Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Οργή ΗΠΑ για τα σχέδια της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο: Ετοιμάζεται και δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο με στόχο στα νότια Καρπάθου-Ρόδου;

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί η πιο επικίνδυνη περιοχή του πλανήτη και αυτό δεν θα οφείλεται στη Ρωσία, τη Συρία ή το Ιράν αλλά αποκλειστικά στην Τουρκία που απαιτεί μεγάλο μερίδιο στην περιοχή, αναφέρει αμερικανικό THINK TANK.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν ετοιμάζει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο για εξορύξεις στο Αιγαίο εκτιμούν Έλληνες αμυντικοί αναλυτές, διότι το «Φατιχ» φέρεται να έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η δεινή οικονομική κατάσταση δεν εμποδίζει τον παμπόνηρο Τούρκο ηγέτη να στοχεύει ειδικά με την αγορά δευτέρου πλωτού γεωτρύπανου στο Αιγαίο αυτήν την φορά και σε περιοχή γεμάτη με τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, νοτίως της Καρπάθου και Ρόδου.

Πρόκειται για παλαιό σχέδιο που «κουμπώνει” τέλεια με την προσπάθεια οριοθέτησης της αποκαλούμενης Μεσογειακής ΑΟΖ, όπως την ονομάζουν οι Τούρκοι, η οποία συμπεριλαμβάνει όλως τυχαίως αυτά τα πλούσια θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής οικονομικής ζώνης.

Σύμφωνα με χάρτη που αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας με ενδείξεις που έχουν πιστοποιηθεί από ξένα ινστιτούτα αλλά και από εταιρείες κολοσσούς, εκεί εμπεριέχονται οι πιθανές πλούσιες περιοχές της Ελλάδος σε υδρογονάνθρακες.

Η χρυσοφόρα ζώνη του χάρτη με τα κοιτάσματα ξεκινά πάνω από την Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά, κατέρχεται όλα τα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο την Νότια Κρήτη και καταλήγει Νοτίως Καρπάθου και Ρόδου.

Εκείνη η περιοχή αυτή συμπίπτει όμως με την κυοφορούμενη από την Τουρκία «Μεσογειακή ΑΟΖ» που θέλει να οριοθετήσει από το 2015, ενώ εδώ και μήνες η Άγκυρα με το στόμα πλήθους αξιωματούχων διεκδικεί ελληνικά νησιά που στοιχειοθετούν την πιθανότητα διενέργειας τουρκικών εξορύξεων σε αυτή ακριβώς την περιοχή, νοτίως Καρπάθου και Ρόδου.

Η Τουρκία αμφισβητεί όλο και πιο έντονα, την ελληνική κυριαρχία σε 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους, που σύμφωνα με τους προκλητικούς ισχυρισμούς τους δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα βάσει διεθνών συνθηκών.

“Γκρίζο” το μισό Αιγαίο Πέλαγος από την βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως το νησί Δίας βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης, θέλουν οι νέο-οθωμανοί του Ερντογάν βάσει σχεδίου.

Το μόνο που τους χάλασε σε όλα αυτά που ετοιμάζουν οι Τούρκοι, ήταν η αναγγελία δημιουργίας αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο ενώ ο αμερικανικός 6ος στόλος, σύμφωνα με τα σχέδια του Πενταγώνου θα σουλατσάρει σχεδόν σε μόνιμη βάση σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Τα σχέδια Ερντογάν αφορούν σαφώς την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή και στην προσπάθεια εξόρυξης φυσικού αερίου σε Αιγαίο και Κύπρο, ειδικά τώρα που παραπαίει η τουρκική οικονομία.

«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των σημερινών μας εισαγωγών ενέργειας.

Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας είναι το κλειδί για μια εύρωστη οικονομία και με την χρήση ανεξάρτητων πολιτικών μπορούμε να ελέγξουμε τους πόρους που εξαρτώνται από την εξωτερική μας πολιτική σε αυτό το επίπεδο.

Όλη αυτή η προσπάθεια αφορά την αύξηση στην εγχώρια παραγωγή και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Έχουμε πάντα σε αυτά τα θέματα, ενεργειακή ανεξαρτησία, που αποτελεί το θεμέλιο μιας ισχυρής οικονομίας για πολιτικές εθνικής ασφάλειας», είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Ντονμέζ.

Ο Ντονμέζ είπε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την αύξηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την παραγωγή (ενέργειας).

«Συνεχίζουμε χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες μας για να αλλάξουμε το μέλλον του παιχνιδιού αυτού. Αρχίσαμε τις διεργασίες για την αγορά ενός δεύτερου γεωτρητικού πλοίου και είθε (ίνσιαλλαχ) το συντομότερο θα προστεθεί στο στόλο μας και θα προσφέρει υπηρεσίες στο έθνος μας», τόνισε ο ίδιος

Έχουμε ενδυναμώσει, συνέχισε, την παρουσία μας στην θάλασσα με τα πλοία Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρέις και το γεωτρητικό Φατίχ. «Προηγουμένως λόγω της έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εγχείρημα.

Μέσα στο καιρό που πέρασε κάναμε σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα και είμαστε στο σημείο να ικανοποιούμε τις ανάγκες με την ντόπια αλλαγή και να κάνουμε τις δουλειές μας με τους δικούς μας μηχανικούς, το δικό μας γεωτρητικό πλοίο.

Το πλοίο Φατίχ τους επόμενους λίγους μήνες θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στην Μεσόγειο». Και στη συνέχεια ανακοίνωσε την αγορά δεύτερου γεωτρητικού πλοίου», κατέληξε ο ίδιος.

Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούσε πάντα την υδάτινη δίοδο από την οποία οι μονάδες επιφανείας του ναυτικού των ΗΠΑ, απλώς την διέσχιζαν στην πορεία τους προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο.

Τώρα όμως έχει μετατραπεί στην πιο ενεργή και επικίνδυνη στρατιωτικά περιοχή στον κόσμο λόγω των υδρογονανθράκων, αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ.

Ειδικά τώρα που αμερικανικοί και γαλλικοί κολοσσοί θέλουν να εξορύξουν τα τελευταία πλούσια κοιτάσματα πάνω στον πλανήτη εδώ στην γειτονιά μας, οι Τούρκοι τους δείχνουν ότι θέλουν μερίδιο και μάλιστα «μεγάλο», αυτό όμως είναι ουτοπία διότι άλλα σχέδια, αυτά του διαμελισμού της Τουρκίας και εκδίωξης Ερντογάν έχουν ήδη τεθεί σε κίνηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ,...