Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

”Ωρα μηδέν” στη Λιβύη – LNA: ”Βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία”

Έρχεται “καταιγίδα” εξελίξεων στη Λιβύη ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο

Τις τελικές προετοιμασίες ανάπτυξης αεροσκαφών F-16 στην αεροπορική βάση της Αλ Βατίγια αναφέρουν πολλές και διαφορετικές πηγές στη Λιβύη.

Τα σημάδια δείχνουν ότι η βάση θα “φιλοξενήσει” τουλάχιστον 12 τουρκικά αεροσκάφη F-16 και αριθμό drones, ενώ μεταγωγικά A-400m ATLAS μεταφέρουν συνεχώς εξοπλισμό στη χώρα.

Image

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, Ahmed Al-Mismari, δήλωσε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία και ότι οι εντάσεις έχουν ανέλθει σε άλλο επίπεδο από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος επισήμανε σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο Sky News ότι μπορεί το τουρκικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο να παρεμποδίστηκε από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης την περασμένη Δευτέρα, αφού εισήλθε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, αλλά η Τουρκία μεταφέρει εξοπλισμό αεροπορικώς.
Ο Αλ-Μισμάρι τόνισε : «Από το 2016, έχουμε εμποδίσει ακόμη και αλιευτικά σκάφη να εισέλθουν στη στρατιωτική ζώνη της Λιβύης, ενώ απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε σκάφους σε αυτήν την περιοχή. Το τουρκικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο εισήλθε σε αυτήν την περιοχή, χωρίς συντονισμό ή ενημέρωση από την ακτοφυλακής της Λιβύης”.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε ποτέ να μεταφέρει όπλα στη Λιβύη και ότι η χώρα του βρίσκεται σε κατάσταση πραγματικού πολέμου με την Τουρκία.

«Εμείς και η Τουρκία βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, εισήλθαμε σε πολεμική αντιπαράθεση πριν πολλούς μήνες και δεν την σταματήσαμε ποτέ. Ο εθνικός λιβυκός στρατός επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι το αντίθετο από αυτό που ανέφερε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός”, κατέληξε ο ίδιος.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση της Τρίπολης αναφέρει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χαφτάρ μεταφέρουν συνεχώς δυνάμεις στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος της GNA, Αλ Χαντί Ντρα.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίθεση του Χαφτάρ σε στρατόπεδο της κυβέρνησης των δυνάμεων Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στο Ουμπάρι της νότιας Λιβύης.

Ο Ντραχ αποκάλυψε μέσω δήλωσής του στον Τύπο, ότι οι δυνάμεις τους εντόπισαν ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος μεγάλων διαστάσεων που προσγειώθηκε στη βάση Αλ-Καρντάμπια, στην πόλη της Σύρτης.

“Το αεροσκάφος μετέφερε όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικό υλικό και στρατιώτες”, ανέφερε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τρίπολης.

Αυτό συνέπεσε με άλλες αναφορές που επιβεβαιώνουν ότι 11 λεωφορεία που μετέφεραν Σύριους μισθοφόρους είχαν εντοπιστεί σ την ανατολική περιοχή προς την Τζούφρα.

Οι πολιτοφυλακές του Χάφταρ συνεχίζουν να κινητοποιούν μισθοφόρους, και να μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά στις δύο περιοχές προετοιμαζόμενες για ευθεία αντιπαράθεση.

Η Τουρκία μετά τις “επιτυχίες” στο Ναγκόρνο ετοιμάζει πιθανότατα επίθεση για την κατάληψη των κοιτασμάτων και πετρελαιοπηγών της Α. Λιβύης.

Στο πλάνο αυτό παρενέβη ο Αιγύπτιος πρόεδρος που μίλησε ξανά για “κόκκινες γραμμές” στην τουρκική επεκτατικότητα.

Ο Ερντογάν όμως δεν πρόκειται να καθίσει “ήσυχα” και θα επιχειρήσει να πάρει τον έλεγχο των χρυσοφόρων περιοχών της Ανατολικής πλευράς, αφήνοντας να πλανάται το ερωτηματικό του εάν η Αίγυπτο θα επιχειρήσει να εισέλθει στο λιβυκό έδαφος, για να σταματήσει την τουρκική προέλαση που θα είναι σχεδόν σίγουρα στα πρότυπα του πολέμου του Ναγκόρνο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...