Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
21.6 C
Athens

Ουκρανία: Ήρθε η αποφασιστική, τελευταία μάχη του πολέμου;

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό (Ντονμπάς) και νότιο (Μαριούπολη) μέτωπο της Ουκρανίας, όπου επικεντρώνονται στη δεύτερη φάση του πολέμου η οποία ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη. Όπως εξήγησε, επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, ο ίδιος όμως εκτίμησε ότι πιθανόν πρόκειται για «δοκιμαστικές» επιθέσεις.

Μάλιστα σημείωσε ότι πιθανόν η Μόσχα θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες, ώστε να καταλήξει στη μεγάλη μάχη του Ντονμπάς, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο.

Περιγράφοντας τις επιχειρήσεις στο πεδίο της Ουκρανίας, ανάλυση του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου καταλήγει επίσης πως αναμένεται μια μεγαλύτερη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν μικρές προόδους στην επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, καταλαμβάνοντας αρκετές μικρές πόλεις και προχωρώντας στις βασικές πόλεις της πρώτης γραμμής, Ρουμπίζνε και Ποπάνσα. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις μεγάλες επιθέσεις με βαριά υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού, αλλά εξακολουθούν να «χτίζουν» τις δυνατότητες logistics-διοίκησης και ελέγχου που απαιτούνται για μια μεγαλύτερη επίθεση, τονίζουν. Η τροφοδοσία άλλωστε είναι ένας από τους παράγοντες που για τους αναλυτές θα δυσκολέψουν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επιτύχει καμία σημαντική ανακάλυψη, ούτε έχουν επιδείξει καμία νέα ικανότητα να διεξάγουν πολλαπλές επιτυχημένες, ταυτόχρονες προόδους, προσθέτουν.

Αναφορικά με τη Μαριούπολη, όπου οι υπερασπιστές της πόλης παραμένουν στο εργοστάσιο Azovstal, εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν εντυπωσιακή πρόοδο έναντι των εναπομεινάντων Ουκρανών. Υπενθυμίζεται ότι χθες έληξε και το τρίτο ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση των όπλων, χωρίς να υπάρξει καμία κίνηση από την πλευρά των Ουκρανών, οι οποίοι αργότερα κατήγγειλαν πως δεν κατάφεραν να απομακρυνθεί μεγάλος αριθμός αμάχων από την πόλη.

Η Ουκρανία ρίχνει πρόταση για άνευ όρων συνομιλίες για τη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, η Ουκρανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Μαριούπολης και της απομάκρυνσης των αμάχων μέσω της διπλωματίας και προτείνει τη διεξαγωγή ενός «ειδικού γύρου» διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην πολιορκημένη πόλη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. «Ναι. Χωρίς όρους. Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε έναν ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων στη Μαριούπολη. Ενας με έναν. Δύο με δύο. Για να σώσουμε τα παιδιά μας, τον Αζόφ, τους στρατιωτικούς, τους πολίτες, τα παιδιά, τους ζωντανούς και τους τραυματίες. Όλους. Γιατί είναι δικοί μας. Γιατί είναι στην καρδιά μου. Για πάντα», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ, και βασικός σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανάρτηση του ενός άλλου βασικού διαπραγματευτή της Ουκρανίας. Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, δήλωσε στο Telegram ότι ο ίδιος και ο Ποντόλιακ «είναι έτοιμοι να φτάσουν στη Μαριούπολη για να πραγματοποιήσουν συνομιλίες». «Σήμερα, σε συνομιλία με τους υπερασπιστές της πόλης, κατατέθηκε πρόταση για διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων, επί τόπου, για την εκκένωση της στρατιωτικής μας φρουράς. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε για τέτοιες διαπραγματεύσεις ανά πάσα στιγμή, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά», είπε.

Μετά την αποτυχία της χθεσινής προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι «η κατάσταση στη Μαριούπολη επιδεινώνεται» με χιλιάδες στρατιώτες και πολίτες να έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη. Ο Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επιλύσει τα ζητήματα στη Μαριούπολη, αλλά η Ρωσία «δεν έχει δείξει ακόμη ετοιμότητα να κάνει ένα τέτοιο βήμα».

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη επιδεινώνεται. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα εκεί. Οι πολεμιστές μας έχουν εκατοντάδες τραυματίες. Προστατεύοντας με την πλάτη τους απλούς πολίτες, χάνουν τη ζωή τους. Επειδή, απ’ όσο ξέρω, υπάρχουν περίπου χίλιοι άμαχοι πίσω από τα παιδιά μας στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών», είπε ο Ζελένσκι.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι δυνάμεις της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR) και οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης που έχουν διοριστεί από το DNR ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν στην πόλη παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, κάτι που – σύμφωνα με τον Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου- δείχνει ότι θα κηρύξουν τη νίκη στην πόλη το αργότερο μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Όπως αποκαλύπτει άλλωστε έγγραφο του ΝΑΤΟ, που επικαλείται το Business Insider, ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ επιδιώκει τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, γεγονός που ωστόσο δημιουργεί ανησυχίες ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...