Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα από τις «σκιές του Αιγαίου»

Το διήμερο σεμινάριο από την ΔΕΠ για τις προκλήσεις στο σύγχρονο πεδίο και τους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης σε συνδυασμό με τις υβριδικές απειλές.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων που υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ή αλλιώς «οι σκιές του Αιγαίου», όπως είναι το παρατσούκλι τους, διοργάνωσαν σεμινάριο υπό την αιγίδα του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Στο σεμινάριο συμμετείχε προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα από τις «σκιές του Αιγαίου»

 Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η κατανόηση της αντίληψης του ΝΑΤΟ για την ολιστική προσέγγιση στην Άμυνα και τις ιδιαιτερότητες των υβριδικών απειλών, ο κρίσιμος ρόλος των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων σε όλες τις φάσεις της Ολιστικής Άμυνας, η ανάπτυξη της μεθοδολογίας αντιμετώπισής τους με την συνέργεια των διυπηρεσιακών φορέων, η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η καλλιέργεια κοινής αντίληψης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας.

 Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποίησαν ομιλίες ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Δρ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.

 Το σεμινάριο της ΔΕΠ ήρθε ως συνέχεια ενός εξίσου σημαντικού σεμιναρίου, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Σχολή Ικάρων, με την ευθύνη να έχει ο «εγκέφαλος» του Ελληνικού Πενταγώνου,  Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος.

 Το διήμερο 2-3 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ο τέταρτος κύκλος του Σεμιναρίου Ενημέρωσης Στελεχών ΥΠΕΘΑ, με τίτλο: «Εφαρμοσμένη και Ολιστική Διαχείριση Υβριδικών Απειλών και Κρίσεων», με πρακτική εξάσκηση επί σεναρίου προσομοίωσης υβριδικής απειλής / κρίσης, ως επιστέγασμα της συνολικής προσπάθειας μελέτης του Υβριδικού Περιβάλλοντος (Hybrid Environment) σε τρία επίπεδα, το Φυσικό (Physical), το ψηφιακό (Digital) και το Γνωστικό (Cognitive).

Το κλείσιμο του Σεμιναρίου έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνο Π. Μπαλωμένο, ο οποίος τόνισε τον κίνδυνο των αντιληπτικών στρεβλώσεων κατά την αξιολόγηση απειλών υβριδικού χαρακτήρα, την αξία της ολιστικής προσέγγισης και παρουσίασε τα συμπεράσματα του Σεμιναρίου.

Ειδικότερα, μερικά από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις εργασίες του Σεμιναρίου είναι τα ακόλουθα:

-Απαιτείται αξιοποίηση του συνόλου των συντελεστών εθνικής ισχύος για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών και οργανισμών θα οδηγήσει ταυτόχρονα σε εξοικονόμηση πόρων, επαύξηση της ισχύος και της αποτελεσματικότητας στην πράξη. Η αξιοποίηση της φιλοσοφίας αυτής από τον κρατικό μηχανισμό θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο μοντέλο ολιστικής διαχείρισης υβριδικών απειλών / κρίσεων.

– Οι διαχειριστές των εν λόγω κρίσεων, καλούνται να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν πλήρως το πληροφοριακό περιβάλλον. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός εθνικού μηχανισμού ανάλυσης ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός αδυναμιών και τρωτών σημείων, ενώ παράλληλα η παρακολούθηση του δυνητικού αντιπάλου θα οδηγήσει στην επίγνωση της κατάστασης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

-Η αποτροπή ενός υβριδικού δρώντα έχει ως στόχο να ειδοποιήσει τον ίδιο ότι, γνωρίζουμε, μπορούμε και έχουμε τη θέληση να τον σταματήσουμε. Εάν πάλι αυτός προχωρήσει σε κάποια εχθρική ενέργεια θα κληθεί να πληρώσει μεγάλο κόστος. Η αποτυχία της αποτροπής ενέχει τον κίνδυνο να μας οδηγήσει σε πειθαναγκασμό.

– Η ετοιμότητα για αποτελεσματική αντίδραση σε μια υβριδική απειλή / κρίση, απαιτεί εθνική ανθεκτικότητα κυρίως σε διανοητικό επίπεδο.

– Το έλλειμα εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης υβριδικών απειλών / κρίσεων δύναται να αντιμετωπιστεί με την διαμόρφωση ενός σχετικού δόγματος, το οποίο θα αποτελεί το διανοητικό υπόβαθρο αναφοράς και τη γέφυρα για το μέλλον στον τομέα αντιμετώπισης του φαινομένου.

-Η ίδρυση ενός παρατηρητηρίου υβριδικών απειλών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ παράλληλα, θα μπορεί να λειτουργεί και ως εργαλείο αξιολόγησης της εθνικής αποδοτικότητας στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών / κρίσεων.

-Η επικοινωνιακή διαχείριση υβριδικών απειλών / κρίσεων, χρειάζεται ένα κεντρικό δίαυλο επικοινωνίας μέσω ενός εθνικού συστήματος, που θα αναπαράγει το εθνικό μήνυμα ώστε να είναι σε θέση να κυριαρχήσει στο πληροφοριακό περιβάλλον με σκοπό, την εσωτερική και διεθνή νομιμοποίηση και τελικά τη στήριξη του εθνικού στόχου.

Τα παραπάνω είναι οι προϋποθέσεις, που απαιτούνται για να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκτελεστική εξουσία στο ανώτατο επίπεδο, να λάβει τις ορθές αποφάσεις για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση υβριδικών απειλών / κρίσεων, με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Προχωρά η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου!!! Πως προετοιμάζονται οι Έλληνες (βίντεο)

Οι δηλώσεις σε ΜΜΕ και η τακτική της Τουρκίας… «Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία...

Κωδικός «Exceptional» για τις «σκιές» του Αιγαίου: Η αξιολόγηση των Ελληνικών Special Operation Forces από το ΝΑΤΟ

Μέσα στη νύχτα, κυριολεκτικά σαν τις «σκιές» οι Special Operators προσέγγισαν την περιοχή επιχειρήσεων. Με ελεύθερη πτώση...

Οι «σκιές του Αιγαίου» στις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων – Αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ Special Operation HQ

Η ώρα της Ζ’ ΜΑΚ έφτασε προκειμένου να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί σύμφωνα με...

«Απογειώνεται» η «φωλιά» των αυριανών φρουρών του Αιγαίου: Με διαδικασίες fast track τα έργα στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα

H διακρατική συμφωνία η οποία υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Ισραηλινού...