Με αυτά τα δεδομένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ασκήσει για μια ακόμη φορά πίεση στον ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν και έμμεσα στον Τζο Μπάιντεν να «σπάσουν» το μπλόκο του Κογκρέσου.
Κάθε άλλο παρά πίσω είναι διατεθειμένος να κάνει ο ισχυρός άνδρας του Κογκρέσου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Μπόμπ Μενέντεζ και να ανάψει το «πράσινο» φως για πώληση στην Τουρκία μαχητικών F-16. Oι 18 υπερπτήσεις μαχητικών της Άγκυρας, το μπαράζ παραβιάσεων τις πρώτες μέρες του 2023 σε συνδυασμό την εμπρηστική ρητορική των γειτόνων η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υπαναχώρησης όπως τονίζει εμφατικά ο άνθρωπος που πρωταγωνιστεί στο μπλόκο των ΗΠΑ προς την Τουρκία για αποδέσμευση 40 καινούργιων μαχητικών και εκσυγχρονισμό ακόμη 80. Στο πλευρό του και ο πλειοψηφικός σκληρός πυρήνας Γερουσιαστών που συντάσσονται με τη γραμμή Μενέντεζ παρά τις πιέσεις του Τουρκικού λόμπι.
Από την απέναντι πλευρά η Αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μπάιντεν ναι μεν γνωρίζουν την διπρόσωπη και αλλοπρόσαλλη τακτική Ερντογάν όμως για λόγους τακτικής απέναντι στην εξαιρετικά χρήσιμη, ειδικά τη δεδομένη χρονική συγκυρία Τουρκία, δεν κλείνουν την πόρτα στο αίτημα της Άγκυρας αλλά αντίθετα αφήνουν απόλυτα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας.
Με αυτά τα δεδομένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ασκήσει για μια ακόμη φορά πίεση στον ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν και έμμεσα στον Τζο Μπάιντεν να «σπάσουν» το μπλόκο του Κογκρέσου. Η κατακόρυφη ενίσχυση άλλωστε της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα Γαλλικά «game changer»μαχητικά Rafale, ο εκσυγχρονισμός των 83 Viper, η αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 αλλά και η είσοδος της HAFστο stealth μαχητικό 5ης γενιάς F-35 κάνουν την Άγκυρα εξαιρετικά νευρική αφού βλέπει την αεροπορία της σε «περιδίνηση» και το χρόνο να μετρά σε βάρος της. Η προσπάθεια των γειτόνων να δείξουν «παλμό» με την κλιμακούμενη επιθετικότητα τους πάνω από το Αιγαίο ναι μεν τους βοηθά σε επίπεδο εντυπώσεων όμως στην ουσία γνωρίζουν ότι το πλεονέκτημα δεν έχει απλά περάσει στην Ελληνική πλευρά αλλά και το χάσμα διευρύνεται.
Έτσι αν και αυτή τη φορά δεν καταφέρουν να κάνουν ένα σοβαρό βήμα στο ζήτημα αγοράς και εκσυγχρονισμού μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ το αδιέξοδο φαντάζει βέβαιο και πλέον είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν σε άλλες «επώδυνες» για πολλούς λόγους λύσεις όπως στροφή στη Ρωσική ή ακόμα και στην Κινεζική αγορά πολεμικών αεροσκαφών ή εναλλακτικά στην Ευρωπαϊκή με μοναδική λύση τα υψηλού κόστους και σημαντικών προβλημάτων συντήρησης και υποστήριξης Typhoon Eurofighter. Σε αυτή την περίπτωση η ρήξη με τις ΗΠΑ θα κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον για μια ακόμη φορά θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις Τουρκικές εκλογές. Ώστε να κρατήσει ανοιχτό μεν το αίτημα της Άγκυρας χωρίς όμως να δεσμευτεί και φυσικά να προχωρήσει σε συμφωνία με τους γείτονες. Σύμμαχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι η Αμερικανική γραφειοκρατία και οι εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες. Ενώ δεν ήταν τυχαίο το δημοσίευμα της Wall Street Journal που συνδέει το «ξεπάγωμα« πώλησης F-16 στην Τουρκία με το Ελληνικό αίτημα για απόκτηση 20 συν 20 μαχητικών F-35. Όμως στη δεδομένη χρονική συγκυρία αυτή που βιάζεται είναι η Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία ήδη «τρέχει» τα προγράμματα ενίσχυσης της Πολεμικής της Αεροπορίας.