Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Ουκρανία, ώρα μηδέν: Αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματoς

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών αρχών ακτινοπροστασίας (HERCA) και η Ένωση ρυθμιστικών Φορέων το Πυρηνικού Τομέα της Δυτικής Ευρώπης (WENRA) παρουσιάζουν όλα όσα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Κυριεύει του κατοίκους πολλών κρατών που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία ο φόβος διαρροής ραδιενέργειας μετά και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών αρχών ακτινοπροστασίας (HERCA) και η Ένωση ρυθμιστικών Φορέων το Πυρηνικού Τομέα της Δυτικής Ευρώπης (WENRA) παρουσιάζουν όλα όσα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις φήμες για την πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο παρουσιάζουν τον οδικό χάρτη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω διαρροής ραδιενέργειας.

Σε έκθεσή τους με τίτλο «Προσέγγιση HERCA-WENRA για τον καλύτερο διασυνοριακό συντονισμό των ενεργειών προστασίας κατά την πρώιμη φάση ενός πυρηνικού ατυχήματος», οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές για την προστασία από την πυρηνική ενέργεια HERCA και WENRA απαριθμούν το είδος των προστατευτικών ενεργειών που απαιτούνται για τη διασφάλιση της υγείας και την προστασία των πληθυσμών σε περίπτωση διαρροής ραδιενεργών στοιχείων στο περιβάλλον.

Παράλληλα επισημαίνουν πως θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες από ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, ως απόρροια του πολέμου που συνεχίζεται αμείωτος στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για μια χώρα στην οποία λειτουργούν διάφοροι τύποι πυρηνικών εγκαταστάσεων.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί ιδιαίτερα την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα. Υπάρχει κίνδυνος φθοράς στις εξωτερικές υποδομές, ζημιών στις εγκαταστάσεις, ή υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων / χειριστών σε αυτές τις υποδομές. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα έναν αυξημένο κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε έκλυση ραδιενεργών ουσιών, αναφέρουν οι ειδικοί σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Σενάρια πυρηνικών ατυχημάτων
Στην έκθεση περιλαμβάνονται και σενάρια ατυχημάτων. Οπως αναφέρεται, η χρήση ιωδίου μπορεί να βοηθήσει μόνο στις «κόκκινες» περιοχές οι οποίες εκτείνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος, σε απόσταση έως και τα 20 χιλιόμετρα, ή και έως περίπου τα 100 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Τα δύο σενάρια αντιμετώπισης διαρροής ραδιενέργειας που περιλαμβάνονται στον οδηγό των HERCA-WENRA, είναι τα εξής:

Σε περίπτωση ατυχήματος με τήξη πυρήνα χωρίς βλάβες στην τσιμεντένια “σαρκοφάγο” που περικλείει και προφυλάσσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα, μπορεί να χρειαστεί εκκένωση του πληθυσμού έως και 5 χιλιόμετρα γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό και προστασία του πληθυσμού με χορήγηση ιωδίου σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.

Σε περίπτωση ατυχήματος παρόμοιου με αυτό που συνέβη στις 11 Μαρτίου του 2011 στον πυρηνικό σταθμό Νταίτσι της Φουκουσίμα, όπου επλήγη η ακεραιότητα της περιοριστικής κατασκευής πίεσης του αντιδραστήρα, οι ζώνες παρέμβασης και λήψης μέτρων αυξάνονται σε περίπου 20 χιλιόμετρα για την εκκένωση της περιοχής, και περίπου 100 χιλιόμετρα για όσους πολίτες απαιτείται να λάβουν ιώδιο για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί στα ζητήματα αντιμετώπισης ατυχημάτων, σημειώνουν πως σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες μελέτες μοντελοποίησης σε πραγματικό χρόνο, τα οποία θα λάβουν υπόψη τις τοπικές παραμέτρους που θα έχουν διαμορφωθεί, όπως π.χ. τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει αναθεωρήσει πρόσφατα το «Εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων».

Το σχέδιο προβλέπει εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και το ενδεχόμενο περιορισμού στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών.

«Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου», τονίζεται με έμφαση από τους ειδικούς.

Χάπια ιωδίου
Ειδικά για τα χάπια ιωδίου, η ΕΕΑΕ δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση τους στην Ελλάδα που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία.

Έτσι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου «προληπτικά» και «για κάθε περίπτωση», λένε οι ειδικοί.

Παράλληλα, σημειώνουν πως οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα με παρενέργειες, οπότε θα πρέπει να το λάβουν μόνο οι άμεσα επηρεαζόμενοι πληθυσμοί, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, «όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Ποια διάσημη σταρ έφτασε στην Ελλάδα σαν τον “Χουντίνι”;

Με καταγωγή από τη γείτονα χώρα και βρετανική υπηκοότητα, η mega star της ποπ...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο...