ΟΡΓΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΣΠΑΪΣΕΡ: «Ούτε ο Χίτλερ χρησιμοποίησε χημικά» (βίντεο)

38

Ο εμφατικός λόγος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, στη διάρκεια επικρίσεών του για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στη Συρία, του δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα. Παρά τη συγνώμη που εξέφρασε, υποστηρίζοντας πως ο Χίτλερ δεν είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί ζητούν την απομάκρυνσή του.

Η τοποθέτησή του εξόργισε Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που βγήκαν να δηλώσουν ότι στους θαλάμους αερίων του Χίτλερ πέθαναν εκατομμύρια Εβραίοι και άλλοι. Μάλιστα δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα για ενημέρωση, έμειναν κατάπληκτοι ακούγοντας αυτή τη φράση και μάλιστα, σε μια περίοδο που οι Εβραίοι γιορτάζουν το Πάσχα. Του ζητήθηκε να αποσαφηνίσει τι εννοούσε και εκεί, τα έκανε χειρότερα, λέγοντας ότι αναφερόταν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, ότι εννοούσε πως ούτε ο Χίτλερ χρησιμοποίησε αέριο εναντίον του ίδιου του λαού του, με τον τρόπο που το κάνει ο Άσσαντ. Συνειδητοποιώντας ότι ο προβληματισμός παρέμενε, πρόσθεσε ότι ναι, ο Χίτλερ «μετέφερε ανθρώπους στα κέντρα του Ολοκαυτώματος, το κατανοώ αυτό, αλλά λέω για τον τρόπο που τα χρησιμοποίησε ο Άσσαντ, όταν έριξε χημικά σε πόλεις, εναντίον αθώων»

Διαβάστε επίσης:  Συναγερμός με τον κορωνοϊό στην Κίνα: Νέα κρούσματα

Ζητούν να απολυθεί

«Ήταν λάθος μου», παραδέχθηκε ο Σπάισερ, «χρησιμοποίησα λανθασμένα, μια ακατάλληλη και αναίσθητη αναφορά για το Ολοκαύτωμα και δεν υπάρχει σύγκριση. Γι αυτό, ζητώ συγνώμη». Όμως ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά, με καταδίκες των δηλώσεών του. Το Κέντρο Άννα Φρανκ κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τον Σπάισερ. Η Νάνσι Πελόζι, του Δημοκρατικού κόμματος, ζήτησε άμεση απομάκρυνση του Σπάισερ και τόνισε πως «είτε μιλά εκπροσωπώντας τον πρόεδρο, είτε ο πρόεδρος έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα, πριν τον προσλάβει». Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επιχείρησε να δικαιολογήσει τον Σπάισερ, λέγοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συγγενείς που είναι Εβραίοι και δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής τους.

Η γκάφα δεν είναι η πρώτη του Σπάισερ. Βρετανοί πράκτορες είχαν γίνει έξαλλοι, όταν είχε υποστηρίξει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατασκόπευε τον Τραμπ με τη βοήθεια της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, GCHQ. Οι πράκτορες μίλησαν για “γελοιότητα” και ζήτησαν από τον Σπάισερ να εξηγήσεις τα σχόλιά του, στο Βρετανό πρέσβη.