Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Πράσινη Συμφωνία» με στόχο την περιβαλλοντική ουδετερότητα έως το 2050

12
Το μεσημέρι η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Τους βασικούς άξονες της «Πράσινης Συμφωνίας» με στόχο την περιβαλλοντική ουδετερότητα έως το 2050 ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Χαρακτήρισε το σχέδιο ως τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ευρώπης.

Πρόκειται για μία φιλόδοξη συμφωνία που αφορά σειρά δράσεων των επόμενων δεκαετιών που θα προσαρμόζονται διαρκώς, όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν. Επεσήμανε ότι στις αρχές του 2020 η Επιτροπή θα ανακοινώσει το «Μηχανισμό Μετάβασης» προς το στόχο, ο οποίος θα αποκτήσει νομική υπόσταση και θα περιλαμβάνει και αντίστοιχο Ταμείο Μετάβασης.

Μέσα στα επόμενα 7 χρόνια και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η Επιτροπή αποσκοπεί στην κινητοποίηση 100 δις ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά, η μετάβαση μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι χρειάζεται χρηματοδότηση 260 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Στέιτ Ντιπάρντμεντ: Η πρώτη αντίδραση για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Σύμφωνα με την κ. Φον Ντερ Λάιεν, στόχος της Πράσινης Συμφωνίας είναι από τη μία πλευρά η μείωση των εκπομπών διοξειδίου και από την άλλη η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι πλευρές: «Ή θα πετύχουμε τη μετάβαση όλοι μαζί ή δε θα την πετύχουμε καθόλου» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η «Πράσινη Συμφωνία» απιστεί χρόνο, υποστήριξη και αλληλεγγύη.