Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
18.7 C
Athens

Παγκόσμια δημοσκόπηση: Οι Έλληνες πιστεύουν στον Θεό, στην κόλαση, στον παράδεισο και στην μετά θάνατον ζωή

Οι Έλληνες πιστεύουν στον θεο, καθώς το 82% δηλώνει ότι η θρησκεία είναι πολύ ή αρκετά σημαντική, ενώ το 69,6% θα πολεμούσε για τη χώρα σε περίπτωση πολέμου. Τι αναφέρει παγκόσμια δημοσκόπηση.

Η κόλαση συνήθως απεικονίζεται ως ένα μέρος σκοτεινό, πελώριο, όπου το μόνο φως προκύπτει από τις φλόγες που σιγοκαίνε τους αμαρτωλούς κατοίκους, οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί για μια αιωνιότητα και μια μέρα.

Στη «Θεία Κωμωδία», ο Δάντης φαντάστηκε την κόλαση αλλιώς – την περιέγραψε ως έναν τόπο με κωνοειδή μορφή και διαφορετικά επίπεδα, ή κύκλους, το μέγεθος των οποίων μικραίνει καθώς πλησιάζουν το κέντρο της Γns.

Στηδημοσκόπηση  του World Values Survey μπορεί να μην ξεκαθάρισαν πώς φαντάζονται τη μορφή της, αλλά το 44,3% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει ότι η κόλαση υπάρχει.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2021, είναι κομμάτι ενός παγκόσμιου πρότζεκτ που υπάρχει από το 1981.

Παρότι η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά, αποτέλεσε μία από τις πρώτες χώρες από τις οποίες συλλέχθηκαν δεδομένα και απαντήσεις στις σχεδόν 300 ερωτήσεις της δημοσκόπησης, πολλές εκ των οποίων είχαν να κάνουν με τη θρησκεία.

Περίπου 82% των ερωτηθέντων Ελλήνων δήλωσαν ότι ηθρησκεία  είναι πολύ ή αρκετά σημαντική για τους ίδιους, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία να είναι 38,5%, στην Ιαπωνία 14,5% και στο Μαρόκο 98,6%.

Οσον αφορά το αν πιστεύουν στον Θεό, 91,7% των Ελλήνων απάντησαν θετικά, με το ποσοστό να κυμαίνεται εξίσου ή περισσότερο υψηλά σε χώρες όπως η Αργεντινή (92,4%), Αρμενία (93,5%), η Τουρκία (94,5%), η Βολιβία (97,4%) και το Μπανγκλαντές (99,8%), μεταξύ πολλών άλλων.

Κάποιες χώρες με χαμηλότερα Εξίσου ποσοστά ήταν η Κίνα, όπου 16,9% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πιστεύουν στον Θεό, η Ολλανδία (31,4%) και η Νότια Κορέα (40,6%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της πίστης στον Θεό φαίνεται να έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των περίπου πέντε ετών που μεσολάβησαν από τη διεξαγωγή της έρευνας στη χώρα μας, το φθινόπωρο του 2017, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», το 78,7% των ερωτηθέντων απάντησε το 2022 ότι πιστεύει στον Θεό.

Αλλά ακόμη και στα ποσοστά που καταγράφηκαν για το World Values Survey μπορούμε να δούμε ότι, παρά το γεγονός ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική για τη συντριπτική πλειονότητα, οι πεποιθήσεις των ερωτηθέντων δεν συνάδουν πάντα απόλυτα με την Εκκλησία, υποδηλώνοντας ίσως ένα διαχωρισμό μεταξύ Εκκλησίας και πίστης.

Για παράδειγμα, 66,4% δήλωσαν πως διαφωνούν με την πρόταση «όταν συγκρούονται η επιστήμη και η θρησκεία, η θρησκεία έχει πάντα δίκιο».

Επιπλέον, σχεδόν 35% απάντησαν πως πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο σε επίσημες αργίες, αν εξαιρέσουμε τους γάμους, τις βαπτίσεις και τις κηδείες.

Οσον αφορά τις πεποιθήσεις, το 25,3% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε πως ηέκτρωση  δεν δικαιολογείται ποτέ (σε αντίθεση με 47,6% στην Κύπρο, 54,8% στην Τουρκία, 79,1% στην Ινδονησία, αλλά και 18,7% στη Γερμανία, 11,4% στην Αυστραλία και 8,6% στον Καναδά), με το αντίστοιχο ποσοστό όσον αφορά την ομοφυλοφιλία να είναι στην Ελλάδα 24,5% (68,2% στην Τουρκία, 58.4% στη Ρωσία, 8,6% στην Ιαπωνία).

Πέρα από την κόλαση, 46,1% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν πως πιστεύουν στον παράδεισο, ποσοστό χαμηλότερο από την πλειονότητα άλλων χωρών, όπως η Αυστραλία (48,4%), το Μεξικό (77,8%) και η Τουρκία (91,2%), ενώ 47,7% δήλωσαν ότι πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα και με όσα γράφει η εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Η δημοσκόπηση δεν αφορούσε όμως μόνο ζητήματα πίστης και θρησκείας. Σχεδόν 70% των Ελλήνων απάντησαν πως διαφωνούν με την πρόταση «οι άνδρες αποτελούν καλύτερους πολιτικούς αρχηγούς από τις γυναίκες», με το αντίστοιχο ποσοστό στη Nιγηρία να είναι 24,1%, στη Ρωσία 38,5%, στην Τουρκία 45% και στις ΗΠΑ 83,1%.

Ερωτώμενοι, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν θα πολεμούσαν για τη χώρα τους σε περίπτωση πολέμου, 69,6% των Ελλήνων δήλωσαν ναι (θετικά απάντησε και το 28,4% των Ολλανδών, το 59,6% των Αμερικανών, το 76,4% των Τούρκων, μεταξύ άλλων).

Κάποιες από τις ερωτήσεις αφορούσαν και την ιδιωτικότητα. Ενδεικτικά, περίπου το 80% των Ελλήνων ερωτηθέντων διαφώνησε, το φθινόπωρο του 2017, με την πρόταση «η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να συλλέγει πληροφορίες για οποιονδήποτε ζει στη χώρα χωρίς να το ξέρει».

Η δημοσκόπηση του World Values Survey ξεκίνησε το 2017, ολοκληρώθηκε το 2021 και περιελάμβανε για σχεδόν 300 ερωτήσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Επικράτηση της Όμικρον 5

Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση περιλαμβάνονται  τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Σε...

Κορωνοϊός: 54.649 κρούσματα, 66 διασωληνωμένοι και 85 θάνατοι

Σε 54.649 ανήλθαν τα κρούσματα COVID-19 την εβδομάδα από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι νέοι...
Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 34 οι νεκροί

Ιός Δυτικού Νείλου: 26 θάνατοι και 268 συνολικά κρούσματα

Μεγαλώνει ο κατάλογος με τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού...

Δώρα Ζέμπερη: Δύο φορές ισόβια στον δολοφόνο της

Με την ανώτερη ποινή, όπως και πρωτοδίκως τιμώρησαν οι δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών τον κατηγορούμενο για τη ληστεία και τη δολοφονία της...
Την Πέμπτη η νέα φορολοταρία από την ΑΑΔΕ

“Βροχή” οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις – Σχεδόν τους 200.000 οι χρήστες που “ανέβασαν”...

Κοντά στους 200.000 έφτασαν οι χρήστες που εγκατέστησαν στο κινητό τους τηλέφωνο  την εφαρμογή της εφορίας Appodixi και αρκετοί από αυτούς άρχισαν  να σκανάρουν...

Μητσοτάκης: Οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές

«Τιμούμε την επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών αλλά και την άρρηκτη σχέση με την κοινωνία. Σχεδόν μισό αιώνα...
Νέα ανατροπή στη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη

Δολοφονία Ζέμπερη: Απολύτως βέβαιη για την ενοχή του κατηγορουμένου η εισαγγελέας

Την απόλυτη βεβαιότητα της ότι ο κατηγορούμενος, είναι ο δράστης της δολοφονίας της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2017 στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΘ

Στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ,...

Πιο κοντά από ποτέ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών

Ήταν, και απολύτως λογικά, αυτό που περίμενε το τελευταίο τριήμερο ο ελληνικός λαός, καθώς...

Σε διψήφια επίπεδα η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC

Σε διψήφια επίπεδα η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC...

Νέα δημοσκόπηση: Ποια είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Το ΚΙΝΑΛ και η μάχη για την ηγεσία του κόμματος

Μία νέα δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας, εν μέσω των διεργασιών στο ΚΙΝΑΛ...