Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Ορκισμένος Μεταρρυθμιστής ο Κυριάκος: Τα 32 δις και η Νέα Ηθική στην Διαχείριση του Δημοσίου Χρήματος

Να επενδύσει (και) πολιτικά στο πακέτο των 32 plus δισεκατομμυρίων, που με τη συνδρομή και άλλων «εργαλείων» μπορεί να ξεπεράσει τα 45 δισεκατομμύρια, καθαρής, ανόθευτης ευρωπαϊκής βοήθειας, είναι αποφασισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον πρωθυπουργό μεγαλύτερη (σε δεύτερη ανάγνωση) σημασία και από την προσδοκώμενη ταχύτατη ανάπτυξη στους σύγχρονους τομείς της οικονομίας (αιχμή του δόρατος ό,τι συνδέεται με την ψηφιακή οικονομία) έχει η διαδικασία «εκπαίδευσης» του πολιτικού συστήματος και των πολιτών «σε μια άλλη, ηθική συμπεριφορά απέναντι στο δημόσιο χρήμα».

Αναζητούνται, λοιπόν, εκείνες «οι καλές πρακτικές», που θα κατατεθούν στους πολίτες και στην επιχειρηματική κοινότητα, μέσω των οποίων θα ανατραπούν νοοτροπίες και συμπεριφορές δεκαετιών σχετικά με τη διασύνδεση του εισαγόμενου χρήματος με τις προτεραιότητες της χώρας και της οικονομίας.

Ήδη, από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και από την «δυστυχή» ομάδα βουλευτών, υπουργών, υπουργίσκων και κάθε είδους κομματαρχών ξεκίνησαν να ακούγονται γόοι και «αναθέματα».

Απέναντι σε όλη αυτή την «παρακοιμώμενη» κάθε εξουσίας κοινότητα των σιτιζόμενων στο πρυτανείο ο πρωθυπουργός φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσει πολιτικά και ηθικά αναχώματα. Δύσκολη υπόθεση, έτσι όπως έχουν καλομάθει τα κάθε λογής παρά – συμφέροντα να διαχειρίζονται τις κρατικές υποθέσεις, αλλά ο ίδιος ο Μητσοτάκης διαμήνυσε στους δικούς του ( είναι γνωστοί αυτοί) «για τα δύσκολα είμαστε εδώ».

Δεν ήθελαν πολύ σπρώξιμο «τα σκυλιά του Μαξίμου». Ξεχύθηκαν στα Μ.Μ.Ε. και έβαλαν, στεγνά και στυγνά, τα όρια που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε, αποθεώνοντας όλες εκείνες τις καλές πρακτικές που θα επιτρέψουν στη χώρα να βγει στο ξέφωτο και να κατακτήσει ρόλο σε ένα κόσμο που δεν τον διαχειρίζονται πια όσοι παράγουν μανταλάκια, αλλά κάτι λεβεντόπαιδα εικοσιπεντάρηδες με ένα λάπτοπ στο χέρι.

Αυτή τη συντονισμένη επίθεση της πρωθυπουργικής ομάδας κρούσης για τη νέα ηθική στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τις απαραίτητες καλές πρακτικές τη χαιρέτισε η υγιής επιχειρηματικότητα ( υπάρχει και τέτοια) και την αντιμετώπισε με αποτροπιασμό το γνωστό κρατικοδίαιτο κατεστημένο. Λογικό! Διάολε, για ένα ΕΣΠΑ και ένα Μ.Ο.Π. ζούμε σ’ αυτή τη ζωή.

Ο Μητσοτάκης έριξε το τυράκι στην αγορά κι εισέπραξε αντιδράσεις. Κατέγραψε συμπεριφορές και μέτρησε προτεραιότητες και νοοτροπίες.

Όσα είδε ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την πάγια πεποίθηση του, ότι το πακέτο αυτό είναι η τελευταία (;) ευκαιρία της χώρας να σταθεί στα πόδια της, να ξεφύγει, έστω και για λίγο, από την κατάρα των υπηρεσιών και να προσφέρει στις νέες γενιές ευκαιρίες να δείξουν στην αγορά τι αξίζουν.

Τι άλλο ενίσχυσαν; Την απόφαση του να μείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας ως ο πρωθυπουργός των μεταρρυθμίσεων και της καινοτομίας. Ως, ο πολιτικός ηγέτης που διαμόρφωσε την εικόνα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.

Μεγαλεπήβολα σχέδια; Για όσους τον γνωρίζουν και επιμένουν να επικοινωνούν τις εμμονές του σχετικά με την ηθική της πολιτικής, όχι.

Μάλιστα, δεν λείπουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο γόνος μιας οικογένειας «γερμανοθρεμμένων» πολιτικών είναι έτοιμος να ρίξει στην αγορά την προτεσταντική ηθική της εργασίας και να ζητήσει από τους πολίτες να την υιοθετήσουν.

Αντίπαλο δεν έχει κανένα, ούτε πρόκειται, σύντομα, να αποκτήσει. Το κενό αυτό γνωρίζει καλά πως πρέπει να καλυφθεί και σκέφτεται να το καλύψει ο ίδιος με τον άλλο του εαυτό.

Τον σκληρό και ορκισμένο μεταρρυθμιστή.

Τι άλλο έκανε; Ξεκίνησε ήδη να ετοιμάζει το στρατό του…

Του Χρήστου Υφαντή

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Ρωσία νίκησε και έθεσε 3 όρους στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία ενώ έστειλε...

Τρία μηνύματα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη συνέντευξή του στον Dmitry Kiselev, γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου ομίλου ρωσικών ΜΜΕ Rossiya Segodnya...

Οριστικά εκτός Βουλής ο Κασσελάκης – Παρών ο Τσίπρας

Τα περίπλοκα –επιεικώς– οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του αρχηγού του με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση, θα μπορούσαν...

Τριχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις Κασσελάκη και Τσίπρα για τα ΑΕΙ την ώρα που μιλούσε...

Στα τρία φαίνεται να πως έχει χωριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια , καθώς ο πρώην,...

Handelsblatt: Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι εκτοξεύουν τα ενοίκια στην Ελλάδα…

Αύξηση 56% τα τελευταία πέντε χρόνια… Οι συνέπειες της εκτόξευσης χορήγησης Golden Visa σε επενδυτές τρίτων χωρών αναλύονται σε… δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt. Ενώ το...

Μη κρατικά πανεπιστήμια και οι προοπτικές που έχουν στην Ελλάδα

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ή ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική εκπαιδευτική σκηνή. Αν και οι παραδόσεις είναι...

Η “μισή τουρκική Κύπρος”, η Άμυνα, οι S-300, η “προδοσία Σημίτη”

Η επιεικώς ατυχέστατη φράση του υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας για τη μισή Κύπρο που είναι τουρκική(!), όπως ισχυρίστηκε, φέρνει.. στην επιφάνεια ένα σοβαρό ζήτημα,...

Ζοφερό το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η φτωχοποίηση, η ανεργία, οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και η φιλόδοξη πράσινη πολιτική έχουν βάλει την Ευρώπη σε δύσβατα μονοπάτια εν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Με συνοπτικές διαδικασίες: «Καθάρισε» με τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο ο Κυριάκος…

Και μάλιστα χωρίς να ζοριστεί ιδιαιτέρως. Το τελευταίο που θέλει κάθε κυβέρνηση που θέλει να...

Κυριάκος Βελόπουλος: Zητάει να δοθεί επειγόντως η ελληνική ιθαγένεια στα τέκνα του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου

Ο πρόεδρος Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος τίθεται υπέρ της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά...

«Χέλι» ο Κυριάκος!……..Δεκάδες βουλευτές και γαλάζιοι πολιτευτές, έμειναν με την κράτηση για το Μέτσοβο στο χέρι.

Όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα περάσει τα Χριστούγεννα στο Μέτσοβο, ακολούθησε φρενίτιδα. Δεκάδες...

Προφανώς δεν ξέρουν τι θα πει ΒΙΝΤΕΟ… δεν εξηγείται αλλιώς

περισσό θράσος ο Φίλης ούρλιαζε ΟΧΙ, ΟΧΙ όταν ο Κυριάκος του θύμισε ότι...