Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
29.3 C
Athens

Οικονόμου: Πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

“Βασική πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει τα σχολεία να ανοίξουν και βασική μας προτεραιότητα είναι να ανοίξουν με ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους και θα κάνουμε ότι απαιτείται, ότι μας εισηγηθούν οι ειδικοί προκειμένου να πετύχουμε τους δύο αυτούς στόχους», δήλωσε ενόψει της συνεδρίασης των ειδικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι “πολύ σύντομα, ίσως και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα πολύ σημαντικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την ενέργεια, που θα αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «η πρόθεσή μας να ανοίξουν τα σχολεία εστιάζεται σε λόγους τόσο εκπαιδευτικούς όσο και ψυχολογικούς και κοινωνικούς και κάθε μας βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει έχοντας στο μυαλό μας την απόλυτη εξασφάλιση της υγείας με ότι μέσο χρειαστεί και διαθέτουμε και με όποιο πρωτόκολλο κριθεί αναγκαίο».

Όσον αφορά την πιθανή αύξηση των self test στα σχολεία, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αυτά που θα αποφασίσει και θα δεσμευθεί η κυβέρνηση μετά την εισήγηση των ειδικών για τον διαγνωστικό έλεγχο θα τα κάνει εφόσον έχει εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει επάρκεια των απαιτούμενων διαγνωστικών τεστ.

Όπως είπε, και την επόμενη περίοδο θα υπάρξει διάθεση δωρεάν self test στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση λέγοντας ότι “δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει περισσότερα πράγματα από την Ελλάδα στο κομμάτι του testing.

Ερωτηθείς εάν το αυξημένο testing στα σχολεία θα αφορά και τους εμβολιασμένους μαθητές επανέλαβε ότι “περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών σήμερα το μεσημέρι για να αποφασίσουμε”

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η επιτροπή θα εισηγηθεί το απόγευμα εκτός από τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και οι δύο υπουργοί θα προβούν στις αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ερωτηθείς εάν μελετά η κυβέρνηση νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και αν βρίσκεται στον σχεδιασμό της η επέκταση της υποχρεωτικότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι “στην παρούσα φάση εστιάζουμε στην εφαρμογή του πλαισίου που ήδη υπάρχει και αναμένουμε την σημερινή συνεδρίαση των ειδικών με βασική προτεραιότητα τι θα γίνει με τα σχολεία”. Όπως είπε, “σταθμίζουμε κάθε φορά τα δεδομένα όσον αφορά τα μεγέθη και της μετάλλαξης όμικρον και την πορεια της εμβολιαστικής κάλυψης και όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο”.
Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών ενόψει και της 16ης Ιανουαρίου που λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πάνω από 165.000 συμπολίτες έχουν ανταποκριθεί ενώ πάνω από 20.000-25.000 είναι τα κατ’ οίκον ραντεβού και με ρυθμό 4000 με 5000 ραντεβού την ημέρα μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι μέχρι την 16η Ιανουαρίου μπορούμε να πάμε κοντά στο 210.000 που ήταν ο στόχος, να ξεπεράσουμε το 50% αυτών που ήταν ανεμβολίαστοι.
Όσον αφορά την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Όπως είπε, εάν η χώρα μας αποφασίσει να πάει προς την κατεύθυνση του εφταμήνου, θα απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού μέσα στη χώρα για να έχει κανείς τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμένου, ενώ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό χρησιμοποιείται κυρίως για ταξίδια στην ΕΕ.

Για τον εορτασμό των Θεοφανείων

Αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων τόνισε ότι “ήδη υπάρχουν συγκεριμένα μέτρα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι θρησκευτικές λειτουργίες και εντός και εκτός των ναών, υπενθύμισε ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει rapid test, ενώ τόνισε πως είναι καλό αυτές τις ημέρες ο καθένας στο πλαίσιο του ρόλου του- η Πολιτεία στον δικό της, η Εκκλησία με τις δικές της δυνατότητες και ρόλο- να ελέγξουμε αυτά που έχουν θεσπιστεί και να τα εφαρμόσουμε.
Όοσν αφορά την τελετή αγιασμού των υδάτων σε εξωτερικό χώρο, υπενθύμισε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, διπλής είτε της προστατευτικής και πρόσθεσε ότι και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων και με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι θα προχωρήσουμε».

Με αφορμή εξάλλου την διάγνωση ως θετικού του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, την οποία γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου “θα ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο που επιβάλλεται από αυτές τις περιπτώσεις».

Υπογράμμισε ότι «ο κ. Σκέρτσος δεν ήρθε σήμερα σε επαφή με τον πρωθυπουργό», τόνισε ωστόσο ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ελεγχόμαστε καθημερινά έτσι κι αλλιώς, πολύ περισσότερο όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα όταν παρατηρούνται τέτοιου είδους κρούσματα»

Ερωτηθείς για την ακρίβεια ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επεξεργασία του σχεδίου στήριξης και πρόσθεσε ότι ολοκληρώνονται οι απαραίτητες συννενοήσεις και με τις υπηρεσίες ΕΕ και “πολύ σύντομα, ίσως και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα πολύ σημαντικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που θα αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.”

Αναφερόμενος στη νέα μετάλλαξη κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Μείζον ζήτημα στο ξεκίνημα του νέου χρόνου, αποτελεί η μετάλλαξη «Ο» που σαρώνει, πια, ολόκληρο τον πλανήτη και σπάει κάθε ρεκόρ κρουσμάτων και στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Στη χώρα μας -όπου είναι ήδη κυρίαρχη- όσο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Παρουσιάζει πρωτόγνωρη μεταδοτικότητα, αλλά -όπως φαίνεται τόσο από την εμπειρία που έχουμε από άλλες χώρες που προηγούνται, όσο και από τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων- επωάζεται γρήγορα και προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα. Φέρνει δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα, αλλά λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Πλήττει μέχρι σήμερα κυρίως τους νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 29 έτη».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «η νέα αυτή πραγματικότητα υποδεικνύει -για μια ακόμη φορά- την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, της χρήσης των μέτρων προστασίας -μάσκες και αποστάσεις- αλλά και τη διενέργεια συχνών τεστ. Αποδεικνύεται, έτσι, για άλλη μια φορά, ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι γραμμική και προβλεπόμενη, αλλά δυναμική και διαρκώς μεταβαλλόμενη. Φαίνεται ήδη ότι επιφυλάσσει νέους κυματισμούς για το επόμενο διάστημα και επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, αλλά και διαρκή εγρήγορση».

«Επιβάλλει να είναι -όπως ήταν και το προηγούμενο διάστημα- η αντίδρασή μας δυναμική για την αντιμετώπισή της. Ευέλικτη, απέναντι στους νέους κυματισμούς, αλλά με σταθερή στόχευση, αφενός μεν για την προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου δε για τη διασφάλιση της ομαλότητας στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Γι’ αυτό ακριβώς, σταθμίζονται συνεχώς όλα τα δεδομένα και αποφασίζονται -μετά από εισηγήσεις των Ειδικών- οι αναγκαίες προσαρμογές, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων που συνιστούν οι Ειδικοί και επέκταση των εμβολιασμών. Τόσο από εκείνους -ιδίως μάλιστα τους μεγαλύτερους- που παραμένουν επιφυλακτικοί, όσο και από εκείνους που συμπλήρωσαν τρίμηνο από τη δεύτερη δόση και μπορούν να προχωρήσουν στην αναμνηστική. Είναι ο μόνος δρόμος -ο εμβολιασμός- να περιορίσουμε δραστικά, τουλάχιστον, τις πιο επώδυνες συνέπειες της πανδημίας, τις διασωληνώσεις και τις ανθρώπινες απώλειες. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 συμπολίτες μας, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και το 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ποσοστά που μας φέρνουν πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

Τέλος επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται -παρά την αυξημένη πίεση που δέχεται- και που κυρίως προέρχεται αυτή την ώρα ακόμη από τη μετάλλαξη «Δ». Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές, για να παραχωρήσουν κλίνες, αλλά και προσωπικό, ώστε να παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα στους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη».

«Παρά τις οδυνηρές απώλειες, παρά τη μεγάλη πίεση, η Ελλάδα αντέχει και θα συνεχίσει να αντέχει. Υπάρχει σχέδιο και γίνεται ότι επιβάλλεται, ότι απαιτείται, από τις εκάστοτε συγκυρίες ώστε να παραμείνει ισχυρή η ανταπόκρισή μας σε κάθε νέο δεδομένο, διασφαλίζοντας τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την ομαλότητα του κοινωνικό-οικονομικού βίου. Η γνώση, η επιμονή και κυρίως η συνεχής προσπάθεια εξασφαλίζουν την ασφαλέστερη δυνατή διέλευση από τις συμπληγάδες της πανδημίας και της διεθνούς συγκυρίας», κατέληξε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τουρκία: Στη φυλακή ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας

Προφυλακιστέος για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας κρίθηκε από τον ανακριτή ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα. Ο Έλληνας πολίτης οδηγήθηκε με τεθωρακισμένο όχημα στο ανακριτικό γραφείο και...

“Ύποπτα παιχνίδια” λέει η Αθήνα σε ότι αφορά σύλληψη Έλληνα κατασκόπου, που αναφέρουν τα...

Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο...

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική...

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...

Σύνοδος Κορυφής: Ολόκληρη Ευρώπη «παρακαλάει» τον Ερντογάν για… «αποκλιμάκωση»!

«Ανησυχεί» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίζει προκλητικές και αντί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και...

Η τουρκική προκλητικότητα και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πού το πάει η Τουρκία; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποτελεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μέρος της επικείμενης φιέστας; Αυτά είναι τα...

Μητσοτάκης: Η Αθήνα καλύπτεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,023ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οικονόμου: “Η πρόταση Τσίπρα για τρίμηνη υπηρεσιακή κυβέρνηση γεννά εθνικούς κινδύνους”

Επιτομή του πολιτικού παραλογισμού χαρακτηρίζει ο Γιάννης Οικονόμου το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς...

Οικονόμου: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κυβερνητικός...

Τέλος η μάσκα και στα σχολεία από 1η Ιουνίου – Υποχρεωτική στις εξετάσεις

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία από την 1η Ιουνίου. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων...

Ξεκινούν αύριο οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια

Η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των...