Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

Όταν ο Πελέ μίλησε για τη ζωή του

Γεννήθηκα στην πόλη Τρες Κορασόις, που σημαίνει Τρεις Καρδιές, στην Ανατολική Βραζιλία, το 1940.

Ο ηλεκτρισμός έφτασε στο σπίτι μας λίγο πριν γεννηθώ. Έτσι, ο πατέρας μου, αποφάσισε να τιμήσει τον Τόμας Έντισον δίνοντάς μου το όνομά του. Απλά αφαίρεσαν ένα ”ι” κι έτσι προέκυψε το Έντσον.

Πολλοί είναι οι αθλητές που με έχουν εντυπωσιάσει. Αυτός όμως που μου έχει προκαλέσει

το μεγαλύτερο θαυμασμό είναι ο πατέρας μου. Όταν τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, γεγονός που επέφερε πολλά οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια.

Ήμουν δέκα ετών τότε. Για να τα βγάλουμε πέρα, η μητέρα μου αναγκάστηκε να πηγαίνει να πλένει ρούχα. Τότε μου είχε πει χαρακτηριστικά: ”Μην ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο γιατί και ο πατέρας σου που το έκανε, τραυματίστηκε και τώρα πια δε μπορεί να συνεισφέρει στην οικογένεια. Προσπάθησε να μορφωθείς.”

Ήταν άλλες οι εποχές αλλά είχε δίκιο. Τελικά, με συμβούλεψε το εξής: ”Είσαι γεννημένος για το ποδόσφαιρο κι έχεις το ταλέντο να το κάνεις, αλλά αν δεν πας σχολείο και δε μελετήσεις δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις σπουδαίος άνθρωπος.” Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που έχω πάρει από εκείνη.

Υπήρξε μια φορά που ένιωσα ότι ξεπέρασα τον πατέρα μου. Στα δεκαέξι μου είχα την τύχη να με πάρουν στην Εθνική Βραζιλίας. Ένα χρόνο αργότερα βρισκόμουν στη Σουηδία με στόχο την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τελικά κερδίσαμε κι έγινα παγκόσμιος πρωταθλητής. Να κάτι που δεν έχει κάνει ο πατέρας μου.

Η πιο σημαντική στιγμή της αθλητικής μου καριέρας, ήταν στην Αφρική το 1967. Η Σάντος, η ομάδα μου, διοργάνωνε περιοδείες ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, δεχτήκαμε πρόσκληση να παίξουμε και στη Νιγηρία.

”Μα πώς; Είστε τρελοί; Δε μπορούμε να παίξουμε εκεί. Γίνεται εμφύλιος πόλεμος!” είχε πει στους διοργανωτές ο πρόεδρος της ομάδας. Εκείνοι όμως του έδωσαν μια απρόσμενη απάντηση.

”Ο κόσμος θέλει να δει τον Πελέ. Θα σταματήσουμε τον πόλεμο για να τον δούμε να παίζει.” Έτσι, λοιπόν, ο πόλεμος σταμάτησε για 48 ώρες και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τον Πελέ.

Στο τελευταίο μου παιχνίδι με την Κόσμος ήμουν πολύ συγκινημένος. Όλοι στέκονταν όρθιοι και χειροκροτούσαν. Κάποια στιγμή είπα:

”Ευχαριστώ το Θεό για όλη αυτή την αγάπη που έχω εισπράξει” και ζήτησα από τους Αμερικανούς να επαναλάβουν τη λέξη αγάπη τρεις φορές. Είναι όμορφο να είσαι τόσο αγαπητός στο κοινό. Μερικές φορές όμως αποζητάς την ηρεμία που σου προσφέρει η ανωνυμία.

Χάρη στο ποδόσφαιρο ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο. Έκανα φιλίες και δημιούργησα δεσμούς αγάπης παντού. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έπαθλο που έχω κερδίσει.

Εύχομαι πάντα να έχω την αγάπη σας και να μη σας απογοητεύσω ποτέ.

Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο

ΠΕΛΕ

Πηγές: esquire. com – gr.askmen. com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εθνικός Ύμνος και η ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο

Σε αλλαγές στη διαδικασία έναρξης των αγώνων προχωράει ο ΕΣΑΚΕ, καθώς σε όλα τα γήπεδα από τη β’ φάση του πρωταθλήματος θα υπάρχει έντονα...

Ένα λάθος του Πογέτ απέναντι στη Γεωργία που έβγαλε μάτι στα πέναλτι

Μύριζε από χιλιόμετρα πως εκεί θα γίνει η στραβη… Στις ήττες, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να βρεις τα λάθη. Ειδικά...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/3/24

Το ματς της Euroleague ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Βαλένθια ξεχωρίζει από το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων, σήμερα Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις 21:00...

Μας απέκλεισε στα πέναλτι η Γεωργία: 10 χρόνια μακριά από τις μεγάλες διοργανώσεις η...

Την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε η Γεωργία που επικράτησε με σκορ 4-2 στα πέναλτι...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/3/24

Ο τελικός των πλέι οφ για την πρόκριση στο Euro 2024 ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία στην Τιφλίδα ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις...

Εθνική: Πετάει πάνοπλη για Τιφλίδα

Η Εθνική Ελλάδος ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και το μεσημέρι της Κυριακής (24/3) αναχωρεί για τη Γεωργία. Έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία της επί ελληνικού εδάφους...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/3/24

To ματς της Basket League, η δράση σε Formula 1 και Moto GP και η έναρξη των πλέι οφ της Super League 2 ξεχωρίζουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Φωτογραφία της Ημέρας:Πέρασε στην αιωνιότητα ο Πελέ

Πέρασε στην αιωνιότητα ο Πελέ: Η Βραζιλία αποχαιρέτησε τον μύθο του ποδοσφαίρου

Όταν ο Πελέ έγινε οπαδός της… Σκόντα Ξάνθης! (φωτό)

Τι συνδέει τον Πελέ με την Ελλάδα; Η απάντηση βρίσκεται στο μακρινό 2005, όταν το...

Ένα βίντεο που δείχνει το μεγαλείο του Πελέ

Κάθε ντρίμπλα που βλέπουμε από τα αστέρια του σήμερα και μένουμε με ανοικτό το...

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο “βασιλιάς” Πελέ

Παγκόσμια θλίψη για τον Πελέ, καθώς ο Βραζιλιάνος θρύλος άφησε την τελευταία του πνοή...