Όταν οι Μακεδονομάχοι πέρασαν στον μπερντέ

328

Οι καραγκιοζοπαίχτες δεν έπαψαν ποτέ να ανανεώνουν το ρεπερτόριο τους, παίρνοντας θέματα από τις τοπικές ιστορίες, τα παραμύθια, τα λαϊκά αναγνώσματα και φυσικά την ελληνική ιστορία την οποία εξάντλησαν, χρησιμοποιώντας από κάθε χρονική περίοδο τα σημαντικότερα γεγονότα, που ήταν πιο γνωστά και αγαπητά στον κόσμο.

Σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας αποτελούν οι αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από Τούρκους και Βουλγάρους.

“καπετάν Γαρέφης”, δερμάτινη φιγούρα του Βασίλαρου, από το λεύκωμα “Ο κόσμος του Καραγκιόζη”, εκδόσεις Ερμής, 1976

Δημιουργήθηκαν έργα, άλλα με βάση ιστορικά στοιχεία και άλλα από διηγήσεις και μύθους για τους τότε ήρωες. Τέτοια έργα ήταν “Ο Παύλος Μελάς”, “Ο καπετάν Γαρέφης και οι αντάρτες της Μακεδονίας”,”Ο καπετάν Άγρας”, που παίχτηκαν από πολλούς ονομαστούς καραγκιοζοπαίχτες: Βασίλαρος, Ορέστης, Μάνθος Αθηναίος, Γιάνναρος, Σπυρόπουλος κ.ά.

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε την παράσταση “Οι αντάρτες της Μακεδονίας”, παιγμένη από τον καραγκιοζοπαίχτης Γιάνναρο, ως ένα μνημόσυνο για εκείνον αλλά και για τους ήρωες που παρουσίασε με μεγάλη ευλάβια και ήθος στον μπερντέ του. Η παράσταση είναι παιγμένη το 1995 στο κινηματογράφο “ΛΟΥΙΖΑ” του δήμου Βύρωνα, και αποτελεί επεισόδιο της σειράς “Και μιλάει και λαλάει” του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών για την ΕΡΤ.

Διαβάστε επίσης:  ΕΡΤ: Εθελούσια αποχώρηση 400 εργαζομένων την επόμενη 5ετία…

Λίγα λόγια για το έργο: Οι Κομιτατζήδες Λούκας και Καρατάσος σκορπούν τον τρόμο αναγκάζοντας τα χωριά της Μακεδονίας να γίνουν Βουλγαρόφωνα. Ο Καραγκιόζης είναι μοναχός και μαζί με τον ηγούμενο του μοναστηριού συμβάλλουν στο σχέδιο εξόντωσης των Κομιτατζήδων. Από τον μπερντέ περνά ο Μακεδονομάχος Κώστας Γαρέφης, ο οποίος κατορθώνει να σκοτώσει τον Λούκα και τον Καρατάσο.