Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

64
Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των έξι προσώπων που τοποθετήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα ή μετακινήθηκαν εντός αυτού.

Πρόκειται για τους Φώτη Κουβέλη, Γιάννη Δραγασάκη, Μερόπη Τζούφη, Κωνσταντίνο Στρατή, Νάσο Ηλιόπουλο και Δημήτρη Βίτσα.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν με τη λέξη «δηλώνω» -αντί του «ορκίζομαι»- και χωρίς παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας.

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον κ. Γιάννη Μουζάλα στον κ. Δημήτριο Βίτσα θα τελεστεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, στις 12:00 μ., στην αίθουσα 301 του Υπουργείου Εσωτερικών (Σταδίου 27 και Δραγατσανίου 2, 3ος όροφος).

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των προσώπων το βασικό χαρακτηριστικό της επιλογής Δραγασάκη είναι ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ο κ. Δραγασάκης γνωρίζει τα θέματα της οικονομίας, επιπλέον έχει γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης και διαθέτει το πολιτικό εκτόπισμα για να εξασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της συνεργασίας των υφισταμένων του στο εν λόγω υπουργείο.

Ο κ. Γιάννης Μουζάλας είναι η μόνη απομάκρυνση από την κυβέρνηση, εξέλιξη, πάντως, που –πέραν της δυσαρέσκειας που είχε συγκεντρωθεί στο πρόσωπό του από μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ– συνδέεται και με την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του. Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκαν πολλοί «μνηστήρες». Η επιλογή να μετακινηθεί εκεί ο κ. Βίτσας επίσης έχει το χαρακτηριστικό ότι δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί και να δεχθεί κριτική.

Διαβάστε επίσης:  Η Αϊτή πρώτη αναγνώρισε το κράτος των Ελλήνων το 1822

Η τοποθέτηση του κ. Φώτη Κουβέλη στη θέση του κ. Βίτσα ήρθε ως έκπληξη, η μεγαλύτερη έκπληξη του χθεσινού ανασχηματισμού ακόμα και για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευαν ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον ο ίδιος για κάποια υπουργική καρέκλα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θεώρησε ότι κάποια στιγμή έπρεπε να του ανταποδώσει την στήριξη που σταθερά παρέχει στον ίδιο και στην κυβέρνηση.

Ο αντικαταστάτης της κ. Ράνιας Αντωνοπούλου στο υπουργείο Εργασίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, αποτελεί τρόπον τινά μια φυσιολογική διαδοχή, καθώς ως επιθεωρητής Εργασίας γνωρίζει καλά το αντικείμενο και έναν τέτοιο άνθρωπο ήθελε ο κ. Τσίπρας σε αυτή τη θέση, καθώς η αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται στην αιχμή των προτεραιοτήτων που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει.