Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Παναγία Σουμελά: Ανοικτή ξανά για το κοινό η ιστορική Μονή στην Τραπεζούντα(βίντεο)


Μετά από πέντε χρόνια εργασιών, η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα,
αυτό το ορόσημο του ποντιακού ελληνισμού, παραδόθηκε στο κοινό, κατά τη διάρκεια τελετής, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Ο Τούρκος Υπουργός σημείωσε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής δυσκόλεψαν πολύ τα συνεργεία ανακαίνισης, παρά το γεγονός ότι, ένεκα της μεγάλης πολιτιστικής, θρησκευτικής και τουριστικής αξίας του χώρου, δόθηκε προτεραιότητα στις εργασίες ανακαίνισής του.

Είπε, ακόμα, ότι οι μελέτες που έγιναν αφορούν μια έκταση 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, και στάθηκε ιδιαιτέρως στο μυστικό παρεκκλήσι που ανακαλύφθηκε, και πλέον είναι προσβάσιμο μέσω μιας ξύλινης σκάλας, αλλά και στους ειδικούς που συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών.

Οι εργασίες του μεγαλοπρεπούς μοναστηριακού συγκροτήματος κόστισαν περίπου 57 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (6,53 εκατομμύρια δολάρια).

Ανακαινίστηκαν, μεταξύ άλλων, το καθολικό της μονής, τα παρεκκλήσια, το αγίασμα, η βιβλιοθήκη, τα κελιά των μοναχών και ο ξενώνας.

Σύντομη αναφορά στο ιστορικό της Μονής:

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά (ποντιακά: σου Μελά, από το όρος Μελά), είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Oι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα. Tο σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού λύθηκε, επίσης σύμφωνα με την παράδοση, κατά θαυματουργό τρόπο. H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει αγιασματικό νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Oι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους.

Κοντά στο σπήλαιο κτίστηκε το 1860 ένας πανοραμικός τετραώροφος ξενώνας 72 δωματίων και άλλοι λειτουργικοί χώροι για τις ανάγκες των προσκυνητών, καθώς και βιβλιοθήκη. Γύρω από τη μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους.

Oι ιδρυτές του μοναστηριού συνέχισαν τη δράση τους και έξω από τον προσκηνυματικό χώρο. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη μονή, απέναντι από το χωριό Σκαλίτα, έχτισαν το ναό του Aγίου Kωνσταντίνου και Eλένης και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, στο οποίο οι μοναχοί το 1922 έκρυψαν την εικόνα της Mεγαλόχαρης, τον σταυρό του αυτοκράτορα Mανουήλ Γ΄ του Kομνηνού και το χειρόγραφο Eυαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου.

H μονή κατά καιρούς υπέφερε από τις επιδρομές των αλλόπιστων και των κλεπτών, εξ αιτίας της φήμης και του πλούτου που απέκτησε. Mερικά περιστατικά συνδέονται και με θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας για τη σωτηρία του μοναστηριού. Σε κάποια από αυτές τις επιδρομές λεηλατήθηκε από ληστές και, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, καταστράφηκε, για να ανασυσταθεί από τον Tραπεζούντιο Όσιο Xριστόφορο το 644.Tη μονή προίκισαν με μεγάλη περιουσία και πολλά προνόμια, κτήματα, αναθήματα και κειμήλια οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου και αργότερα κυρίως οι αυτοκράτορες της Tραπεζούντας Ιωάννης Β’ Κομνηνός (1285-1293), Αλέξιος Β’ Κομνηνός (1293-1330), Βασίλειος Α’ Κομνηνός (1332-1340).

Πολύτιμα έγγραφα και πολλά αρχαία χειρόγραφα φυλάγονταν στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού, μέχρι τον ξεριζωμό. Mέσα στη βιβλιοθήκη της μονής βρήκε το 1868 ο ερευνητής Σάββας Iωαννίδης το πρώτο ελληνικό χειρόγραφο του Διγενή Aκρίτα.

Tα μοναστήρια του Πόντου υπέφεραν από τη βάρβαρη και ασεβή συμπεριφορά των Nεότουρκων και των Kεμαλικών, οι οποίοι φανάτιζαν τις άγριες και ληστρικές μουσουλμανικές ομάδες. Πολλές φορές έπεσαν θύματα ληστειών και καταστροφών. Tο 1922 οι Tούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Aφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους ή για να ικανοποιήσουν το μίσος τους εναντίον των Eλλήνων. Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού.

Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 2010, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο στην έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην περιοχή τις ημέρες αυτές. Στην απόφαση να ανοίξει η μονή για μία ημέρα διεκδικεί μερίδιο και η Ρωσική Εκκλησία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 88 έτη που το μοναστήρι λειτούργησε ξανά ως εκκλησία, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αξία έχει το να αγαπούμε αυτούς που μας εχθρεύονται κι αυτούς που μας μισούν!

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ – Πρέπει να πιστεύης ότι σε αγαπά ο Θεός, ακόμη κι αν όλοι οι άνθρωποι σε αποστραφούν κι αν όλοι σε...

Ευαγγέλιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Α’ – Κατά Ματθαίο ΚΗ'(28) 16-20 Οἱ δὲ ἕνδεκα μαθηταὶ ἐπορεύθησαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, εἰς τὸ ὄρος οὗ ἐτάξατο αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς.καὶ...

Μεγάλο θαύμα των Χαιρετισμών! Η εμφάνιση ενός Αόρατου Ασκητή

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – Για τους αόρατους ασκητές του Άθωνα και ποιος δεν έχει ακούσει !Επτά ή δώδεκα κατά άλλους αποτελούν ένα από τα...

Τι είναι η παρακαταθήκη

Παρακαταθήκη είναι αυτό που σου εμπιστεύθηκε, όχι εκείνο που εσύ εφεύρες ̇ το οποίο παρέλαβες και δεν επενόησες ̇ τούτο δεν εξαρτάται από τη μεγαλοφυΐα,...

Η ώρα του θανάτου είναι η πιο φρικτή ώρα!

ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ – Πως θα περάσουμε τα τελώνια την ημέρα της αναχωρήσεώς μας; Εγώ όταν το βάζω αυτό το πράγμα στο νου μου, τρέμω,...

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του ήμαρτον Θεέ μου απέχω πολύ και από τα ζώα! Είπε ο Αββάς Ξάνθιος: «Το σκυλί...

Οι δαίμονες δεν έχουν καμιά δύναμη πάνω μας παρά μόνο όταν τους παραδώσουμε το...

– Τον αητό τον σκοτώνουν με σαΐτες που φτιάχνουν από τα φτερά του. Και την ψυχή σου ο σατανάς την καταστρέφει, από αδυναμίες που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παναγία η Νιαμονίτισσα της Χίου

Λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, στους πρόποδες του Προβάτιου όρους, προβάλλει το...

Παναγία Προυσιώτισσα: Η Αρχόντισσα της Ρούμελης με τα πατήματα της Υπεραγίας Θεοτόκου πάνω σε βράχο (φωτο)

Στο χωριό Προυσός του νομού Ευρυτανίας δεσπόζει αγέρωχη η μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας, που...

Η Παναγία ως πρότυπο της εν Χριστώ ζωής

Η Θεοτόκος Παρθένος είναι κόρη δύο αγίων μορφών της Καινής Διαθήκης, του Ιωακείμ και...

Γιατί λέμε ότι η Παναγία Κοιμήθηκε;

Παναγία: «Θέλω όλοι σας να καταλάβετε, γιατί ο θάνατος της Υπεραγίας Θεοτόκου και...