Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ουκρανία: Νύχτα τρόμου και καταστροφών στο Κίεβο

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η πολεμική κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας, τη στιγμή που Κίεβο και Μόσχα ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων και συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες.

Με την εκπνοή των συνομιλιών, ισχυρότατες εκρήξεις συντάραξαν το Κίεβο, ενώ η Ρωσία από το πρωί σφυροκοπούσε ανελέητα το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, με την Ουκρανία να μιλά για δεκάδες νεκρούς και παράλληλα τον πρόεδρο Ζελένσκι να υπογράφει την αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που έχουν χωριστεί ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης σύρραξης στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιας σύρραξης που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει βάλει στο τραπέζι -έστω και για να εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό ρητορικούς σκοπούς- το «χαρτί» των πυρηνικών όπλων.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, βρισκόμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σταυροδρόμι που δεν ξέρουμε ακόμη πού θα οδηγήσει. Αν και οι αναφορές για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο πληθαίνουν όσο περνούν οι μέρες, με αποκορύφωμα τη δήλωση του λευκορώσου προέδρου και στενού συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν, η λογική λέει ότι η πιθανότητα για ένα τέτοιο σενάριο είναι μικρή, διότι διακυβεύονται πάρα πολλά. Αλλά η ίδια λογική έλεγε ότι ο ρώσος πρόεδρος θα προσπαθούσε να διαπραγματευτεί χωρίς εισβολή… Τώρα, πέντε ημέρες μετά, απειλεί ανοιχτά τις χώρες (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ) που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία με «σκληρή απάντηση».

Μάχες σώμα με σώμα

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, μεταξύ άλλων, στα περίχωρα του Κιέβου, την Οδησσό, την Χερσώνα, το Ντνίπρο, τη Μαριούπολη, τη Μελιτόπολη και τη Ζαπορίζια.

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το Κίεβο λίγο πριν από τις 7:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ενώ συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, επειδή έχουν απογοητευτεί με την αργή έως τώρα προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Τα ρωσικά στρατεύματα εκτιμάται πως βρίσκονται μόλις 20 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, εκρήξεις ακούγονται και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. «Δεκάδες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Όλος ο κόσμος πρέπει να δει αυτή τη φρίκη» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χεράσενκο.

O Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σημείωσε ότι η παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα.

Επίσης, κάτοικοι της Μαριούπολης ανέφεραν το πρωί ότι η πόλη-λιμάνι της Αζοφικής θάλασσας έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και δέχεται σφοδρή επίθεση.

Μόσχα: Οι ενέργειες της ΕΕ θα έχουν «σκληρή απάντηση»

Την ίδια στιγμή, την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε προκάλεσε η απόφαση της Δύσης να ενισχύσει την Ουκρανία με εξοπλισμό.

Ως «εξωφρενική» χαρακτήρισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει όπλα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή απάντηση», λέγοντας πως όσοι στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, φέρουν την ευθύνη στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Ρόδος: Νάρκη από την Ουκρανία ξεβράστηκε στο νησί

Δεν πίστευε στα μάτια του ένας χειμερινός κολυμβητής στη Ρόδο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με...

Η Ρωσία νίκησε και έθεσε 3 όρους στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία ενώ έστειλε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα που σόκαρε τις ΗΠΑ

Τρία μηνύματα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη συνέντευξή του στον Dmitry...

Ουκρανία: Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι –Κοινή συνέντευξη Μητσοτάκη – Ζελένσκι 

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό της Ουκρανίας,...