Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Ουδετερότητα τύπου Σουηδίας ή Αυστρίας ζητά η Μόσχα για την Ουκρανία – Απορρίπτει το Κίεβο

Απορρίπτει το Αυστριακό η Σουηδικό μοντέλο ουδετερότητας που πρότεινε η Ρωσία, το Κίεβο και ζητά πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας που θα προστατεύουν την Ουκρανία από μελλοντικές απειλές στο πλαίσιο μίας δίκαιης συμφωνίας όπως το διατύπωσε με μήνυμα του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι .

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε από την πλευρά του ο κορυφαίος σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των διαπραγματευτών.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε δηλώσει διά στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι θα ήταν «συμβιβαστική λύση» το μοντέλο για μία ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία . Η αρχή έγινε με τον Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό καθώς «ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Λαβρόφ στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC , υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, η χρήση της ρωσικής γλώσσας και η ελευθερία του λόγου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις του την Τετάρτη το μεσημέρι σημείωσε ότι ως πιθανή λύση για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, που απαιτεί η Μόσχα έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ουδέτερο καθεστώς της Σουηδίας . Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξήγησε ότι η σουηδική εκδοχή της ουδετερότητας θα μπορούσε να είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός.

Επισημαίνεται ότι η Σουηδία δεν είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες”, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι “υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό”, ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει σήμερα την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διακόπηκαν χθες.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είπε ότι το Κίεβο πρότεινε τη δημιουργία μιας αυστριακής ή σουηδικής εκδοχής ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους στην Ουκρανία.

Σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο θα ήταν ικανοποιημένο με αυτή την παραλλαγή της αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Πεσκόφ είπε πως «αυτή η επιλογή, η οποία πράγματι συζητείται τώρα, και η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ασφαλής συμβιβασμός».

«Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία μπορεί να βελτιωθεί με την επίτευξη συμφωνιών στις συνομιλίες μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού”, είπε από την πλευρά του ο Λαβρόφ.

Από χθες Τρίτη και η ουκρανική πλευρά διαπίστωνε περιθώριο επίτευξης συμβιβασμού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε χθες το βράδυ ότι οι ρωσικές απαιτήσεις γίνονται «πιο ρεαλιστικές», προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρις ότου ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Κιέβου. «Χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή. Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία», κατέληξε ο Ζελένσκι o οποίος σήμερα γύρω στις 3μμ ώρα Ελλάδας αναμένεται να απευθυνθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τo επεσήμανε και ο κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο οποίος έκανε λόγο ευθέως για συμβιβαστική λύση σημείωσε ωστόσο ότι είναι δύσκολη η διαδικασία που έχει να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια. «Πολύ δύσκολη και δυσκίνητη διαπραγματευτική διαδικασία. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιθέσεις. Υπάρχει όμως σίγουρα έδαφος για συμβιβασμό. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η δουλειά κατά υποομάδες», έγραψε αργά την Τρίτη στο Twitter.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ ο κ. Λαβρόφ στην ίδια συνέντευξή του σημειώνει ότι η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αλλά “σήμερα δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης”, είπε ο Λαβρόφ στο RBC.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά οπλισμένες στη Μέση Ανατολή, σήμανε παγκόσμιο συναγερμό καθώς ο φόβος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...