Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
14.4 C
Athens

Online dating: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν τα “μοντέρνα” ραντεβού – Τι είναι το doxing

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες συνήθειες της καθημερινότητας των ανθρώπων περνούν στον ψηφιακό κόσμο. Με τη διάδοση των κοινωνικών δικτύων έχει ψηφιοποιηθεί και η αναζήτηση συντρόφου.

Σε αρκετές χώρες, τα dating app έχουν μετατραπεί στον πιο δημοφιλή τρόπο για να γνωριστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, ενώ η επικοινωνία των σύγχρονων ζευγαριών γίνεται κυρίως μέσω των social media. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Όταν η αγάπη μεταφέρεται στον ψηφιακό κόσμο, εγκυμονούν και κίνδυνοι.

Απειλές και φόβοι στο online dating

Έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει τις απειλές και τους φόβους που αντιμετώπισαν οι χρήστες κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής τους γνωριμίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ πάνω από τους μισούς χρήστες (54%) παραδέχονται ότι τα dating app έχουν κάνει ευκολότερη τη διαδικασία των ραντεβού, το 55% ισχυρίζεται ότι φοβάται πως παρακολουθείται από κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο.

Ένας στους έξι χρήστες dating app έχει πέσει θύμα doxing

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ένας στους έξι χρήστες (16%) παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα doxing. Επιπλέον, υπάρχουν ερωτηθέντες (11%) που είχαν πέσει θύματα doxing κατά τη διάρκεια διαδικτυακού ραντεβού αλλά λόγω του ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ορισμό, δεν ήξεραν ότι είχαν πέσει θύμα doxing.

Τι είναι το doxing

Το Doxing είναι η συλλογή και η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών κάποιου ανθρώπου στο διαδίκτυο με σκοπό την παρενόχλησή του στην πραγματική του ζωή. Το Doxing δεν είναι τεχνικά παράνομο, όμως θεωρείται ως παρενόχληση και έχουν προταθεί νομοσχέδια για να κατηγορείται μελλοντικά σαν έγκλημα.

Η υπερβολική κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών στις εφαρμογές γνωριμιών και στα κοινωνικά μέσα είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Οι χρήστες αφήνουν ένα τεράστιο ίχνος πληροφοριών ταυτοποίησης στο διαδίκτυο, και αυτά τα δεδομένα μπορούν να ληφθούν και να χρησιμοποιηθούν υπέρ των doxers. Σύμφωνα με την Karspersky, η πρόσβαση των doxers στη διεύθυνση κατοικίας ενός στόχου, στον τόπο εργασίας, στο όνομα ή στον αριθμό τηλεφώνου αυξάνει τους κινδύνους μεταφοράς απειλών από τον διαδικτυακό κόσμο στον φυσικό.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις απειλές απορρήτου που αντιμετωπίζουν οι χρήστες κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού ραντεβού. Το 40% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι, ενώ επικοινωνούσαν στο διαδίκτυο, ο σύντροφός τους μοιράστηκε screenshot της συνομιλίας τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τους απείλησε με προσωπικές πληροφορίες που βρήκε στο διαδίκτυο, διέρρευσε οικείες φωτογραφίες τους ή τους παρακολούθησε στην πραγματική ζωή, κάτι που είναι επίσης άμεση συνέπεια του doxing.

Το πιο διαδεδομένο πρόβλημα είναι η διαδικτυακή παρακολούθηση. Tο 17% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι έχουν παρακολουθηθεί στα κοινωνικά μέσα από ένα άτομο με το οποίο δεν ταιριάζουν.

Υπάρχουν bots και απατεώνες που αναζητούν θήραμα σε dating app

Σύμφωνα με την ειδικό ασφάλειας της Kaspersky, Άννα Λάρκινα: «τα κοινωνικά μέσα και διάφορες εφαρμογές έχουν κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία γνωριμιών. Μπορεί να βρείτε την αγάπη της ζωής σας στο Διαδίκτυο, αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν επίσης bots και απατεώνες που αναζητούν θήραμα σε πλατφόρμες γνωριμιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά την επικοινωνία με κάποιον διαδικτυακά, είναι ακόμη σημαντικό να θυμόμαστε τους βασικούς κανόνες του ψηφιακού απορρήτου. Για να πραγματοποιείτε διαδικτυακές γνωριμίες με ασφάλεια, προτείνω να μην μοιράζεστε προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης, όπως τον αριθμό τηλεφώνου, την τοποθεσία, το σπίτι και τη διεύθυνση εργασίας σας κ.λπ. Η αποφυγή απειλών σε τόσο πρώιμο στάδιο θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τα online ραντεβού σας χωρίς φόβους»Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς οι τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τα ραντεβού και τις σχέσεις.

Για να διατηρηθεί η προστασία των προσωπικών σας στοιχείων, η Kaspersky συνιστά επίσης:

Διαχειριστείτε τα προσωπικά σας online δεδομένα με υπευθυνότητα
Ελέγχετε πάντα τις ρυθμίσεις αδειών στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα κοινοποίησης ή αποθήκευσης των δεδομένων σας από τρίτα μέρη χωρίς να το γνωρίζετε.
Χρησιμοποιείστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Να θυμάστε ότι η χρήση μιας εφαρμογής που δημιουργεί εφάπαξ κωδικούς είναι πιο ασφαλής από τη λήψη του δεύτερου παράγοντα μέσω SMS. Εάν χρειάζεστε επιπλέον ασφάλεια, επενδύστε σε ένα hardware 2FA key.
Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, για τη δημιουργία και την προστασία μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, και αντισταθείτε στον πειρασμό να επαναχρησιμοποιήσετε τον ίδιο ξανά και ξανά.
Χρησιμοποιήστε κάποιο εργαλείο για να μάθετε εάν κάποιος από τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας έχει παραβιαστεί
Πάντα να λαμβάνετε υπόψη πώς το περιεχόμενο που μοιράζεστε στο διαδίκτυο μπορεί να ερμηνευτεί και να χρησιμοποιηθεί από άλλους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«Πέθανε» για λίγα λεπτά και ανατρέπει τη θεωρία για το «λευκό φως»

Μία αφήγηση που διαφέρει από τις συνηθισμένες έκανε ένας 55χρονος άνδρας για την μεταθανάτια εμπειρία που βίωσε, ο οποίος «πέθανε» για λίγα λεπτά λόγω...
Δείγματα από αστεροειδή ίσως μας αποκαλύψουν πώς γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα

Αστεροειδής θα περάσει το Σάββατο “ξυστά” από τη Γη

Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ονομάστηκε«2023 DZ2» θα περάσει το Σάββατο σε μικρή απόσταση από τη Γη. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας...

Το ανέκδοτο: H λαϊκή αγορά

Ο τύπος πάει τον περίπατό του και περνάει έξω από ένα μεγάλο σπίτι. Εκεί βλέπει ένα ζευγάρι, θεόγυμνους, που κάνουν έρωτα πάνω στη χλόη,...
1839, καταγράφεται, πρώτη φορά, λέξη, ΟΚ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Μαρτίου καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1839 καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες,...

Καρκινογόνα χημικά κρύβονται σε μαγειρικά σκεύη, είδη μακιγιάζ και προϊόντα περιποίησης

Τα τηγάνια, το μακιγιάζ ή τα προϊόντα περιποίησης συνδέονται με την υπογονιμότητα των γυναικών προειδοποιεί νέα αμερικανική μελέτη, αναφερόμενη στις γνωστές τοξικές χημικές ουσίες...

ΑΠΟ ΜΥΣΤΙΚΗ σeξουαλική αδελφότητα! ΝΥΧΤΑ ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ (με 250 ευρώ το άτομο) στην Αθήνα…

Όργια αδελφότητας στην Αθήνα: Η μεταμφίεση, οι ημίγυμνες γυναίκες και η «τελετή» των 250 ευρώ… «Οι άνδρες προσέρχονται φορώντας μαύρο παντελόνι, μαύρα υποδήματα και λευκό...
Τσώρτσιλ, δοκίμιο, εξωγήινους,

Αποκαλύφθηκε ανέκδοτο δοκίμιο του Ουίνστον Τσώρτσιλ για τους εξωγήινους!

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δεν νοιαζόταν μόνο με ποιο τρόπο η Βρετανία και γενικότερα η δημοκρατική Δύση θα νικήσει τη ναζιστική Γερμανία... Ενδιαφερόταν επίσης για το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γιατί δεν έγινε ποτέ το ραντεβού Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη

Πολλά και διάφορα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη στην πρώτη εφ’ όλης...

Κολωνός: Ψέματα για τα ραντεβού είπαν κάποιοι από όσους παρουσιάστηκαν αυτοβούλως

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί η συνέχεια από τις έρευνες των διωκτικών και...

Προσωπικός γιατρός: Πάνω από 1.000.000 τα ηλεκτρονικά ραντεβού

Περισσότερα από 1.000.000 ραντεβού σε Προσωπικό γιατρό έχουν κλειστεί  στο σύστημα για τις επόμενες...

Σε ποιες περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ εξυπηρετεί χωρίς ραντεβού

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν στις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, χωρίς...