Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Οργή Τσιόδρα: «Η Αθήνα δεν πήρε το μάθημά της»

Την οργή του προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα προκάλεσε η νέα εστία μόλυνσης σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στη δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων εντοπίστηκαν συνολικά 32 κρούσματα, σε 100 δείγματα που έγινε έλεγχος από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αμέσως μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τον ίδιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Θεσσαλονίκη έμαθε το μάθημά της, η Αθήνα όχι».

Το γηροκομείο αποκλείστηκε άμεσα και λίγο πριν τις 8.00 μ.μ. στο γηροκομείο έφτασαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, άμεσα οι θετικοί στον κορωνοϊό τέθηκαν σε απομόνωση.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο κορωνοϊός… μπήκε στον οίκο ευγηρίας από κάποιον εργαζόμενο και όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε από τους επαναληπτικούς ελέγχους που έκανε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους 100 ηλικιωμένους και εργαζόμενους της δομής.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στις δηλώσεις του άνέφερε και αύτός ότι η μετάδοση του ιού στο γηροκομείο έγινε από εργαζόμενο και χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή. «Το 80% των φιλοξενουμένων στην δομή έχει υποκείμενα νοσήματα» ανέφερε ο καθηγητής και φανερά ανήσυχος σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα. Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει. Η Αθήνα δεν πάει καλά…».

Αναλυτικά στη δήλωσή του σημείωσε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε ακόμα είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορονοϊού σε τέτοιες δομές εδώ πέρα το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα.
Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε εδώ φαίνεται δεν το πήραμε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα δεν πάει».

Ο διοικητής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η δομή ελέγχθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο χωρίς όμως να εντοπιστεί τότε κάποιο κρούσμα. Παράλληλα απήυθυνε έκκληση στους εργαζόμενους και τους υπεύθυνους των γηροκομείων να τηρούν αυστηρά τους κανόνες για την προστασία των ηλικιωμένων. «Δεν θέλουμε να δούμε τις εικόνες που είδαμε στην Ευρώπη με τους θανάτους στα γηροκομεία» τόνισε και σημείωσε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν.

Σε ερώτηση για το εάν τηρόύνταν τα μέτρα από τους υπευθύνους του γηροκομείου, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι θα αναμένει την έκθεση των ειδικών πριν τοποθετηθεί.

Να σημειωθεί ότι για τα γηροκομεία οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει ειδικά περιοστικά μέτρα για την προστασία των φιλοξενούμενων οι οποίοι ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες.

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινώσει ότι από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά την διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα για μη τήρηση των προβλεπόμενων περιοριστικών μέτρων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιο είναι το μικρό χωριουδάκι της πρωτεύουσας που έκαναν τις διακοπές τους οι παλιοί Αθηναίοι

Στις μέρες μας ψάχνουμε εκτός Αθηνών για μέρη να πάμε διακοπές, κάποτε όμως οι...

Σήμερα μαχητικά θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα

Μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να πετάξουν αύριο, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στον ουρανό της Αθήνας. Σύμφωνα με...

Στο τέλος Απριλίου θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα ηλεκτρικά λεωφορεία

“Με μεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, κάθε στόχο που έχουμε θέσει για την...

12ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Νικητές Σταμούλης και Μαρινάκου – Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ο Νίκος Σταμούλης του ΓΑΣ Αγρινίου τερμάτισε πρώτος με χρόνο 01:05:47 στον 12ο Ημιμαραθώνιο...