Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
10.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1903.... Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Στοά Αττάλου. Αποκαλύπτεται ολόκληρο το κτίριο, αλλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ο πρώτος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας

1623 χρόνια μετά 150 δρομείς, ένστολοι και πολίτες, ξεκίνησαν στις 6.00 σήμερα (20 Απριλίου) το πρωί τον πρώτο Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η εκκίνηση δόθηκε από τον χώρο του παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας, της πόλης που κατά την αρχαιότητα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο τερματισμός έγινε στις 5 το απόγευμα στην Αρχαία Ολυμπία, τόπο που ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα.

Η διαδρομή είναι 49,8 χιλιόμετρα και διέρχεται από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας.

Χθες (Τρίτη) στο αίθριο του νέου Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας, έγινε αναπαράσταση της τελετής παράδοσης των όπλων, όπως γινόταν στην αρχαιότητα, και έναρξης της εκεχειρίας.

Ένστολοι αθλητές, παρέδωσαν τα όπλα τους στον Δήμαρχο της Ήλιδας, ξεκινώντας συμβολικά την εκεχειρία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο Δήμαρχος της Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, δήλωσε ότι αποδέχεται την κίνηση των ενστόλων να καταθέσουν τα όπλα τους στο χώρο από όπου γεννήθηκε η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήτησε από τον πρόεδρο του CISM να μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο τις εμπειρίες που βίωσε στην Ήλιδα με την παράδοση των όπλων από τους ένστολους αθλητές ως ένα μήνυμα για την εδραίωση παγκοσμίως της ιδέας της Εκεχειρίας.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν η ηγεσία της Ολυμπιακής Οικογένειας. Όλοι επισήμαναν ότι από την Ήλιδα μέσω του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ξεκινά ένα παγκόσμιο γεγονός που δίνει τη διάσταση και το κύρος που πρέπει στην Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» δεν είναι απλώς να αναβιώσουμε μια αρχαία διαδρομή, αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και με βάση το «Μονοπάτι Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα Ολυμπιακα Ιδεωδη και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος εξήρε την πρωτοβουλία της Συμπολιτείας Ολυμπίας και τόνισε ότι για πρώτη φορά όλοι οι φορείς της Ολυμπιακής ιδέας συγκεντρώθηκαν για τον κοινό σκοπό προώθησης της ιδέας της εκεχειρίας.

Ολυμπιακή, εκεχειρία. Καπράλος.Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του γεγονότος αλλά και στην αξία της Ολυμπιακής παιδείας και τόνισε: Η Εκεχειρία είναι πάρα πολύ σημαντική. Γιατί η Εκεχειρία δεν μπορεί να επιβάλει την ειρήνη, αλλά μπορεί πολύ απλά να την εμπνεύσει. Και αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση εμείς ως Έλληνες όλες αυτές τις αξίες να τις διαφυλάττουμε και να τις διδάσκουμε στη νέα γενιά.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης είπε ότι με την προσπάθεια που γίνεται μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα ένα γεγονός που θα πάρει παγκόσμια διάσταση. Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πόσο επίκαιρη είναι η εκδήλωση τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 40 ένοπλες συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και οι πρόσφυγες φθάνουν στα 60 εκατομμύρια. Όπως είπε μέσω του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα προωθηθεί το όνειρο της Εκεχειρίας και της ειρήνης. Τόνισε δε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη. Η ειρήνη είναι ο δρόμος».

Η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά αναφέρθηκε στη σημασία του γεγονότος και τόνισε: «Η πρωτοβουλία αυτή για την ανάδειξη του μονοπατιού της Εκεχειρίας θα μπορέσει να χαιρετιστεί όχι μόνον ως συμβολική αναφορά στα πάτρια, αλλά ως Ηλειακή και ευρύτερα ως Ελληνική συμβολή στην επίλυση των πιο σύγχρονων και πιο οδυνηρών προβλημάτων του καιρού μας και φυσικά ως μια προτροπή σε όλους τους καλής θελήσεως ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία να ακολουθήσουν το μονοπάτι αυτό και να συμβάλλουν όσο και όπως μπορούν ώστε το μονοπάτι να γίνει λεωφόρος που θα οδηγήσει τον κόσμο σ’ ένα ειρηνικό, καλύτερο αύριο»

Ολυμπιακή, εκεχειρία,

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση αλλά και στην υποδοχή των δρομέων στα χωριά από όπου περνούσαν, κ. Π. Ζέβλας τόνισε ότι το Μονοπάτι Εκεχειρίας από την Ήλιδα στην Ολυμπία μπορεί στο οντολογικό πεδίο να σημαίνει τη μετάβαση από τη χρεία στην ουσία, από το νείκος στη φιλότητα και τελικά από την πλάνη στην αλήθεια. Η εκπαίδευση σε μια εποχή μηδενισμού των αξιών δεν απεμπολεί το δικαίωμα, ταυτόχρονα είναι και υποχρέωση, να κάνει τους μαθητές αυριανούς πολίτες, κοινωνούς στις αρχές και στις αξίες του ολυμπισμού και να μεριμνά οι αξίες αυτές να δοκιμάζονται στη σχέση με τον συνάνθρωπο για να μην αποβούν λόγος κενός, αλλά πρόταση αληθινής ζωής.

Ολυμπιακή, εκεχειρία,

Ο πρόεδρος του CISM Abdoulhakeem Alshanoo πλοίαρχος είπε ότι η τελετή που οργανώνετε στο όνομα της Εκεχειρίας είναι περίτρανη απόδειξη ότι η Ελλάδα στηρίζει την εκεχειρία. Το αποδεικνύει μάλιστα στην πράξη έχοντας καλέσει τον Ahmed Abu, αθλητή από την Παλαιστίνη, περιοχή που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Η πίστη του στην ιδέα της εκεχειρίας τον έκανε να αφήσει τα όπλα και να έλθει εδώ για να τρέξει το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και να στείλει με τον τρόπο αυτό το δικό του μήνυμα.

Ο πρόεδρος του CISM υπενθύμισε ότι η παγκόσμια Οργάνωση η οποία εκπροσωπεί διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια αθλητικούς αγώνες στους οποίους μετέχουν αθλητές του στρατού από 134 χώρες και κατά τη διάρκεια των αγώνων, αθλητές που πολεμούν μεταξύ τους αγωνίζονται στον ίδιο στίβο.

Στην εκδήλωση έπαιξαν παραδοσιακά τραγούδια μαθητές του μουσικού σχολείου Βαρθολομιού, υπό τη διεύθυνση του πατέρα Γεώργιου Αναγνωστόπουλου.

Επίσης μαθητές των δημοτικών σχολείων Αυγείου και 6ο Αμαλιάδας έκαναν αναπαράσταση αθλημάτων της αρχαιότητας. Ο πεντάχρονος Ιορδάνης Χρήστος απήγγειλε τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Ολυμπιακή, εκεχειρία,Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ήλιδας, Αυγείου και Καλυβίων κέρασαν με τοπικά γλυκά και προϊόντα τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Στο χώρο λειτουργούσε εικαστική έκθεση ενστόλων και τοπικών καλλιτεχνών.

Οι αθλητές στο δρόμο προς την Ολυμπία, πέρασαν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανο. Η διαδρομή περνά μέσα από πανέμορφα τοπία, ωστόσο ήταν δύσκολη καθώς μεγάλο τμήμα της περνά μέσα από χωματόδρομους, ανηφοριές και δύσβατα σημεία, γεγονός που του προσδίδει ιδιαιτερότητα.

Η πομπή με τους αθλητές επικεφαλής της οποίας ήταν ο γνωστός υπερμαραθωνοδρόμος σμηναγός κ. Γιάννης Κούρος, έφθασε στην Αρχαία Ολυμπία στις 5.00 το απόγευμα. Στην είσοδο του δημαρχείου της Ολυμπίας τους υποδέχθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια τοπικοί σύλλογοι.

Σε όλους τους αθλητές o πρόεδρος του CISM Abdoulhakeem Alshanoo απένειμε σε όλους τους αθλητές τιμητικά μετάλλια.

Καλωσορίζοντας τους αθλητές στην Ολυμπία μεταξύ άλλων είπε:

«Έχοντας μπροστά μου τους αθλητές που τερμάτισαν τον δρόμο της Εκεχειρίας, διακηρύττοντας παντού το μήνυμα της εκεχειρίας και της ειρήνης θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα αυτό στον Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας».

Στην τελετή παρέστησαν και απένειμαν μετάλλια στους αθλητές, ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ολυμπίας κ. Πανάγος Παντελάκος, ο εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ ταξ/χος κ. Π. Γεωργόπουλος, ο Διευθυντής της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο υποδιοικητής της 117 ΠΜ και ο διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ.

Τα ειδικά αριθμημένα αναμνηστικά μετάλλια που απονεμήθηκαν στους αθλητές φιλοτέχνησε ο Στέλιος Μπίσμπας και έχουν αποτυπωμένη ειδική σύνθεση που αναφέρεται στον Δρόμο της Εκεχειρίας.

Την εκδήλωση έκλεισαν χορευτικά από την Ώλενα τα οποία χόρεψαν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Τέλη Κλαμαριά. Τέλος ο Σύλλογος Πυργιώτισσες προσέφερε στους καλεσμένους τοπικά εδέσματα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός, Σινκλέρ Χουντ

Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός, Σινκλέρ Χουντ

Πέθανε χτες σε ηλικία 104 χρονών ο σπουδαίος Βρετανός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός, Σινκλέρ Χουντ (Martin Sinclair Frankland Hood). Είχε επιδείξει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό...
ΥΠΠΟΑ: "Πράσινο φως" για την δημιουργία χώρων αναψυχής στο Ελληνικό

ΥΠΠΟΑ: “Πράσινο φως” για την δημιουργία χώρων αναψυχής στο Ελληνικό

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 υπεγράφησαν από την Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων –μετά από ομόφωνες θετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων...

Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο αισθαντικός μας μυθιστοριογράφος – Η Ζάκυνθος και ο “Ποπολάρος”

Αν αναζητούσαμε τον πολυγραφότερο Έλληνα πεζογράφο, πολύ εύκολα θα τον βρίσκαμε στην πνευματικά ευγενή φυσιογνωμία του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Είναι ασύλληπτος ο όγκος της πνευματικής...
σαν σήμερα, Αγγελόπουλος, Πρεμιέρα, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1992... Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
σαν σήμερα, Θεοδωράκης, Ρίτσος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1966...Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι άρχισε να μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά...
σαν σήμερα, Πύλος, τάφος, Νηλέα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Ακόμη, ανακαλύπτεται πτέρυγα του ανακτόρου του Νέστορα, ηλικίας...

Βρείτε μας

7,720ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το ανέκδοτο: Αστυνομικό δαιμόνιο

Καλημέρα σας κυρίες μου, είπε ο Σέρλοκ Χολμς όταν συνάντησε στο δρόμο τρεις κυρίες...

Το μεγάλο παιχνίδι: Η Τουρκία «χώνεται» στην Αφρική με ανθρωπιστική βοήθεια, εμπόριο και… σαπουνόπερες

Τουρκικές εταιρείες έχουν ήδη «ρίξει» 6 δις δολάρια στην υποσαχάρια Αφρική Η Τουρκία επιδιώκει να...

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πηγές...

Με 42% θα εκλέγεται ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι με το νέο νόμο!

Ο κύβος ερρίφθη. Ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση είναι σχεδόν έτοιμος και...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή