Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Όλα όσα συζήτησαν Παναγιωτόπουλος και Ακάρ στη διήμερη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Στη διάρκεια της Συνόδου εξετάσθηκαν θέματα επιχειρησιακής υφής και αποστολών ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα που αφορούσαν στην ευρωπαϊκή την διατλαντική ασφάλεια. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Σε διμερές επίπεδο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνάντησε τους ομολόγους του από την Εσθονία κ. Γιούρι Λούικ, την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, την Τουρκία κ. Χουλουσί Ακάρ και την Βόρειο Μακεδονίας κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Μετά το τέλος της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας να συζητήσω με τους ομολόγους μου τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται στη θεσμική και επιχειρησιακή προσαρμογή των δομών Άμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ. Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν κατά προτεραιότητα οι εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, που όπως γνωρίζετε, επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας και αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για μας.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω ότι στρατιωτικές ενέργειες, όπως αυτές στην Βόρειο Συρία, και συμφωνίες με την Κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και ζήτησα όπως το σύνολο των Συμμάχων συμβάλλει αναλόγως των δυνατοτήτων τους.

Στο δείπνο εργασίας, υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Josep Borrell. Στη συζήτηση αυτή σημείωσα τη σημασία που αποδίδουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο οργανισμών, χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς κρατών-μελών, με σεβασμό στην θεσμική τους ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.

Επιπλέον, στη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό μας, επανέλαβα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της Ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη και επηρεάζεται άμεσα από την τρέχουσα κατάσταση στα ανατολικά της χώρας.

Σε ότι αφορά στην συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Ακάρ για το πώς οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Κατέστησα βεβαίως σαφές το ότι, για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συνολικά τα τελευταία τρία...

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Ετοιμάζεται για επίσκεψη στην Τουρκία

Στην Τουρκία τον μήνα Μάιο και στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο θα παιχτεί το...

Μπλίνκεν – Φιντάν: Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που...

Βενιζέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η διακήρυξη των Αθηνών παράγει πολιτικές δεσμεύσεις

«Είναι μία καλή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλα όσα έγιναν έχουν τη σημασία...

Γεραπετρίτης: Ενημέρωσε αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων ενημέρωσε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων ενημέρωσε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενόψει του Ανώτατου...