Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος καταθέσεων στην Δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι

24
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος καταθέσεων στην Δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Με τις καταθέσεις των 40 πρώτων μαρτύρων, από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, από την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, έκλεισε ο πρώτος «γύρος» της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία άνοιξε αμέσως μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος και η αντεισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη. 

Πλέον, οι εισαγγελείς αναμένουν την πραγματογνωμοσύνη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει, αλλά και της Πυροσβεστικής, η οποία έχει διενεργήσει την δική της αυτοψία, αν και στελέχη της, μπορεί να είναι υπόλογα για λάθη ή παραλείψεις.

Επόμενο βήμα, η χορήγηση στους εισαγγελείς του πορίσματος του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, ο οποίος έχει στα χέρια του έναν τεράστιο όγκο εγγράφων, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για το πως κινήθηκαν κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά και άλλων δημόσιων φορέων (πχ ΕΚΑΒ, νοσοκομεία, Τροχαία) οι οποίοι ενεπλάκησαν τις επόμενες τραγικές ώρες.

Εκκρεμεί, ακόμη, το πόρισμα της Πυροσβεστικής, η οποία έχει διενεργήσει την δική της αυτοψία και έρευνα, εάν και στελέχη της φέρονται υπόλογα, στο σκέλος της δικογραφίας που έχει ανοίξει, μετά την καταγγελία ότι επιχειρήθηκε να παραποιηθούν στοιχεία τα κρίσιμα πρώτα λεπτά που ξέσπασε η φωτιά.

Διαβάστε επίσης:  10.000 αιτήσεις μέσα σ' ένα 24ωρο για την αποζημίωση των 800 ευρώ

Εντός του Σεπτεμβρίου 2018 αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία κλήτευσης υπόπτων οι οποίοι θα προέρχονται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τους παραπάνω φορείς του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες, δηλαδή θα καταθέσουν ανωμοτί. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά δεν αποκλείεται να έχουν καταθέσει αρχικά ως μάρτυρες στην υπόθεση, γεγονός που σημαίνει πως οι μαρτυρικές καταθέσεις θα τεθούν στο αρχείο εφόσον κληθούν ως ύποπτοι.

Η κλήση τους πάντως δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως θα είναι τελικώς και κατηγορούμενοι καθώς αυτό θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς οι οποίοι θα σταθμίσουν τα στοιχεία που διαθέτουν σε σχέση με τις εξηγήσεις των προσώπων αυτών.

Επόμενο βήμα, αναμένεται να είναι η άσκηση ποινικών διώξεων, οι οποίες αναμένεται να στρέφονται σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, να είναι δηλαδή προσωποποιημένες.