Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.2 C
Athens

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Στις 20.00 ο κ. Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Παυλόπουλο. Κατά τη συνάντηση των δύο αντρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ο οποίος δήλωσε θα στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση.

«Φρονώ ότι υπάρχει η υπάρχει η δεδηλωμένη για σχηματισμό κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, διεξήχθη μια εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, με τον ελληνικό λαό να βγάζει τα συμπεράσματά του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Τσίπρα. Όπως ανέφερε, η ποιότητα της δημοκρατίας όχι μόνο δεν θίγεται, αλλά βελτιώνεται, παρά την κρίση.

«Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως επισήμως μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την οποία και σας παρέχω. Σας προτείνω να ορκιστείτε στις 20.00 και η κυβέρνηση όταν εσείς αποφασίσετε», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Παυλόπουλος.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι μέχρι την Τετάρτη το πρωί πρέπει να έχει ορκιστεί η κυβέρνηση, για να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής την ίδια ημέρα, εκπροσωπώντας και τον Κύπριο Πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και υπογράμμισε ότι απαιτούνται σταθερά βήματα, ώστε σε βάθος τετραετίας να σταματήσει ο λαός να ματώνει.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου για σενάρια παρένθεσης».

Στη συνέχεια παρέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του

Μετά την ορκωμοσία ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Δέσμευσή μας είναι να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση που βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Απευθύνοντας τα εύσημα στην Βασιλική Θάνου, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί μείζονα ζητήματα.  «Διαχειριστήκατε όλα τα θέματα με άψογο τρόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φεύγετε, συνέχισε ο νέος Πρωθυπουργός, καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά ως η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός.

Η χώρα, διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, στις οποίες θα εστιάσουν όλες οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης.

Σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό σύστημα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σύμπλευσης των χωρών του Νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν πανομοιότυπα προβλήματα.

«Η Ευρώπη πρέπει με ανθρώπινες αξίες να λύσει ένα παγκόσμια πρόβλημα» τόνισε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Aπό την πλευρά της, η απερχόμενη Πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. «Σας συγχαίρω για τη νίκη του κόμματός σας και για την επανεκλογή σας» υπογράμμισε παράλληλα.

Ο λαός, συνέχισε, σας περιέβαλε και πάλι με την εμπιστοσύνη του. «Καλείστε να εφαρμόσετε το δύσκολο έργο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσετε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση» υπερθεμάτισε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, η κ. Θάνου παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της, το πρόβλημα οξύνθηκε. «Χάρη στα μέτρα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόστηκαν από την υπηρεσιακή, το πρόβλημα τείνει προς αποκλιμάκωση», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για το καλύτερο αποτέλεσμα» σημείωσε η κ. Θάνου και τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση συνέβαλε στο να γίνει κατανοητό πως το το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές, με την επίλυσή του να απαιτεί συλλογική δράση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευτέρης Κουσούλης: Η πολιτική είναι υπόθεση του παρόντος

Μια παράδοξη συνθήκη έχει εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή. Έρχονται οι δημοσκοπήσεις μηχανικά να την...

Με χειροπέδες ορκίστηκε ο Κασιδιάρης(φωτο)

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Ηλία Κασιδιάρη.Ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της...

ΣΥΡΙΖΑ: Το εκκρεμές της πολιτικής του

Το εκκρεμές με βάση το πώς περιγράφεται στα λεξικά είναι ένα σύστημα που εκτελεί...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε υπουργούς: Το 41% δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές

Το πολιτικό στίγμα των ημερών και την πρότασή του για τη Γραμματεία της Νέας...