Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου – Σάββατο 13 Φεβρουαρίου

Σε ένα κείμενο που έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1932, για το ραδιόφωνο, πολύ νέο μέσο εκείνη την εποχή, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το ραδιόφωνο πρέπει να μετατραπεί από μηχανισμός διανομής, σε μηχανισμό επικοινωνίας.  Θα ήταν ο πιο εντυπωσιακός μηχανισμός επικοινωνίας της δημόσιας ζωής, ένα τεράστιο σύστημα καναλιών, αλλά αυτό, μόνο αν ήξερε, όχι απλώς να εκπέμπει, αλλά και να δέχεται. Να κάνει τον ακροατή, όχι μόνο να ακούει, αλλά και να μιλάει.  Να μην τον απομονώνει, αλλά να τον φέρνει σε σχέση».

Στις μέρες τις πανδημίας αυτή η πολύχρονη  «σχέση» ενδυναμώνεται, γιατί το ραδιόφωνο είναι μέσο οικείο, επικοινωνιακό, μπορεί να συντροφεύει τον ακροατή,  όπου κι αν βρίσκεται, ότι κι αν κάνει, να τον ενημερώνει, να τον ψυχαγωγεί, να του ανοίγει κόσμους και διαδρομές σκέψης.

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου η 13 Φεβρουαρίου, ημερομηνία  που το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Καθιερώθηκε από την UNESCO, μόλις  πριν από 10 χρόνια, το 2011, μετά από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

3ο Συνέδιο Δημοτικών Ραδιοφώνων: Ζητείται εξαίρεση από τον διαγωνισμό αδειοδότησης

Ο Αθήνα 9.84 γιορτάζει

Ο Αθήνα 9.84 γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα,  με αφιερώματα, ιστορικές αναδρομές και φυσικά με φιλοξενούμενους ανθρώπους του ραδιοφώνου.

Στην πρώτη εκπομπή της ημέρας, «Και γύρω γύρω πόλη» στις 7πμ  , ο Γιάννης Θεοδόσης  φιλοξενεί τον  Παναγιώτη Λάιο πρόεδρο του  Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδας . Θα  μας θυμίσει ότι προπομπός της ελεύθερης ραδιοφωνίας ήταν οι ραδιοερασιτέχνες , που έφερναν διαφορετικό αέρα στα ερτζιανά, την εποχή της κυριαρχίας της δημόσιας ραδιοφωνίας.

Στις «Πρωινές παρτιτούρες», στις 8πμ, η Λίλη Καρατζαφερη  αποκαλύπτει το πρώτο έργο κλασσικής μουσικής που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά.

 «Στον Αέρα»,στις 9πμ, η Αφροδίτη Παπακαλού συνομιλεί με τον κριτικό μουσικής και ραδιοφωνικό παραγωγό,  Γιώργο Μονεμβασίτη, και το δημοσιογράφο Δημήτρη Γιατζόγλου, που επί πολλά έτη βγαίνει στο ραδιοφωνικό  «αέρα» στις 5 το πρωί!

Στην εκπομπή «Σα το σκύλο και τη γάτα», , στις 10πμ, η Κατερίνα Κουρούκλη και  η Ιρις Κουρούκλη μιλούν για τη  διεθνή  εμπειρία  ραδιοφωνικών εκπομπών για τα ζώα.

 «Αθήνα το Φελέκι σου», στις 11πμ, και ο Κωστής Μοστράτος συζητά με το συγγραφέα Νίκο Δαβέττα , μεταξύ άλλων, και για τις λογοτεχνικές αναφορές στο ραδιόφωνο.

«Μένουμε Αθήνα» στις 12 πμ, με τη Μαρία Παύλου, με τη χρήση της  ελληνικής γλώσσας στο ραδιόφωνο να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνομιλία της με τον καθηγητή  γλωσσολογίας, Γιώργο Μπαμπινιώτη. Για την μουσική στο ραδιόφωνο και την ιστορική εκπομπή της ΕΡΑ «4-5»,  μιλά ο Γιάννης Πετρίδης,  που μύησε χιλιάδες ακροατές στην ξένη ποπ και ροκ μουσική.

Από την εκπομπή «Sportcity», στις 2:30μμ, με τους Στέφανο Λεμονίδη και Διονύση Δελλή, δε θα μπορούσε να λείπει το ποδόσφαιρο στο ραδιόφωνο. Ο σπορτκάστερ της ΕΡΑ Σπορ,  Κώστας Μυλωνάς, αναφέρεται  στη ραδιοφωνική περιγραφή αγώνων ποδοσφαίρου, σήμερα, αλλά και την περίοδο που δεν είχε μπει ακόμα η τηλεόραση στα σπίτια μας.

Ο «Sidoονειρεύεται» στις 4μμ και ο Οδυσσέας Ιωάννου φιλοξενεί τον ερμηνευτή και επί πολλά χρόνια ραδιοφωνικό παραγωγό, Κώστα Θωμαϊδη. Στην διάρκεια της εκπομπής, ο Αθήνα 9.84 θα συνδεθεί με  το ραδιόφωνο Parapolitika και την Ολγα Λασκαράτου, για μία ολιγόλεπτη, κοινή ραδιοφωνική εκπομπή.

«Τα δικά μας απογεύματα», στις 6μμ, η Τασσούλα Επτακοίλη, τα μοιράζεται με τη συγγραφέα Ευγενία Φακίνου, που ακούει πολύ ραδιόφωνο και το εντάσσει συχνά στη μυθοπλασία της και τη τραγουδοποιό Μαρίζα Ρίζου.

Στην εκπομπή «Αυτοσχεδιασμοί», στις 9μμ, η Μαρίνα Χαρίτου αφιερώνει μέρος της σε ηχογραφήσεις  τζαζ μουσικής, που έγιναν σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς Ευρώπης  και Αμερικής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-4-2024

Ο Τύπος της Τετάρτης 24/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η κολυμπήθρα, το λάδι και ο σταυρός ήταν απο τον...Παπαδιαμάντη" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ο ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ! Ξέσπασε κατά δημόσιου νοσοκομείου" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-4-2023

Ο Τύπος της Τρίτης 23/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ιταλικό μοντέλο για δουλειά σε 400.000 άνεργες γυναίκες" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΣΦΑΞΕ ΜΕ, ΑΓΑ ΜΟΥ!" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "3.734 προσλήψεις στο δημόσιο" ΕΣΤΙΑ:...

Πέθανε ο δημοσιογράφος ο Μανώλης Σπανάκος

Τον θάνατο του δημοσιογράφου Μανώλη Σπανάκου, ο οποίος έφυγε από την ζωή την Κυριακή 21 Απριλίου γνωστοποιεί η ΕΣΗΕΑ. ‘Oπως αναφέρει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ,...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 22-4-2023

Ο Τύπος της Δευτέρας 22/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 22-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ασφάλειες ζωής και δάνεια σε ασθενείς που νίκησαν τον καρκίνο" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Το υπ. Πολιτισμού ΑΓΝΟΗΣΕ καταγγελία για ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 21-4-2024

Ο Τύπος της Κυριακής 21/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 21-4-2024 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ο Stefanos... ξαναβαφτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κόκκινο τριψήφιο στο Μαξίμου Real news: Ντόμινο τρόμου στη...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 20-4-2024

Ο Τύπος του Σαββάτου 20/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 20-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη για όσους ελέυθερους επαγγελαματίες οφείλουν έως 30.000 ευρώ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρύθμιση για...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-4-2023

Ο Τύπος της Παρασκευής 19/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 19-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: " Οι Τούρκοι άρχισαν πάλι τις γνωστές προκλήσεις" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΜΠΛΟΚΟ στην άκρατη οικοδόμηση" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βέρτιγκο...Κασσελάκη" ΕΣΤΙΑ: "Γιατί η Ελλάς...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος του Σαββάτου 20/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 20-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη για όσους ελέυθερους επαγγελαματίες οφείλουν έως...

Ο Τύπος του Σαββάτου 13/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 13-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις στην Υγεία για κάποιους που χρειάζονται...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο...

Copernicus: Νέα έφοδος αφρικανικής σκόνης από το Σάββατο

Προειδοποίηση για ένα «εξαιρετικού χαρακτήρα» επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την δυτική...