Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
31.4 C
Athens

Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα από τις «σκιές του Αιγαίου»

Το διήμερο σεμινάριο από την ΔΕΠ για τις προκλήσεις στο σύγχρονο πεδίο και τους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης σε συνδυασμό με τις υβριδικές απειλές.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων που υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ή αλλιώς «οι σκιές του Αιγαίου», όπως είναι το παρατσούκλι τους, διοργάνωσαν σεμινάριο υπό την αιγίδα του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Στο σεμινάριο συμμετείχε προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα από τις «σκιές του Αιγαίου»

 Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η κατανόηση της αντίληψης του ΝΑΤΟ για την ολιστική προσέγγιση στην Άμυνα και τις ιδιαιτερότητες των υβριδικών απειλών, ο κρίσιμος ρόλος των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων σε όλες τις φάσεις της Ολιστικής Άμυνας, η ανάπτυξη της μεθοδολογίας αντιμετώπισής τους με την συνέργεια των διυπηρεσιακών φορέων, η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η καλλιέργεια κοινής αντίληψης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας.

 Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποίησαν ομιλίες ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Δρ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.

 Το σεμινάριο της ΔΕΠ ήρθε ως συνέχεια ενός εξίσου σημαντικού σεμιναρίου, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Σχολή Ικάρων, με την ευθύνη να έχει ο «εγκέφαλος» του Ελληνικού Πενταγώνου,  Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος.

 Το διήμερο 2-3 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ο τέταρτος κύκλος του Σεμιναρίου Ενημέρωσης Στελεχών ΥΠΕΘΑ, με τίτλο: «Εφαρμοσμένη και Ολιστική Διαχείριση Υβριδικών Απειλών και Κρίσεων», με πρακτική εξάσκηση επί σεναρίου προσομοίωσης υβριδικής απειλής / κρίσης, ως επιστέγασμα της συνολικής προσπάθειας μελέτης του Υβριδικού Περιβάλλοντος (Hybrid Environment) σε τρία επίπεδα, το Φυσικό (Physical), το ψηφιακό (Digital) και το Γνωστικό (Cognitive).

Το κλείσιμο του Σεμιναρίου έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνο Π. Μπαλωμένο, ο οποίος τόνισε τον κίνδυνο των αντιληπτικών στρεβλώσεων κατά την αξιολόγηση απειλών υβριδικού χαρακτήρα, την αξία της ολιστικής προσέγγισης και παρουσίασε τα συμπεράσματα του Σεμιναρίου.

Ειδικότερα, μερικά από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις εργασίες του Σεμιναρίου είναι τα ακόλουθα:

-Απαιτείται αξιοποίηση του συνόλου των συντελεστών εθνικής ισχύος για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών και οργανισμών θα οδηγήσει ταυτόχρονα σε εξοικονόμηση πόρων, επαύξηση της ισχύος και της αποτελεσματικότητας στην πράξη. Η αξιοποίηση της φιλοσοφίας αυτής από τον κρατικό μηχανισμό θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο μοντέλο ολιστικής διαχείρισης υβριδικών απειλών / κρίσεων.

– Οι διαχειριστές των εν λόγω κρίσεων, καλούνται να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν πλήρως το πληροφοριακό περιβάλλον. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός εθνικού μηχανισμού ανάλυσης ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός αδυναμιών και τρωτών σημείων, ενώ παράλληλα η παρακολούθηση του δυνητικού αντιπάλου θα οδηγήσει στην επίγνωση της κατάστασης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

-Η αποτροπή ενός υβριδικού δρώντα έχει ως στόχο να ειδοποιήσει τον ίδιο ότι, γνωρίζουμε, μπορούμε και έχουμε τη θέληση να τον σταματήσουμε. Εάν πάλι αυτός προχωρήσει σε κάποια εχθρική ενέργεια θα κληθεί να πληρώσει μεγάλο κόστος. Η αποτυχία της αποτροπής ενέχει τον κίνδυνο να μας οδηγήσει σε πειθαναγκασμό.

– Η ετοιμότητα για αποτελεσματική αντίδραση σε μια υβριδική απειλή / κρίση, απαιτεί εθνική ανθεκτικότητα κυρίως σε διανοητικό επίπεδο.

– Το έλλειμα εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης υβριδικών απειλών / κρίσεων δύναται να αντιμετωπιστεί με την διαμόρφωση ενός σχετικού δόγματος, το οποίο θα αποτελεί το διανοητικό υπόβαθρο αναφοράς και τη γέφυρα για το μέλλον στον τομέα αντιμετώπισης του φαινομένου.

-Η ίδρυση ενός παρατηρητηρίου υβριδικών απειλών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ παράλληλα, θα μπορεί να λειτουργεί και ως εργαλείο αξιολόγησης της εθνικής αποδοτικότητας στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών / κρίσεων.

-Η επικοινωνιακή διαχείριση υβριδικών απειλών / κρίσεων, χρειάζεται ένα κεντρικό δίαυλο επικοινωνίας μέσω ενός εθνικού συστήματος, που θα αναπαράγει το εθνικό μήνυμα ώστε να είναι σε θέση να κυριαρχήσει στο πληροφοριακό περιβάλλον με σκοπό, την εσωτερική και διεθνή νομιμοποίηση και τελικά τη στήριξη του εθνικού στόχου.

Τα παραπάνω είναι οι προϋποθέσεις, που απαιτούνται για να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκτελεστική εξουσία στο ανώτατο επίπεδο, να λάβει τις ορθές αποφάσεις για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση υβριδικών απειλών / κρίσεων, με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...

Σύνοδος Κορυφής: Ολόκληρη Ευρώπη «παρακαλάει» τον Ερντογάν για… «αποκλιμάκωση»!

«Ανησυχεί» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίζει προκλητικές και αντί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και...

Η τουρκική προκλητικότητα και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πού το πάει η Τουρκία; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποτελεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μέρος της επικείμενης φιέστας; Αυτά είναι τα...

Μητσοτάκης: Η Αθήνα καλύπτεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία...
Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας στη Βουλή

Πόθεν έσχες: Δείτε τα εισοδήματα που δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες (δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης) των πολιτικών που αφορούν στη χρήση του 2020 και...

Ανατροπή: 2 Μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων Apache για την Αεροπορία Στρατού

Με γοργούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται το σχέδιο της ηγεσίας του Στρατού Ξηράς για την πλήρη ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού με επιθετικά ελικόπτερα. Eδώ και...

Ηχηρή απάντηση της Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το δικαστήριο της Χάγης

Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα και στη διαρκή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του κράτους δικαίου έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιορδανία: Οι «σκιές του Αιγαίου» στη συνάντηση των ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων

Επέστρεψαν από την Ιορδανία οι “σκιές του Αιγαίου“, οιΑξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Ειδικού Τμήματος...

Το «θαύμα» του Αιγαίου: Κάλυμνος-Λέρος μέσω γεφυρών

Η ιδέα δημιουργίας ενός φαραωνικού συμπλέγματος γεφυρών που θα ενώσει την Κάλυμνο με τη...

Οι «σαΐτες» του Αιγαίου στην άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Για πρώτη φορά από την παραλαβή τους δύο «σαΐτες» του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκαν σε κοινή...

Προσγειώθηκε στην Τανάγρα η 6η «Οχιά του Αιγαίου»

Το 6ο μαχητικό F-16 block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε χθες, το πρωί της...