Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα με Ομπάμα – Χρέος, μεταναστευτικό και Κυπριακό τα θέματα που έθεσε

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός- στην μισής ώρας συνάντησή του – με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ, ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

Από την πλευρά του ο κ Ομπάμα φέρεται να έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και μάλιστα είπε ότι σύντομα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, θα επιστρέψει στην Αθήνα για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος. “Η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους” γράφει αναφορικά με τις δηλώσεις Ομπάμα , σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, καθώς και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

Θέμα για το οποίο είπε ο κ Ομπάμα οτι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών του NATO αποφάσισαν την παράταση της αποστολής του στο Αφγανιστάν έως το 2017 και της οικονομικής βοήθειας στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα διεξαγάγουν την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες το 2017, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
“Αναμένουμε τη συνάντησή μας πάλι το 2017 στο νέο μας αρχηγείο στις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη Βαρσοβία, λίγες ώρες πριν από το τέλος της συνόδου η οποία ενέκρινε τη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου.

Η νέα έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είναι ένα φουτουριστικό κτιριακό συγκρότημα με γυάλινη πρόσοψη. Βρίσκεται σε σημείο που δεν απέχει πολύ από τις σημερινές εγκαταστάσεις του οργανισμού και είναι κοντά στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Στη μελλοντική έδρα της Συμμαχίας, η κατασκευή της οποίας στοίχισε ένα
δισεκατομμύριο ευρώ, θα στεγαστούν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, τα γραφεία των 28 κρατών μελών καθώς και αυτά των χωρών εταίρων της Συμμαχίας.

Πλήρης εφαρμογή της δραστηριότητας της Συμμαχίας ώστε να διατηρηθεί η σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην συνεδρία του
Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με αντικείμενο την “Προβολή Σταθερότητας”
(Projecting Stability), αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και
μεταναστών, στον βαθμό που αυτές έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα και -μαζί με τις σημαντικές
προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές, οι Τουρκικές και οι Ευρωπαϊκές Αρχές – επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας – έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν την δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα επισήμανε το ενδεχόμενο η σημαντική μείωση των ροών να είναι
προσωρινή και τόνισε την αναγκαιότητα αυτή η μείωση να γίνει διατηρήσιμη,
καθώς, όπως ανέφερε, οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις
όποιες αδυναμίες.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της δραστηριότητας μέσω της επέκτασής της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς
αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.

Σε ότι αφορά το καθεαυτό θέμα της συνεδρίας είπε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή, αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή ανησυχεί την Ελλάδα και την επηρεάζει άμεσα, όπως εξάλλου και όλους τους Συμμάχους ασχέτως γεωγραφίας.

Πρόσθεσε ότι η χρήση αυτού του εργαλείου (της “προβολής σταθερότητας”) πρέπει να γίνει με βάση την αξιοποίηση της εμπειρίας του παρελθόντος, δεδομένου ότι η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε διάφορα μέρη, είχε εντελώς αντίθετο και εξαιρετικά επικίνδυνο αποτέλεσμα στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι σαφής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας εναντίον του κοινού αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία και ειδικά ο ISIS.

Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την συνεισφορά – ιδιαίτερα μέσω της
εκπαίδευσης – στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ αν και η δραστηριοποίηση εντός πολεμικού περιβάλλοντος δημιουργεί επιπρόσθετες
προκλήσεις.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτιμά θετικά την αρωγή που προσφέρεται επί του παρόντος από το έδαφος της Ιορδανίας -την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη χώρα για την περιοχή- ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να θέσει ένα πραγματιστικό επίπεδο φιλοδοξίας και να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει τα διδάγματα από την προηγούμενη παρουσία του στην χώρα.

Ο πρωθυπουργός, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην νέα λιβυκή κυβέρνηση κσι στις προσπάθειές της για συμφιλίωση και εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ανάμειξη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νομίμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη.

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο σε σχέση με την
επιχείρηση της ΕΕ Sophia, επισήμανε ότι αυτή είναι αυτόνομη επιχείρηση της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στηρίζει την συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοχώρος και η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση, ότι εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα των προσπαθειών.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στην παρέμβασή του πλαίσιο αρχών οι οποίες πρέπει να διέπουν την σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και ειδικότερα, ανέφερε έξι άξονες:

(α) προσέγγιση Οργανισμού προς Οργανισμό,
(β) αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων,
(γ) σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών και της συμμετοχής σε αυτούς,
(δ) άνευ όρων σεβασμό της αρχής του μη αποκλεισμού,
(ε) πλήρη διαφάνεια έναντι όλων των κρατών – μελών και
(στ) αναγνώριση και σεβασμό του διακριτού ρόλου και δυνατοτήτων εκάστου
οργανισμού.

Σε οποιαδήποτε άλλη βάση η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε να βοηθήσει υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία αγροτών

Με 15 αγρότες αναμένεται να συναντηθεί την Δευτέρα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο...

Ορίστηκαν οι αγρότες που θα πάνε στο Μαξίμου – Πόσα άτομα θα συναντηθούν με τον Κ. Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα στο συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης οι...

Την Τρίτη στο Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει το ραντεβού του Κ. Μητσοτάκη με τους αγρότες

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα...

Την Τρίτη, τελικά, η συνάντηση Πρωθυπουργού με αγρότες

Ανατροπή στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες. Δεν θα γίνει την Δευτέρα, όπως...