Τέσσερις εβδομάδες συμπληρώθηκαν από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από Ανατολή, Βορρά και Νότο.
Οποιες δε κι αν ήταν οι εντολές του Βλαντίμιρ Πούτιν και οι σχεδιασμοί του γενικού επιτελείου του, στην πράξη αποδείχθηκε ότι ο πόλεμος αυτός κάθε άλλο παρά «αστραπιαίος» ήταν, ενώ οι ρωσικές μονάδες έχουν συναντήσει ισχυρότατη αντίσταση και έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, τόσο σε στρατιώτες (7.000-15.000 υπολογίζει το ΝΑΤΟ τους νεκρούς, ανάμεσά τους στρατηγούς και ανώτατους αξιωματικούς, ενώ πολλαπλάσιοι είναι οι τραυματίες) όσο και σε μέσα, αναφέρει ο Guardian.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως σε αρκετά μέτωπα οι δυνάμεις του έχουν περάσει στην αντεπίθεση και ανακτούν εδάφη. Ο δε σύμβουλός του Ολέκσι Αρεστόβιτς ισχυρίστηκε ότι «οι εισβολείς θα έχουν ανακοπεί πλήρως σε τρεις εβδομάδες, καθώς θα έχουν καεί μέχρι τότε». Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πως σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει τα ρωσικά στρατεύματα στον Βορρά, όπου είναι τα μέτωπα του Κιέβου και του Χαρκόβου, ανασυγκροτούνται για να εξαπολύσουν μια «μεγάλης έκτασης επίθεση».
Αναμφίβολα, πάντως, εκεί που εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο δράμα είναι η Μαριούπολη. Μεγάλο μέρος της πόλης, στην οποία έχουν εισέλθει οι ρωσικές δυνάμεις και διεξάγονται σκληρές μάχες, έχει ήδη μετατραπεί σε ερείπια, ενώ ο Ζελένσκι κατήγγειλε πως σε αυτήν παραμένουν περίπου 100.000 κάτοικοι, «που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, πλήρως αποκλεισμένοι, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, υπό συνεχόμενους βομβαρδισμούς».

Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε -ΝΑΤΟ- G7
Συμπληρώθηκε ένας μήνας ακριβώς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όταν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες άκουσαν διαδικτυακά τότε τον πρόεδρο της χώρας, Ζελένσκι να απευθύνεται σε αυτούς λέγοντας ότι ίσως να ήταν η τελευταία φορά που θα τους μιλούσε. Ένα μήνα μετά η Ρωσία δεν έχει πετύχει τους στόχους της αλλά έχει διαπράξει φριχτά εγκλήματα σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, που βρίσκονται υπό πολιορκία. Ο Ζελένσκι είναι ακόμα ζωντανός και θα μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης και σήμερα στους δυτικούς ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το πρωί, αμέσως μετά στη συνάντηση της G7 αλλά και το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη δυτικής ενότητας, όπως σχολιάζουν οι FT.
Πάντως, οι εκκλήσεις για νέο πακέτο κυρώσεων (όπως άλλωστε ζήτησε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντο στο ευρωκοινοβούλιο) ενδεχομένως να μην προχωρήσουν επειδή ήδη δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι πρώτες κυρώσεις (4 συνολικά γύροι) από την έναρξη του πολέμου. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και στην εφαρμογή τους (για παράδειγμα ο ελλιμενισμός γιωτ Ρώσων ολιγαρχών στη Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ). Οι σύμμαχοι μάλλον θα καταλήξουν σε συντονιστικές κινήσεις εφαρμογής των ήδη υπαρχουσών κυρώσεων, ενώ θα στείλουν σαφές μήνυμα και προς τη Κίνα, αναφέρει το Politico.