Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Παγκόσμιος συναγερμός για την “Όμικρον” – Νέα μέτρα επί τάπητος

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την παραλλαγή Όμικρον με όλο και περισσότερες χώρες να αυστηροποιούν τα μέτρα για την ανάσχεση της κι ενώ αυξάνονται οι φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων κατά την εορταστική περίοδο.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η παραλλαγή «Δέλτα» παραμένει η πιο διαδεδομένη. Σύμφωνα με το ECDC, η κοινοτική μετάδοση της νέας παραλλαγής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και ότι αναμένεται περαιτέρω ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τους επόμενους δύο μήνες.

Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την «Όμικρον» στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ. Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της «Δέλτα», η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας. Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η «Όμικρον» θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη «Δέλτα».

Έκκληση για εμβολιασμό απηύθυνε εκ νέου η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η “Όμικρον” είναι πιθανό να έρθει σε μεγάλο κύμα, φέρνοντας νέα πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης».

«Ενώ μαθαίνουμε περισσότερα για την ‘Όμικρον’, είναι σαφές ότι η υψηλότερη μεταδοτικότητα θα οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC είναι σαφές: η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει επιπλέον νοσηλείες, εισαγωγές στη ΜΕΘ και απώλεια ζωών» προσθέτει και καλεί τα κράτη μέλη «να λάβουν τις σωστές αποφάσεις με βάση την επιστήμη και με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία».

Στις ΗΠΑ, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι ανέφερε ότι τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η Όμικρον έχει χρόνο διπλασιασμού περίπου δύο ημέρες. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Ουαλένσκι, οι ειδικοί αρχίζουν να παρατηρούν ότι τα κρούσματα αυξάνονται μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ενοίκων των κέντρων ευγηρίας. Μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι δέκα φορές χαμηλότερος.

Δεν υπάρχει ανάγκη για μια ενισχυτική δόση των εμβολίων που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον, δηλώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID), Δρ Άντονι Φάουτσι. Όπως είπε, η εξουδετερωτική δράση των δύο δόσεων του εμβολίου της Moderna για την Covid-19 είναι «σημαντικά χαμηλή» απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο, η ενισχυτική δόση επαναφέρει τη δράση του εμβολίου «εντός της ακτίνας εξουδετέρωσης της Όμικρον».

Χρειάζεται εγρήγορση, γιατί με την παραλλαγή Όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι απ’ ό,τι με τη Δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Γι’ αυτό, όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της, τόσο καλύτερο για όλους μας. Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται και σε ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) που δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το πώς η όμικρον μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο. Οι ειδικοί διερεύνησαν πώς μολύνει η Όμικρον τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό μοντέλο για την καλλιέργεια του ιού, ιστό από ανθρώπινους πνεύμονες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η Όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η Όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.

Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης, πως η λοίμωξη που προκαλεί η Όμικρον στον πνεύμονα, είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Αυτό, εάν ισχύει θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συναγερμός από την έξαρση του κορωνοϊού: Έρχεται κορύφωση σε τρεις εβδομάδες

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού δημιουργούν ανησυχία στους...

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης

Τον βασικό στόχο να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε την Κυριακή και να αποτραπεί...

Κωνσταντινούπολη: Συναγερμός από έκρηξη σε αυτοκίνητο στην περιοχή Φατίχ

Συναγερμός σήμανε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Τρίτης (15.11.2022) από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο...

Συναγερμός στο “Ελ. Βενιζέλος”: Προσγειώθηκε συνοδεία F-16 και ελέγχεται η πτήση για Ν.Υόρκη

Επεισοδιακή νύχτα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά τον συναγερμό που σήμανε για ύπαρξη ύποπτου...