Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό στην Κίνα- 4 νεκροί, δεκάδες κρούσματα

Όλο και αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα, με αποτέλεσμα να οι υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως αποδεικνύεται ο ιός μεταδίδεται και από
άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τι προσβάλει ο νέος κοροναϊός και γιατί

Σύμφωνα με ειδικούς ο νέος κοροναϊός προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία βαριάς μορφής.

Μάλιστα λόγω της καθημερινής διασύνδεσης των κρατών με πολλά μεταφορικά μέσα, οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) φοβούνται ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλον τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στη Γενεύη, έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Έκτακτη σύγκλιση του ΠΟΥ

Μια ειδική επιτροπή αναμένεται να συγκληθεί στη Γενεύη προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός, της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε και άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Στους 4 οι νεκροί

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε τέσσερις.

Το τέταρτο θύμα, ένας 89χρονος, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα τη 13η Ιανουαρίου και εισήχθη σε νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, γνωστοποίησε η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν. Υπέκυψε τη 19η Ιανουαρίου (σ.σ. την Κυριακή), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι ο ασθενής είχε βεβαρημένο ιστορικό, σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, ιδίως υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον επίσημο λογαριασμό της στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo εξάλλου η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν γνωστοποίησε ότι 15 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών διαγνώστηκε ότι έχουν πνευμονία και υπάρχει άλλο ένα πιθανό κρούσμα.

Από τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αρχές είχαν επαληθεύσει συνολικά 217 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ως τις 06:00 [τοπική ώρα· 00:00 ώρα Ελλάδας], μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν. Από τα κρούσματα, 169 άνθρωποι νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα σήμερα ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυξημένοι έλεγχοι σε ΗΠΑ και Ασία

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.

«Η Ουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ένας ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust global.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Ισραήλ: Για τρίτη διαδοχική ημέρα συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιδίδονται και πάλι σήμερα οι Ισραηλινοί  προκειμένου να καταρτίσουν έναν χάρτη αντιποίνων σε βάρος του Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στο Reuters,...
Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία χρόνια: με βάση προσωρινά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο, που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σίδνεϊ – Επίθεση με μαχαίρι: Με ψυχική νόσο ο δράστης-Ήταν γνωστός στις αρχές

Η επίθεση με μαχαίρι, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε τον...

Σίδνεϊ: Πέθανε η 38χρονη μητέρα που μαχαιρώθηκε στο εμπορικό κέντρο προσπαθώντας να σώσει το μωρό της

Έξι άνθρωποι που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο εμπορικό κέντρο Westfield...

Σίδνεϊ: Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο – Τέσσερις νεκροί, επτά τραυματίες – Νεκρός ο δράστης

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά τραυματίστηκαν, έπειτα από επίθεση με...

Ηλιούπολη: Μητέρα και γιος βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς

Συναγερμός στην Ηλιούπολη: Μητέρα και γιος βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς στο διαμέρισμά τους επί...