Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο φάκελος της εξοντωτικής μεταχείρισης του Μιχάλη Χατζηγιάννη

Όλος ο φάκελος της εξοντωτικής μεταχείρισης του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Πρόστιμο 4 εκατ. ευρώ για χρήματα που κέρδισε και δήλωσε στην Ελλάδα και τα εξήγαγε…λαθραία στην πατρίδα του την Κύπρο.

“Να πληρώσω, αλλά αυτά που μου αναλογούν” δηλώνει ο γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης, στη χθεσινή δίκη στα Φορολογικό Εφετείο.

Παρών σε μια ακόμα δικαστική του δοκιμασία,στο Διοικητικό Εφετείο ήταν χθες Τετάρτη ο Μιχ. Χατζηγιάννης, όπου συζητήθηκε η υπόθεση του προστίμου, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί

Θέλησε να καταθέσει για την υπόθεση των εμβασμάτων που φέρεται να μετέφερε στην Κύπρο τη διετία 2010-2011, ύψους 5,3 εκατ ευρώ.

“Μόνη μου ελπίδα είναι η απόφασή σας. Έχω πληγεί ανεπανόρθωτα με διάφορους τρόπους από αυτήν την υπόθεση. Θέλω μόνο να σας πω ότι σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν”, είπε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κατά τη συζήτηση του δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου δέχθηκαν να ακούσουν τον τραγουδιστή, παρότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

“Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει εικοσαετή καλλιτεχνική θητεία, εργάζεται από 18 ετών και το διάστημα από το 2000 έως το 2010 έχει καταβάλει φόρους που υπερβαίνουν τα 3,5 εκ. ευρώ” ανέφερε στο δικαστήριο η πληρεξούσιος δικηγόρος του, Ευαγγ. Μάντζιου, επισημαίνοντας ότι ο τραγουδιστής μετέφερε σε δύο λογαριασμούς του το ποσό των 5,3 εκ. ευρώ, τα οποία ήταν φορολογημένα και νόμιμα καθώς και ότι από τον καλλιτέχνη ζουν περισσότερες από 100 οικογένειες.

Μαζί με το Μιχ. Χατζηγιάννη στη δικαστική αίθουσα ήταν ο λογιστής του, ο οποίος προσκόμισε σωρεία αποδεικτικών στοιχείων και παραστατικών, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα ακύρωσης κατά του προστίμου που του έχει επιβληθεί από τη διοικητική Δικαιοσύνη.

Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ

Σε δίκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα εμβάσματα των 5 εκατ. ευρώ στην Κύπρο παραπέμπεται ο τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης με βούλευμα-καταπέλτη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Νέο, οδυνηρό σταθμό μιας δικαστικής διαδρομής τα τελευταία χρόνια με πολλές δοκιμασίες για τον γνωστό τραγουδιστή και συνθέτη.

Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΛΟΚΕΣ

Από πέρυσι στο «στόχαστρο» της Εφορίας βρέθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης και τη λύση καλείται να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, γράφαμε σε ειδικό δημοσίευμα στις 21 Μαρτίου 2016.

Το μεγάλο αστέρι του ελληνικού πενταγράμμου, αποκαλύπταμε, «έπεσε» προ διετίας στην… τσιμπίδα της Εφορίας, όταν, ύστερα από ελέγχους καταθετικών λογαριασμών και των κινήσεών τους προς το εξωτερικό, εντοπίστηκε ότι έχει «βγάλει» τη διετία 2010-11 στο εξωτερικό (στην Κύπρο) ποσό 5,3 εκατ. ευρώ.
Οι φορολογικές αρχές, γράφει χθες το ΕΘΝΟΣ, εφαρμόζοντας πρόσφατες «δρακόντειες» ρυθμίσεις και μάλιστα αναδρομικά τον «ξεσκόνισαν» σε βάθος χρόνου και φόρτωσαν στις πλάτες του το βάρος να καταβάλει για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 συνολικούς φόρους (μαζί με προσαυξήσεις, εισφορές κ.λπ.) ύψους 3,7 εκατ. ευρώ! Η υπόθεση αυτή έμελλε να επιλεγεί ως «πιλότος» για χιλιάδες παρεμφερείς υποθέσεις.

Κι αυτό γιατί αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων (ν. 3388/10) που επέτρεψαν στις φορολογικές αρχές να «ξεσκονίσουν» τα πάντα σε μεγάλο βάθος χρόνου, επιβάλλοντας αναδρομικές φορολογήσεις και να μετακυλίουν στις πλάτες του φορολογουμένου το βάρος να αποδείξει ο ίδιος, και όχι η Εφορία ότι τα ποσά των καταθέσεων δεν αποτελούν «αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη». Υστερα από σειρά αποφάσεων που δίχασαν τα διοικητικά δικαστήρια γύρω από τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων και τα όρια του αναδρομικού ελέγχου, η υπόθεση του Μ. Χατζηγιάννη οδηγήθηκε πριν λίγες μέρες σε «πιλοτική δίκη» ενώπιον μείζονος σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.Το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, βλέποντας να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις τον τελευταίο χρόνο από πολλά διοικητικά δικαστήρια επέλεξε να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εκδώσει απόφαση – «πιλότο».

Στη γεμάτη ένταση «πιλοτική» δίκη (όπου συμμετείχαν και άλλοι τέσσερις φορολογούμενοι) οι νομικοί εκπρόσωποι του τραγουδοποιού «σφυροκόπησαν» τον ν. 3388 και τις μεθόδους του ως αντισυνταγματικές και ανίσχυρες. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου έκαναν έκκληση προς το ΣτΕ να μην «καταρρεύσει» ο νόμος, ξεκαθαρίζοντας ότι με τους ελέγχους έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις και με την αναδρομική εφαρμογή προσδοκούν σε μεγάλα έσοδα.

Η ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΩΞΗ

Ο γνωστός καλλιτέχνης θα κάτσει στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σύμφωνα με τη Realnews, καθώς η υπόθεση με το έμβασμα των 5 εκατ. ευρώ δεν τελείωσε με το ισόποσο πρόστιμο που του επιβλήθηκε για ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, αφού έχει και ποινικό σκέλος που τον οδηγεί σε νέες δικαστικές περιπέτειες.

Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, «στη Γλυφάδα Αττικής, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2010 έως 31.12.2011, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση, τέλεσε την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποκρύπτοντας και συγκαλύπτοντας την αλήθεια όσον αφορά στη φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση και χρήση περιουσίας, καθώς και την κυριότητά του επί της περιουσίας αυτής, εν γνώσει του γεγονότος ότι η τελευταία (περιουσία) προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».

Οι δικαστές αναφέρουν ακόμη ότι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης σκόπιμα απέκρυψε τα εισοδήματά του από την εφορία για να μην πληρώσει φόρους, αναμειγνύοντας στη συνέχεια τα επίμαχα ποσά με νόμιμα χρήματα. «Συγκεκριμένα στον άνω τόπο και κατά το ως άνω χρονικό διάστημα υπαγόμενος φορολογικά στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Γλυφάδας, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φόρου εισοδήματος και απέκρυψε καθαρά φορολογητέα εισοδήματα, προερχόμενα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, με σκοπό να αποφύγει την πληρωμή του αναλογούντος φόρου εισοδήματος».
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι δικαστές, «το εγκληματικό προϊόν… το απέκρυψε αναμειγνύοντάς το με άλλα νομίμως κατεχόμενα από αυτόν περιουσιακά στοιχεία, χρησιμοποιώντας το για τις εν γένει οικονομικές του δραστηριότητες και κατέχοντάς το επί μακρόν…».

Τι υποστηρίζει ο Χατζηγιάννης

Στο βούλευμα περιλαμβάνονται και οι εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο τραγουδιστής στις δικαστικές Αρχές, μέσω απολογητικού υπομνήματος στο οποίο υποστηρίζει ότι τα χρήματα προέρχονταν από επενδυτική εταιρεία. Αναφέρεται συγκριμένα: «Ο κατηγορούμενος με το από 29.07.2015 απολογητικό του υπόμνημα διατείνεται ότι τα χρηματικά ποσά που εμβάστηκαν σε λογαριασμούς του, ποσού 1.317.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2008 (διαχειριστική περίοδος 2007), 1.400.000 ευρώ για το έτος 2009 (διαχειριστική περίοδος 2008) και 1.200.000 για το έτος 2010 (διαχειριστική περίοδος 2009) και τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο, προέρχονται από την επενδυτική εταιρεία με την επωνυμία G. Low Services Limited που εδρεύει στην Κύπρο και αποτελεί αντισυμβαλλόμενή του στις προσκομιζόμενες από τον ίδιο από 08.01.2007, 07.01.2008 και 12.01.2009 επενδυτικές συμβάσεις, ο ίδιος δε ανέλαβε την επένδυση των ανωτέρω κεφαλαίων στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Χατζηγιάννης υποστήριξε στο υπόμνημά του ότι για τα επίμαχα ποσά υπέβαλε στη συνέχεια συμπληρωματικές δηλώσεις στην εφορία. «Περαιτέρω αναφέρει ότι το συνολικό ποσό των 4.995.643,41 ευρώ + 330.000 ευρώ = 5.285.643,41 ευρώ που εμβάστηκε από τον ίδιο στην αλλοδαπή αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ανωτέρω αντισυμβαλλόμενής του κυπριακής εταιρείας εφόσον προέρχονται από επενδύσεις των δικών της αρχικά εμβασθέντων ποσών, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος σε χρονικό διάστημα προγενέστερο του ελέγχου υπέβαλε συμπληρωματικές δηλώ- σεις φορολογίας εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2008, 2009 και 2010…».

Το ΣτΕ Οι εξηγήσεις του τραγουδιστή δεν έπεισαν το Συμβούλιο που αποφάσισε να τον παραπέμψει σε δίκη κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο κατηγορούμενος δεν προσκομίζει επενδυτικές συμβάσεις με βέβαιη χρονολογία».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, «περαιτέρω προέκυψε ότι κατά το επίδικο χρονικό διάστημα επαύξησε την περιουσία του» και γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο τραγουδιστής επένδυσε στον τομέα του real estate, αγοράζοντας ακίνητα στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης και στην περιοχή Αγιος Ιωάννης στην Εύβοια. Ο τραγουδιστής έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ που αφορά τις ανακριβείς δηλώσεις.
Ταυτόχρονα, όμως. προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης και στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν τον δικαίωσε, καθώς έκρινε ότι και τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό πριν από την επιβολή του σχετικού νόμου τον Σεπτέμβριο του 2010 πρέπει να φορολογούνται ως εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.
Έτσι, η υπόθεση επέστρεψε στο Διοικητικό Εφετείο και προσδιορίστηκε να συζητηθεί εκ νέου στις 25 Μαΐου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο

Μετά τις ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές) μέσω της ηλεκτρονικής...

Φάκελος κορβέτες: Τα επόμενα βήματα έως την τελική απόφαση – «Ακτινογραφία» των προτάσεων

Ήδη το Ναυτικό Επιτελείο μελετά αναλυτικά και τις δύο προτάσεις για τις κορβέτες. Στα χέρια...

«Φάκελος κορβέτες»: Η τελική εισήγηση και οι εξελίξεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας – Ιταλία-Γαλλία, πού γέρνει η ζυγαριά;

Ο «φάκελος κορβέτες» αν και πέρασε από το ΓΕΝ πριν από σχεδόν ένα μήνα...