Π.Καμμένος: Θα εμποδίσουμε την χρήση του όρου Μακεδονία

23
Καμμένος για Τουρκία: Καμία αμυντική συνεργασία με κράτη που απειλούν την ασφάλεια

Για άλλη μία φορά στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία, αλλά και για το Σκοπιανό μίλησε ο υπουργός, Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο Κ. Καμμένος φιλοξενούμενος στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόταση ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους.

Αιτιολογώντας γιατί τους αποκαλεί ομήρους είπε: «Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε μια κλειστή φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα από αυτά που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν ως απλά περιστατικά με την παρέμβαση ταξιάρχων από τις δυο πλευρές. Όταν είδα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν λειτούργησαν και οι έλληνες αξιωματικοί μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη κατάλαβα ότι πρόκειται περί ομηρίας. Είναι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επι 26 μερες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Είναι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και νατοϊκοί αξιωματικοί».

Όταν ρωτήθηκε αν η απουσία του ήταν για να δείξει την δυσαρέσκειά του απάντησε: «Όταν έχω να πω κάτι και έχω να διαφωνήσω κάπου το κάνω δημόσια. Με τον πρωθυπουργό είμαστε σε πλήρη ταύτιση. Στο θέμα των στρατιωτικών έχω υποχρέωση εγώ να χαράζω την πολιτική και έχω απόλυτη ταύτιση με τον πρωθυπουργό. Μίλησα για ομηρία και δυστυχώς δικαιώθηκα. Και ο Μητσοτάκης για ομηρία μίλησε από την Ορεστιάδα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έστειλε και μήνυμα στον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι «την πολιτική στο υπουργείο Άμυνας την χαράζω εγώ».

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα γυρίσουν ως το Πάσχα»
«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε ότι «αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος».

Διαβάστε επίσης:  Μαξίμου: Αύριο θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία

Θα κάνουμε οτιδήποτε για να εμποδίσουμε χρήση του όρου «Μακεδονία»
«Είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές», εκτίμησε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας «εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο την χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας», ενώ ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να σημάνει και αποχώρηση από την συγκυβέρνηση απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στην βάση συγκεκριμένων όρων και στόχων.

«Αν ωστόσο όλα αυτά γίνουν», πρόσθεσε «εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στην Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και την συμφωνία της ΝΔ, τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες», είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι «για να πέσει η Κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε κι εμείς και ο κ. Τσίπρας».

Για το «Γκόρνα Μακεντόνια»
Σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ονομασία «Γκόρνα Μακεντόνια» είπε ότι «αυτή είναι η άποψη του Πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι ο ίδιος είναι Υπ. Άμυνας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με «κόκκινες γραμμές» από τους δύο εταίρους, οι οποίες γίνονται σεβαστές κάθε φορά από κάθε μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού».

Συμπλήρωσε «πιστεύω ότι το «Σκοπιανό» δεν θα έλθει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές», σημειώνοντας ότι λόγω αυτού δεν τίθεται και θέμα κυβερνητικής συνοχής και παραμονής των ΑΝΕΛ στην συγκυβέρνηση.

Σε ότι αφορά πάντως τις κόντρες και τους χαρακτηρισμούς μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος είπε ότι είναι φυσιολογικές, καθώς υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά «πιστεύω» και απόψεις τις οποίες υπερασπίζονται.