Ισχυρός σεισμός «ταρακούνησε» το Νότιο Ιράν

Σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (25/06) στο Ιράν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το επίκεντρο του σεισμού...

Τροπολογία για το “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής

Την μη εφαρμογή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, της χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπει...
ΗΠΑ: Μεγάλες αμερικανικές εταιρίες καλούν τον Τραμπ να "θέσει τέλος στο χάος"

ΗΠΑ: Σάλος με την απόφαση για τις αμβλώσεις – Όλοι βάλουν κατά του Ανώτατου...

Θύελλα αντιδράσεων και παγκόσμια ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν,...

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: «Αυτοκρατορία» της πείνας και των 89.000 νέων εκατομμυριούχων σε 5 μήνες!

Η πανίσχυρη Τουρκία που «βρυχάται» μέσω Ερντογάν είναι μια χώρα όπου το χάσμα μεταξύ...

Επιστολή στον ΟΗΕ απάντηση στην Άγκυρα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ,...

Μην κοπιάζουμε να θησαυρίζουμε ενώ άλλοι υποφέρουν από την πείνα

ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: Aς μη γίνουμε, αγαπητοί μου φίλοι και αδελφοί, κακοί διαχειριστές των...

G7: 50 εκατ. άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα μέσα στους επόμενους...